Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Син ми беше вака слично како што кажуваш на таа возраст. Мислам дека е сосем доволно ова за таа возраст, има по некој збор со значење, одговара, извршува наредби. Мојот вака слично беше долг период, до после 2 години многу полека му се збогатуваше фондот, не прозборе постепено, туку наеднаш на околу 2 ипол. Јас не би се грижела сега на твое место. Пиши ако сакаш на логопед некој на инста, logopedski.uslugi гледам често става прашалници и пишуваат мајки, а може и во инбокс да ти врати, чисто ако сакаш и стручно мислење.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    368
    Ти благодарам,од раѓање го носам на невролог за следење развој поради причини од пораѓај.Ќе се консултирам на следната контрола,ама сакав вака од мајки да слушнам искуства.Искрено од докторски по книги ми е умот изваден до сега.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Jas ne sum nosela,no I jas SE rasprasuvav poradi zadocnet govor kaj dete od 3 god I 5 meseci...Defektologot mi rece deka kaj Nas ne e nuzno da se odi,no ako sakam ke mi objasni..Mi rece deka od taa terapija sekako deka ima golem benefit kaj sekoj koj ke pojde...Isto Edna majka mi kazuvase deka taa go imala noseno deteto I deka e zadovolna..Kazete mi koj problem go imate I za Sto sakate da go nosite?

4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Таман си е детето, според тоа што имам читано минимум 3 зборови се очекувани до 15 месеци, 10 до 18 за да сме смета дека развојот на јазикот е без доцнење. Споредбите се бунар без дно, тоа што ќеркичата зборела поише е дека била напредна ама тоа не значи дека синчето ти касни.
    Едит: невербалната комуникација е исто толку битна, тоа што има гестови за да и не е позитивно и штом рецептивниот говор е добар (колку разбира) немаш никакви причини за грижа.

На nevermet18 и SarChee им се допаѓа ова.
  5. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Сега проверував,дека си запишував за ќерка ми,на таа возраст кажувала само мама,бам,буу за авион и ав ав за куче,и разбирала основни наредби.Може да кажам дека сега на 2 год и 7 месеци почнав да гледам разлика и напредок во говорот ,пробува да објаснува и сврзува по 4-5 зборчиња...пр.Нејзиното име,чека,луѓи минат.(поразбирливо од порано,гледам и дека зборчиња кои ги кажуваше по нејзино сега се повеќе ги кажува прочистено).Кај неа вокабулар се зголеми после 2риот роденден и се постепено.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Imame problem sto ne svrzuva recenici ima golem vokabular ma ne gi svrzuva zborovite po nekogas po dva zbora svrze i ne go razbira bas sve govorot koga mu zboruvam da mi odgovara na prasanjata. A koga bese mal bese izlozen mnogu pred tv kako ke stane taka ke legnese se so pesni sega ne gleda ima napredok ama mu treba rabota ima 3godini i 5 meseci. Kakov vie imate problem

7. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Dali nekoj ima koristeno inulin

8. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Moeto ima mnogu Mal fond na zborovi I zboruva nesto po negovo Sto ne go razbiram,deteto e pametno I so se drugo e vo red,poradi govorot e nervozen bidejki ne moze da se iskaze...Na defektolog mi vikaat deka so trud I napor ke SE nadmine se.Da napomenam I pogolemoto dete koe sega e 10 god pocna da zboruva na 3 I pol godini...Sega nema problem I ima bogat recnik na zboruvanje....Ke bide se samo so trud I trpenie ne se sekirajte ...

9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.041
    Мојата ќерка има 1 година и уште ништо не зборува, ни зборче. Пред неколку месеци почна да кажува ба ба ба , тоа траеше неколку недели и прекина и од тогаш ништо. Јас и зборувам, ама она не. Дали е рано уште или треба да сум загрижена?

10. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Rano e,nemas prostor za grizi...

11. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Se nadevam deka ke bide se kako sto treba. I mojot isto sega vo posledno vreme pocna da se srdi i frlja po pod ako nesto ne mu dades ili go skaras saka se da e po negovo. Dali ve razbira deteto se koga mu zboruvate ili koga go prasuvate, kade e tato ili daj topku?

12. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Da,se razbira...

13. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    368
    Јас му давам прашок кесички на Flonivin kids imuno,баш прочитав дека содржат инулин.Ако зборуваме за истото

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Искуство со добар логопед во Аеродром/ Ново Лисиче?

15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Дали може поради мешање на јазици дома подоцна да прозбори детето? 2 ипол е керка ми, и на двата јазика си кажува зборчиња но не сврзува повеќе од два. Вчера па ми вели " My toys" сигурно од цртани слушнала.
    Син ми многу рано прозбори и ден денес уста не затвара она уште не..

16. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.145
    Допаѓања:
    73.304
    Да… Јас затоа што живеам во странство и прво што направив се консултурав со логопед кој ме советуваше дома да си го збориме нашиот јазик, иако надвор во околината се зборува англиски јазик. Се уште не зборува чисто иако е 2 ипол години ама сврзува реченици. Сега почна во градинка и таму е на англиски па ќе видиме како ќе биде.

На Zumbulche и mssuniquee им се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Одреден период скроз исклучи ги цртаните.

На kikin и mssuniquee им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    32.370
    Да може покасно да прозбори. Е сега ако Англиски е трет јазик тогаш барем додека не почне флуидно да разговара на еден од првите два јазика исклучете цртани на англиски јазик (нека гледа цртани на другите два јазика).

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Dali nekoj ima noseno dete na neurofeedback vo skopje i kade ste zadovolni i kakov napredok ste videle

20. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    I Mene me interesira..Imam dete od Tri I pol godini so koe Sto SE machine so prozboruvanje...Kazuva po nekoj zbor...Deteto so SE drugo e vo red.Odime na defektolog,ja prasuvav za neurofidbek,taa veli deka od toa nema steta ma da nejzino mislenje e deka detevo ke rozboruva I Bez toa.I Jas sum vo dilemma Dali da pocnam so toa ili ne.Vas za Sto potocno vi treba?Koja poteskotija ja imate?