Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Сандра_мил

Сандра_мил Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    64
    Ич да не се нервираш. И син ми беше така и јас се нервирав. Големата до 2 имаше скроз чист говор дури и р ја кажуваше и ми беше огромна разлика меѓу нив.
    Сега е 2ипол и врзува 3/4 збора,повторува се. Не се сите деца истии...

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.876
    Се рачуна. Моето е 17м. растура со зборење, врв беше кога на 16м. кажа "тато оди таму, мама дај цице". Поголемиот на 1,5г. кажа првпат 'мама'. :x Па замисли колку бев загрижена и кога читав тука моето на 1г. збори тоа и тоа како ми било. Ама тоа е доказ дека секое дете различно се развива. Пример сме и ние, две деца, ист пристап, ама во различно време им се пушти говорот.

На Сандра_мил и Mari-Li им се допаѓа ова.
  3. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    мама цице, омиленото и на мојата како го заборавив :lol: на две зборчиња е само, али е многу кјут и секој ден кажува по нешто

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.364
    Мојата е 2 год и 4 месеци.Има голем фонд на зборови ама реченици не сврзува сеуште.Ама не се грижам искрено , затоа што ги разбира буквално сите команди и самостојна е одамна.Од ептен мала сама ручка со лажица и вилушка,сега веќе и патики сама облекува -соблекува,јакна сама вади после надвор,заби сама мие.И говорот кога тогаш ке го усоврши.Вака кога ја прашувам на се има одговор.Кој како се вика дома,што ке купи,знае да побара вода,сок,лепче..едино што нема течен говор.

На Mumoftwo30, lovely91, gothchick и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Ana Bela1234

Ana Bela1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Добра вечер !Моето синче има 3 год и не зборува ,само по некој збор!Тргнавме на дефектолог одиме скоро 1,5 месец 2 пати неделно,но сега сакам и на неурофитбек да го пратам и да правиме 2 пати неделно!Кое е Вашето мислење од Ваше искуство ,дали ми препорачувате или да одиме на ЕЕГ кај Доктор Наталија Ангелкова Систина. И Систина имаат проценка за ран развој па сакам и таму да го однесам да слушнам мислење. Детето таму ми е родено со АПГАР ТЕСТ 10 ,Нифти тест се супер, на сите прегледи кај педијатар беше одличен ,но со говорот проблем ,не знам дали од мобилниот му е што шо цел ден игра со него....не знам навистина што се случи..Ве молам за совет

На bickag му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.181
    До телефонот е сигурно. Пресечи веднаш, забрани му го скроз телефонот, за 2 недели ќе видиш разлика

На Mother of 2boys, Srcka28, Momichka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    587
    Батали телефон, и што повеќе надвор! Колку што можеш и ти внимание да му посветиш со едукативни игри и сликовници. За неурофидбек може и нема потреба, мн кратко одите на дефектолог ако добро сфатив месец и пол ? Треба прво да видите што се може да се извлече само од стимулации на детето со дефектологот. Наталија е инаку одличен невролог само мора пријатели за да закажеш термин.

На Momichka и Ana Bela1234 им се допаѓа ова.
  8. Ana Bela1234

Ana Bela1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Да скоро 2 месеци на дефектолог оди ,подобрен е малку сака да игра ,го интересираат играчки. НО читав овде во форумот дека со неурофитбек имале многу добри резултати .

9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.075
    Допаѓања:
    134.783
    Дефектологот не препорача 0 телефони?

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Како игра на телфон? Што игра? Се врти на команди, слуша наредби?

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.393
    Ova e nova era novi deca novi pravila sekoe vtoro dete e so dijagnoza ekranizacija pa nie site kako roditeli treba da se zaprashame zosto... Realno vo ova vreme nevreme kade sto site brzame nekade vremento ni e ramno na 0 najlesno ni e daj telefon televizija i dete e srekno nie poslobodni vo nashite domashni obvrski. Pa edno pa obvrski drugo dete.
    Sekoj logoped ke vi kaze vreme vo priroda cist vozduh rabota so prsti fina motorika testo plastelin temperna boja dete da faka da istrazuva da se osoznava ...
    Za zal se znaeme no ne gazi vremeto zatoa decata se vo red no kasno prozboruvaat kasno prooduvaat kasno se osoznavaat i osamostojuvaat.

На Oneo, DaisyDoo, KuklickaSk и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    587
    2 месеци е мн мал период за стимулација, ќе си терате до пред школска а ако треба и додека оди нашколо ќе го носиш. Јас тоа што приметив кај син ми уште од најрана возраст никој не го примеќаше и сите ме правеа луда,параноична,психопат и будала. Па уште и корона фати се се испозатвори и јас навистина станав човек за на психијатар но не од бладање туку од напор и исцрпеност сама што му помагав на своето дете од една година до две и пол годишна негова возраст- момент кога се изборив да добие и стручна помош. Мојот син уште од најмала возраст имаше ономатопеја,емитираше појави/случки, имаше мала интеракција ама мн поголем дел од времето беше затворен како во свој свет,немаше поглед со очи(и ден денес тоа му е послаба страна иако доста е добар веќе и во тоа) не се вртеше на име и она што најмн ме плашеше мене -имаше стереотипна игра со играчките играше нефункционално и повторувачки. Немаше моменти на срамење на барање мајка ама за сите тоа не беше алармантно затоа што имаше зборчиња со значење. Педијатарот негов и тој ме правеше будала за кога дојде на возраст пред 3 годишна да ми рече - ам за тоа треба да си одиш во завод за ментално здравје…. Замисли мене како ми беше!Го однесов на проценка во тимот А и кај др.Наталија во систина. Сите истото ми го кажаа дека му треба стимулација и дека нема поголем проблем само тешкотија има со фокус и концентрација односно недостсток на внимание. Да напоменсм дека немаше показ со прст немаше мн очекувани гестови и јас се сама го научив после мн денови поминати во плачење трудот ми се исплати и можеше да се види дека моето дете е дете кое што некој му обрнал многу внимание. Син ми моментално уште поседува логопед и дефектолог, има 4 години, зборува цели реченици и има многу големо општо познавање буквално за се,како со голем да зборуваш. Ама за се треба мн труд и откажување од мн работи,треба трпение и најбитно да не очекуваш резултати преку ноќ.

На No Makeup, Maca Macka, MikicaBt и 7 други им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Телефонот скроз исклучи.
    100% е од телефонот.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Мајки едно прашање: детето ми е 3 години од пред некое време почна цело време да го вади јазикот надвор и се оближува и внатре во уста го врти… мислам дека ќе ме разберете, дали е нормално? На нер се изначитав све, инаку збори, може не скроз чисто, ама све се разбираме, може некоја буква уште не ја изговара како што треба… дали треба да се консултирам со докотр има ли место за паника?

15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.655
    И мојава така правеше скоро 3 год има, почна да се лиже цела уста лом ја направи, ја намачкав со Хлорамфеникол престана да се оближува за саат време. Продолжив да ја мачкам уште два дена не е текна веќе. Штета нема може само да спречи инфекција, а не е пријатно за лижење. Финтава мајка ми на сестра ми и ја направила , по препорака на лекар од истиве причини.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Нормално е,и моето еден период така правеше.

17. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    150
    Моето е помало и истото го правеше. Јас почнав да се плашам дека има некој проблем ама сега беше болен па престана изгледа и сум заборавила на тоа :D

18. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    506
    Здравоо
    16 месеци сме...
    Кажува мама,баба,тета од време на време не секогаш.
    Кажува како прави кучето,кафе му е раката,ногата,цицето
    Кога го прашуваш каде е мама,тато,баба,дедо само со поглед се врти кон нив
    Кога му се јаде те носи в кујна и кога го викам ајде да јадеш иде
    Многу не збори ама се разбира
    Дали да се загрижувам за зборењево или рано е

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања: