Дали некој знае колку е цената на час кај логопедите што работат во детското одделение во болницата во Охрид? Мислам од Здружение Мој свет дека беа...
Здраво , искуство подобро каде имате со Мегаломед или Тимот А ? Имаме проблем со фокус,внимание и концентрација? Ви благодарам.
Дали имате искуство со пелтечење кај 2 годишно дете? Каква е препораката? Што треба да се испита за да се потврди и каде да се упатиме? На интернет има многу податоци и се надевам дека се работи за физиолошко пелтечење. Иначе за нејзина возраст супер напредува со зборење, брои до 10 и пее песнички.
Другарка имаше ваков проблем со ќерка и. Од нигде никаде почна да пелтечи, веројатно поради претрпен стрес (одпосле се сетија дека татко и имаше викнато по неа ептен гласно, и таа се здрвила од страв). Го решија со молитва во црква. По молитвата додека патувале во кола се одспала 2 саати, од кога станала веќе го немало пелтечењето. Не знам дали сте верници, ако сте пробајте, може и кај вас да е истиот случај.
Dobro vecer aj da si prasam za mislenje devojceto mi e 1 godina i 10 meseci i gi vika slednive zborcina (ako imate nesto da mislite deka ne e zborce slobodno kritikuvajte i sovetuvajte) mama, tato ,dede , baba ,teta (poretko ama vika) , bebe , bibi , dii (kojnce) , mauu (mace) ,au au(kuce) pipi(pile) meme (mleko) jojo , koko , da , ne , gogo ( na soprugot tatkomu inaku po ime goran) i pej kap kap kap kap ( go povtoruva toa e pesnickata mislam deka ja znaete kape voda kap kap ) pa sakam mislenje dali seto ova so go pisav se smeta kako zborcinja i dali napreduva po vase mislenje dobro kako za 1 godina i 10 meseci ps inaku ako ja prasame kako grci tato ce reci grrr , ako i recime so treba da naprajs posle kakanje zema hartija i gazeto go brisi, ako ja prasame kaj baba krkase so praj meseto ? i praj OOOO i go trija meseto i mn drugi raboti so ova sakam da kazam deka razbira vase mislenje ?? Fala vi odnapred <3 da napomenam i devojceto e rodeno 8-ce
Мислам дека овие поспецифичниве освен Р до 4 полни, а само Р до 5. Како така да имам прочитано кај логопедите по инстаграм. Ако некој знае поточно нека каже..
4 точно има, не кажува Ж, Ш, ама не секаде. На пример вика жаба со ж, ама вика и мозе со з место ж... Ќе се консултирам со логопед
Мојот почна да ги кажува, може прави по некоја грешка ваква слична, ама мене ми е битно дека знае да ги изговори буквите, постепено му се чисти говорот. Уште С ја кажува со јазикот напред, ама и таа полека во одредени зборови почнува да ја кажува точно. А за Р абер нема ама здравје догодина ако не ја каже ќе му ја мислиме.
Се работи за дете од 2 ипол години. До 2 год зборуваше многу малку основни зборчиња. Сега има голем фонд на зборови. Некои ги изговара чисто , некои негова верзија(пр. Кепац за кечап, мича за моча, вуда за вода и сл.) Поврзува 2/3 зборчиња пр. Мамо ајде нанам, ова не е убаво, дај чаша меко, ако баго мамо? и сл. Доволно е или да консултирам логопед? Другите 2 деца зборуваа се на оваа возраст и малку ми е мисла...
Се јавив во тимот а. До 4 ипол треба да ги кажува сите букви, р до 5години. Ќе почекам уште 3м па ќе почнеме вежби ако треба