Бевме само на проценка таму,не сме од Скопје. Слушам само пофални зборови за таму, ние бевме пред 2 и пол години скоро 3. Не прими Стефи и таа му ја правеше проценката. Она што не ми се допадна е тоа што ми кажа да не го носам во одредени центри (нема да кажам јавни кои) бидејќи оделе деца со аутизам па да не ги емитирал нив… што знам можеби има поента ама некако начинот и тонот на кој ми беше кажан не ми се допадна како со смеење демек се разбираме.
Па и кај нив одат деца со аутизам. И јас го однесов за проценка на говор на 4г затоа што иако збори ко навиен и е со голем фонд на зборови, не кажува ж, р, ч.. ми посочија дека има недостаток на внимание . Ова ми е малку чудно зошто од градинка ништо не ми кажале, а имаат супер тим од воспитувачи и стручни лица кои им прават проценка.
Да одат, и мене ми е тоа чудно, дури ми покажа со рацете како правеле. Инаку говорот е тесно поврзан со вниманието.За да настане покрај други работи детето треба да перцепира се околу себе, за што и му треба вниманието. Во која смисла вашето нема ? И колку тоа би му пречело за секојдневието што го опкружува? Што ти кажаа? Има и возрасни со недостаток на внимание и живеат нормален живот. Кај моето дете беше доста изразено,неизбежни се третманите.
Здраво, дали некој има искуство со дефектолог или логопед во Старс Скопје stars.com.mk и дали сте задоволни.
Go procitav vaseto prasanje od pred Godina I pol Ke Ve molam da mi kazete Kako e deteto sega?Dali napreduva I Sto prevzedovte vo vrska so problemot?Moeto dete vo mart ke pravi 4 godini.Pocnuva po nekoj zbor.Odime na logoped.Odevme I na defektolog procenkata za nego e deka deteto e vo red,zdravo I pravo dete...
Девојчето на 19 месеци, ми збореше реченици и пееше неколку песнички... Синчево еве го 19-20месеци, само повторува по сестра му, "да" "не", "ајде", "баба" и мама. Разбира се, фрла во ѓубре, облака патики, знае секој дел од телото да го покаже, игра научени кореографии, знае што е чиво, распределува, реди коцки, големите и успешно, јаде сам, пие од чаша сам. Се врти на име, разбира се лути ако го скараш, се радува на 'ајде да шетаме' фаќа патики стои пред врата. Се разбира, дури и изненадува некогаш. Кога нешто бара со мммкање и покажување, збор никако нов... не знам дали и кога е за загрижување работава.
Deteto e super,ic ne e za griza.Pottiknuvajte go,zboruvajte mu I vklucuvajte go vo domasni aktovnosti,ke si pusti SE uste e Malo.Da ima deca so koi mozes na Godina I pol da razgovaraj,no ima I deca ko moevo koe ima Tri god I deset meseci Tek sega pocnuvame po nekoj zbor...Bez grizi,deteto e petka po ova Sto go kazuvate
Не е, според мене. Ќерче беше иста и јас се напнав малку оти буквално се знае ама ко да ја мрзеше да збори , ама наполни 2 години и уста не затвара, спојува по 2 зборчиња, се труди и трето да вметне 2 год и месец е
Нема причина за загриженост. Битно е што ве разбира и извршува команди. Има доволен фонд на зборови за таа возраст.
Овој не делува како да го мрзи, некако личи ко да се срами-ќе повтори нешто еднаш и цел се смее се тутка.
И мојава е толку некаде и ниеден збор не кажува, нешто по нејзино неразбирливо. А онака се знае многу е паметна и бистра. Се што и кажам ме слуша донеси тоа и тоа донесува. М м се така вика кога сака нешто. Само знае да да каже и тоа ептен ја терам кажи да и ќе ти го дадам тоа и едвај кажува. Мислам дека ја мрзи да зборува.
Тоа м м м м ми е толку смешно зашто сестра му му збори тоа е вода, тоа е банана и му дава, не го тера да каже,само ни преведува она... он уствари покрај неа не ни има потреба да збори.
Епа ќерка ми викаше цело време "ова". За се. Тоа и беше единствениот разбирлив збор во речникот И мм викаше па мене се да ми даваат на "ова", шо има да се замарам да учам како се викат работите ко секако ќе ми ги дадат
На 12 месеци, мама, баба, даде и такви некои зборчиња што си ги кажува повремено се сметаат за зборови? Мислам таа си кажува по нејзино, ретко онака кон мене со обраќање Мам или баш мама. Битно нешто кажува.
Тоа е баблинг. За збор се смета кога е кажан со значење. Наше искуство, син ми вика мам, мама кога доаѓа накај мене, ама се случува само некогаш, а истото го вика и во текот на игра. Не го сметам за збор со значење. Баба вика цело време, на се, и тоа не е со значење (бабите во несвест паѓаат ). Е, игра ѕе и тогаш вика де, кога вози кола вика бу, кога ќе види крава вика му, кога е на работ од креветот вика бу (бум). Тие ги сметам како зборчиња (поточно слогчиња) со значење.
А на која возраст почнавте да го носите на дефектолог? Мојот исто нема показ со прст но што и да сака ме носи до местото и со мојата рака покажува!
Колкаво е вашето детенце ? Почнавме пред третиот роденден. Ама веќе имаше показен гест, со медеци вежбав јас со него и мн работи достигна уште пред да го пуштам..