Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.876
    Поголемиот (3г.) почна да шушка кога збори. Кога бавно кажува супер е, ама ако пее песна или почне да збори брзо секој збор го шушка и устата со пена му се полни. Ова е ново, до сега не шушкаше. Се појавува, па се губи ова или треба да видам со логопед? Сите ми викаат мал е за логопед дека почна да збори на 2,5 години па му требало време да се избистри говорот. Ама на мисла ми е, па ако има некоја искуство вакво нека сподели.

2. Classy Flare

Classy Flare Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    62
    Од искуство моето машко дете до 2.5г беше со цуцла и никаков фонд на зборови немаше, од како ја фрливме еве го 3г. има проговори фонд на зборчиња врзува три четири збора и мн пофторува по поголемата сестра мислам дека секој ден нов збор слушам, оди и во градинка почнува да пеј песни полека, Стела и Сани само се слуша
    Мислам дека нема потреба за логопед, сестричкава на 4г почна на логопед за Р, Л кратење на зборови зш тогаш реално можи да се соработува со дете, доволно и беше 1 месец. Што не мора да значи дека секое дете е исто, Еве ја сега 6 год уста не затвора.
    Ова од наше лично искуство
    Поздрав

На Сандра_мил му/ѝ се допаѓа ова.
  3. teglicki

teglicki Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2018
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво
    Дали некој имал проблем со трет крајник и истиот да му прави проблем при говор?
    Да напоменам детето апсолутно нема ниту еден симптом за трет крајник дури и на сопствено инсистирање буквално ги терав да видат за на крај и самите да се зачудат дека е 80% зголемен.
    Инаку детето си зборува и слуша но зборува прости реченици без сврзници и му треба време и прогрес за истите да се нормализиират соодветно на неговата возраст( 3г)
    Логопед ми препорача за таа проверка дека ништо не пронаоѓа како проблем па на нејзино инсистираење направив

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.512
    Допаѓања:
    8.726
    Дали ви се случува да ги повторуваат прашањата по неколку пати иако сте им одговориле? Кај ќерка ми се случува често, на пр. Каде е тато? Одговарам она пак Каде е тато? И 3 4 пати така.
    Зошто би го правела ова?

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Еве го истиот е и со истото прашање Каде е тато?
    Си збори се сврзува и до 4 зборчиња.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.655
    Мислам дека е сосема нормално. И мојава прави така, и секогаш и одговарам плус и велам дека е како Дори.(таа рибата од Немо што заборава за 2 мин) . Не треба да придаваш на значење, твое е да одговориш секој пат, па макар било истото прашање по 100 пати.

На Mother of 2boys, Tiny Love, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.078
    Допаѓања:
    21.593
    Ејјј срц знаеш колку ќе повторуваат така? Ко навиени се :D Ќерка е мала уште за до толку ама пак прашува, ама братучед ми стварно беше ко рибче. За 2 секунди пак прашуваше :D

На Tiny Love и Tea SK им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.953
    И мојата почна да пушка, од чист говор сега шушка и се прави бебе.
    Причина имаме мало бебе дома па ни скренува внимание.
    Кога ја повторувам правилно изговара. Логопед кажа дека ни скренува внимание, не е за плашење. Следете

На mal.ecka и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.512
    Допаѓања:
    8.726
    Ја викам на ушно да го носам детево, да не не слуша (highfive). Мајка паник тастер на најјако.

На Mother of 2boys и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    нееее, без грижи. истата е.
    Што е ова, а што е ова, што е ова, а што е ова?
    Што правам јас,...Што правиш ти?
    Пресмешна е кога крева раменици и вика Мамаааа а што правам јас?

На Freckles., LiquidLuna, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Нормално е. :D
    Кога ќе почнат со прашањата нема крај :drunk:. Посебно со прашањата а зошто ова, зошто тоа? Некогаш ја префрлам топката на нив, ги прашувам јас, а ти што мислиш зошто тоа...?
    :rofl:

На Freckles., LiquidLuna, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Кога почнуваат да врзуваат зборчиња дали брзо станува доминантно таквото зборување? Или може да бидат неколку такви фрази од 2, 3 зборчиња и остатокот по 1. Не ми е јасно како се случува тој прелаз од 1 зборче до зборување во реченици...ако може да споделите лични искуства.

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    На 2 години кажуваше 1-2 збора.
    Одма после роденденот почна по 3 и како преку ноќ почна да дрнда 24/7.
    Сега е 2.5 годинки, и си разговараме, т.е. ми се кара ми наредува.

На Tiny Love и le.soleil им се допаѓа ова.
  14. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Кај мојата после вториот роденден почна со по 1 или 2 зборчиња ,па тој развој на 4 -5 зборови се случува сега,за месец дена ќе полни 3 год.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Моето дете можам да кажам дека наеднаш прозборе, и тоа после 2 ипол години откако ја фрливме цуцлата. Сега нормално не му беше скроз исчистен говорот и со сврзници и точна граматика, ама наеднаш почна да сврзува реченици, релативно точни. Од година до кај 2 ипол по некое зборче кажуваше само, многу слабо збогатување на фонд. Еден краток период пред да прозбори мислам по 3-4 зборови спојуваше неповрзани во реченица, ама скоро и да имам заборавено, така да не било долг период сигурно.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    мојата е мала, 16 месеци. Ама има неколку зборчиња кои сега ја факам како ги спојува мама ајде, тато ајде, бебе ам, дада бељи, бебе кака и слично. Не знам дали ова се рачуна, ама мислам накај 2 роденден доаѓа експанзија на фазата говор иако индивидуално е кај секое дете и баш убаво прашање и јас сакам да слушнам искуства :)

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    Од истата причина прашав и јас, едниот близнак уште пред некој месец почна со врзување на две зборчиња слични како твојава и некако очекував дека ќе се пушти побрзо ама уште не дошла таа експлозија што ја викаат иако вокабуларот му се зголемува исто и фразите по 2 зборчиња ама уште слабо стои со глаголи па не ни има материјал за реченици:D

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    колкави се?

19. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    16.100
    Ќерка ми многу рано сврзуваше зборчиња, година и нешто беше. Син ми за два месеци ќе наполни две години, 10 тина зборови ама индивидуално ги користи, а 'се знае и извршува наредби и кога сака нешто си бара, кога не сака кажува не. Од една страна сметам дека е рано нешто да се превзема, од друга па се нервирам :?:

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.513
    18 месеци, мали се, не сум загрижена само неам искуство и не знам што да очекувам

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.