Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    586
    Да тоа се зборчиња со значење, и ономатопеата се рачуна како почеток на говор кога е со значење. Син ми од мн мал имаше говор и ономатопеа со значење но му фалеа мн др елементи.

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    2 ипол години уста не затвара како старо збори и си прави моабет со мене,сврзува цели реченици.
    Е сега уште не збори чисто ама и ова е премија.
    Со големиот уште си одиме на часови има 5 години збори буквално се,раскажува приказни пее песни ама слоговите уште не му се чисти и се мачи во изговорот.

3. CBradshaw

CBradshaw Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    16
    Добар ден,
    Моето детенце има 20 месеци, разбира скоро се, но сеуште не зборува ништо, на неколку пати почнува ба ба ма ма но никако да се изрази целосно, повеќе звуци испушта како да сака да зборува, сега наредниов месец сме на педијатар па некако сум во исчекување дали е вообичаено, гледаше цртани но веќе некое време гледам да се сведе на тоа да се избегнуваат, иако ме советувале да не се грижам и дополнително дека машките дечиња може да се поспори во говорот, како ви се искуствата за оваа возраст?

4. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Deteto e Malo,stom razbira ke si pocne da zboruva..Dosta cesto e kaj maskite...Bez grizi

На CBradshaw му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.896
    И ние сме 20 месеци и сеуште не зборува.. Јас се консултирав со педијатарот дури ме искара за мојата загриженост ми вели со кое дете го споредуваш секое дете си е приказна за себе. Доколку има показен гест, разбира извршува наредби да не се секирам. Моето освен мама, ам, ав ав и ајде др не зборува јас мн се грижам ама според педијатарот нема потреба.

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miha_love

Miha_love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    17
    Здраво мајки, да ве замолам за совет или мислење. Имам синче на 2 години и 1 месец. Многу малку зборува односно знае неколку зборчиња да каже меѓутоа како да не е заинтересиран да научи нови а далеку е од сврзување. И тие што ги знае ептен ретко ги користи треба со молење цело време. Не гледа многу цртани, поминува време со деца а од следен месец ќе почне и во градинка. Сакаме да го однесеме на проценка или преглед меѓутоа не знаеме каде дали на логопед или дефектолог (или двете). Ве молам за некој совет или предлог доктор/ординација. Ви благодарам.

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.078
    Допаѓања:
    21.591
    Ќерка ми е иста возраст, пред месец дена беше тотално незаинтересирана за зборење. Како да ја мрзеше а и беше научена се да добива со кенкање, не со кажување што сака. Сега не можеш да ја затнеш.
    Мислам дека може му треба уште малку време, сите "магично" се пуштаат овој период.

8. Miha_love

Miha_love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    17
    Дај Боже да биде така и кај нас <3

9. MiciKaciBisi

MiciKaciBisi Нов член

Се зачлени на:
    5 февруари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Здраво :)
    Дали има некој искуство со зголемена вредност на кандида во цревата и како влијаела на целиот развој, осебно на говор, хиперактивност и внимание.
    кај моето дете е пронајдена кандида во цревата (кандида албиканс 400 000, кандида глабрата 3 000 000) имамаме проблем со говорот и однесувањето - ја дијагностицираа како АДХД меѓутоа мислењето е дека се е од кандидата, бидејки сите испитувања се во ред.
    исто така ме интересира и како сте ја излечиле поточно ставиле во нормала.

На bickag му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.059
    Допаѓања:
    4.029
    Моето е две ипол и е ист. Со зборењето само кога ептен мора нешто да каже, другото е пантомима професионална. Бевме на дефектолог на таа возраст само дефектолог го прави прегледот. Рече дека во денешно време поместени се границите за говорот на децата. Да се работи на моделирање на зборови ако не вистинските барем како кратенки. Опа за стани и слично. Исто така препорача што побрзо да го вратиме во градинка наводно таму говорот повеќе им се развива во секојдневна комуникација со деца. Останува да се трудиме и да чекаме да се реши да прозбори ко што треба.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Сандра_мил

Сандра_мил Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    64
    На таа возраст син ми имаше многу малку зборови и никаква заинтересираност да научи нови . На 2ипол тргна во градинка,сега е 2 год и 9м и збори ко набиен. Поврзува и по 3/4 зборчиња.
    Не знам дали е од градинката или му дошло времето, ама супер напредок има. Биди трпелива...

12. Miha_love

Miha_love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    17
    Ти благодарам за споделеното искуство, и да се надеваме дека ќе биде наскоро :l:

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miha_love

Miha_love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    17
    Супер, баш ми е мило, се надевам и кај нас ќе биде така случајот :)

14. bickag

bickag Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    38
    Kade ispitavte kandida,I Sto Ve navede na toa?Kolkavo e deteto?

15. MiciKaciBisi

MiciKaciBisi Нов член

Се зачлени на:
    5 февруари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo
    kandida ispitavme vo remedika samo tamu ja ispituvaat kvantitativno , ne isprati doktotrkata sto ja vodi bidejki site dr ispituvanja se vo red a inaku e 7 god.

16. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    252
    Не знаев каде да барам, пабмислам оваа тема е најпогодена. Ако може да ми препорачате добар невро педијатар во Систина...

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    1.817
    Д-р Наталија Ангелкова

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    5.752
    Ќерка 12+++ почна да вика Де, кога баш се криеме/играме Ѕе. Ретко ам ам кога јаде, ова уште не го сметам за збор со значење.
    И кога и се спие или влеземе во спална да земеме нешто, обавезно вика Нан нан. Ова го сметам веќе како збор.

Плус нели мама, баба, тата, тете, деде, ама тие често и ретко да ги погоди со значење.

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MiciKaciBisi

MiciKaciBisi Нов член

Се зачлени на:
    5 февруари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Mislam deka e podobra Lekovska od Sistina- ako bas morate vo Sistina, sum bila kaj Natalija daleku e od toa sto ja falat...inaku nas ne vodi Jotovska i sum prezadovolna

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.636
    Дете на возраст од 2 години веќе треба да формира реченица од два збора и да има фонд на зборови од околу 200 збора, така што воопшто не е "мало" за зборување. Стимулирајте ги децата, кога ви бараат нешто не одговарајте на секое "м..м...м", моделирајте го говорот, кажете му како треба да побара па барајте и тоа да бара на тој начин, давајте му избор за да добиете одговор "Сакаш вода или сок?", избегнувајте прашања со одговор "да" и "не". Никогаш не е рано за посета на стручно лице доколку забележувате отстапки во развојот на детето.

На Anaroz1, strelec231992, Mom's_life и 2 други им се допаѓа ова.