Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. CBradshaw

CBradshaw Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    16
    Update Бевме на педијатар кај д-р Паскалов и според него на неколку наврати ми повтори дека не е аутизам во прашање, дека прави случаеви на аутизам има видено 5-6 во 19 години искуство, но дека има многу аутистични спектруми кои се предизвикани од модерна технологија и кои со работа со детето што порано тоа подобро може да се исправат, но рече дека ние не сме биле во тој фолдер,
    кај нас кажа дека на возраст од 20 месеци не ни треба да знае да зборува, но конкретно за основни зборчиња за кажување истакна дека според тоа што го слуша какви звуци испушта, веројатно има проблем со средното уво, дали од зголемен трет крајник или има собрано секрет, и вика буквално слуша детето како преку чаша полна со вода, што значи дека не ги слуша јасно зборчињата и не може центарот во глава да ги исперцепира правилно, (дури даде пример дека глувонемите не се неми туку бидејќи немаат слух не ги перцепираат зборовите како да ги искажат) рече доколку на ОРЛ нема проблем на тимпанометријата што ќе ја направат, во тој случај оставете го ќе си прозбори, потоа бевме и на ОРЛ кај д-р Мери и се виде дека има тип Б на тимпанометријата и дека има секрет во средното уво што значи дека слуша како да му се подзатнати ушињата како кога сме на авион или на планинска висина и ни дадоа терапија за следниве месец дена да видиме како ќе му делува, чисто ви споделувам искуство стварно сум изненадена од толку професионална дијагностика кај д-р Паскалов.

Последна измена: 12 февруари 2024
    На Чанта, januari19, peperutce777 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Zdravo dali necie dete koe seuste nama dovolno razvien spontan govor a da celo vreme samo pee i zboruva nesto bez prestan po cel den. Pee pesni i brblja nesto celo vreme bez razlika sto i da pravi.

3. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    18.284
    Колку год има?
    Во фамилија имаме дете од 5 год, што пее и уста не затвара , но ништо не е разбирливо. Најдолга реченица му е од макс три збора кои и тие едвај се разбираат. Нема правилен изговор на букви, на зборови да не збориме.
    Почна со посета на логопед, но резултати и мајкава е свесна дека не би имал за брзо бидејќи е мн назад за разлика од деца на негова возраст.

4. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Ima skoro 4 godini i seuste cekame za logoped ili defektolog. Ima golem vokabular na dva jazika ama slabo komunicira

5. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    18.284
    Na snaa mi i rekoa i deka vekje kasni so nosenje na logoped.
    I toa sto slusa dva jazika mu e blokada. Kaj maliot se ispostavi deka i mnogu bukvi nemoze da gi izgovori i od toa mu doagja i problemot so zborovite i svrzuvanje na zborovi za da formulira recenica.

6. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Dali razbira se koga mu se zboruva i da slusa komanda

7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    18.284
    Da, toa da. No vo uciliste treba da trgne. Opsto razgovor so nego e ednakov na razgovor so dve godisni dete vo odnos na zborovi i recenici sto skoro i gi nema.
    Na 5 godini treba tecno da raskazuva i recenicite da mu se sostojat od povekje zborovi.

8. Лина-Медолина

Лина-Медолина Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Сакам да ве прашам колкав фонд на зборови имаше вашето дете на 14 месеци. Синчето до пред некое време знаеше да каже мам, тата, поретко деде, баба, тете сега од еднаш како се да исчезна мн ретко тата и нешто по него си кажува , брмчи со устињата ама не е заинтересиран да учи нешто ново. Дали има место за паника или нормално е на негова возраст? Ви благодарам

9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    18.284
    Колки детето поминува време пред тв или телефон?
    Дали зборите постојано со него, дали ми се чита, заедно дали имате активности во кои е влкучен говор?
    Сепак е уште мал 14 месеци, но битни се и погоре работите.

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    I kaj moeto e problem edniot jazik go valdee podobro drugiot slabo odnosno ima vokabular ama tesko sklopuva recenici i e nerazbirlivo. Imam zakazano za proverka na sluhot, pa potoa ke vidime logoped i se sto treba.

11. Анас9528

Анас9528 Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    10
    Dali razbira se koga mu zboruvate? Mojot razbira ama mislam deka ne se. Toj mnogu vo polsedno vreme pee i brblja nesto dali i vaseto dete pravi taka.

На Angie123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Бидејќи сме веќе кај големиве :D
    да прашам, до кога треба да има прво зборче?
    Бебе само што напраи годинка, првото многу рано зазборе, имитираше животни па и нас, прво зазборе па прооде, малово уште ништо, а мм не зборувал до 3 години па ми е страв малце
    Инаку цело време се муабети дома пред него, и на него му зборуваме, што и да правиме работиме, му кажувам, објаснувам зборувам, исто ко со првото, цртани имаме вклучени големава што гледа биби и боби, ама него баш и не го интересира тв, може да сврти поглед да види и толку..
    Сега е рано верувам, ама кога треба да се реагира? 18м?

13. Лина-Медолина

Лина-Медолина Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    @BellaBibi Фала ти за одговорот. Многу малце сме пред телевизор некаде 30мин дневно телефон никогаш немам дадено. Иначе еве го вчера пак цела ден тата, тут тут и нештп ново проба да каже дадем нешто така еднаш се пушти жива среќна сум во неколку наврати мам Кај мене изгледа паниката на најсилно е пуштена (прво дете, а и сами сме во германија ) па може сето тоа има влијание.

14. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    13
    Дали има некој задоволен од логопед во Ластовица? Или ако може да ми препорачате сериозно добар логопед било каде во Скопје. Се утепав од барање и се е преполно.

15. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    18.284
    Внук ми иде во Ѓорче , спроти стадионот во уличката и снаа ми е многу задоволна пред се од пристапот што го има, со оглед дека малиов е баш темпераментен. Низ игра врши проценка и детето баш природно се однесува.

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.789
    za razbiranje razbira se i na dvata
    jazici samo sto so edniot ima.problem pri izgovor

17. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.636
    Првите функционални зборови се јавуваат околу година, прво доаѓа ономатопејата, она што кажувате за со првото дете а потоа најчесто двосложни како мама, тата, баба итн.
    Колку точно месеци е? Како ги бара работите од вас? Дали има показен гест и имитира одредени работи, пример папа за чао, ало за телефон итн?
    Исто би ве советувала да ги исклучите екраните, ако не го интересира и не гледа, ама слуша, му го одвлекува аудитивното внимание.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Точно 12 месеци има, уште не имитира ништо, баш и затоа прашав, гледав видеа големата на 9-10 месеци покажувала кај е џиџето (лустерот), го имитирала татко и, давала на дај, на годинка нејзина зедовме баш мачка она викаше по нејзе мау мау, а малово знае да даде раче да го бацувам по рачето, знае на опа да крене рачиња да го кренам, сам лази накај вц кога треба да се бања навечер кога му викаме кој ќе се бања и ја слушне чешмата.. знае кој е тато, мама, дада ама со поглед само загледува, со прсте не, и за коли надвор кај се бара со поглед, со раче не покажува, и кога играме сега ќе те фатам си бега он се крие, на пика бу не бара..
    не бара од нас ништо, не знае како де, упорен е се да зема сам..
    знам дека сите се различни и не треба до толку да го споредувам со сестра му, ама онака да знам до кај сме што сме, баш поради тоа што мм не зборувал долго..
    ќе ги исклучиме екраните, инаку и тие се само попладне кога доаѓа она од градинка, на саат време..

На SelenaGomez му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.003
    Не покажуваше со прсте и моето детенце на 12 месеци, од 13 почна, и јас прашував.
    Продолжете така да му покажувате и зборувате.

На Vanilla15 и SelenaGomez им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.786
    Допаѓања:
    5.752
    13++ е моево. Со прст покажува само во книги, кај е мачето, кучето пример, куклата.
    Со поглед кај е мама, тато, коњчето, топката итн, низ куќа што и покажуваме предмети.
    На дај коцка, топка итн знае да подаде и тоа точен предмет.
    За зборување со значење, мама, тата, нан нан за спиење, ам ам за јадење, исто куклата кога ја става да спие нан, нан вика. Ѕе, кога се крие или бара некој, лалалала кога ќе речеме ајде да пееме. Плус баба, тете, деде, даде си го повторува по цел ден.

Подава чевли/топлинки што ќе најди најбрзо кога ќе речеме ајде одиме чао.

Со раце покажува горе/големо тоа со раце на горе, браво, чао.

За цртани повремено гледа.

На Vanilla15 и SelenaGomez им се допаѓа ова.