За покажување со прсте многу нас ни помогна тие како се викаат popit со крукчиња што се и со прстето ги притискаше, а исто и гасење и палење на штекер, со показалчето ќе ја запалеше сијалицата, па ќе ја изгасеше и така се научи негде од 15 месеци.
Здраво,од ова што го напиша со тебе ми треба консултација Неможам јас прва да ти пишам те молам пиши ми лп
Здраво,од ова што го напиша со тебе ми треба консултација Неможам јас прва да ти пишам те молам пиши ми лп
Пробајте преку игра, пр. рингеринге јаја и да играте врз подлога, тие се сите шарени и со слики, па кога ќе заврши играта можете да кажете каде е детето и со прст да покажете еве го. Ова е доста интересно за децата, нас ни помогна, одма почна да покажува.
Zatoa sto jas go odnesov na logoped na 2 godini, moze i nemase ni dve. Me vrati i mi rece tolku mali deca ne procenuvaat da go donesam pogolem. Potoa pocnavme so rabota od 3g i seuste mi vikaa deka e rano no jas go nosev do trgnuvanje vo uciliste i si trgna spremen.
Masko e? Tuka ima malku vrska i karakterot. Moeto seuste ne prasuva toa sto ne go interesira, i ne raskazuva ama zatoa toa sto go saka na glava ke ti se kaci. Non stop ke prasuva nesto. Mislam deka toa e do interesite i karakterot na deteto, moeto mrazi onakvi trivijalni prasanja kolku da se zboruva nesto. Ako imas nesto konkretno da prasas OK.
Покажување со прсте не е единствениот знак дека нешто не е во ред. Не мора да значи дека сите мора да покажуваат со прсте. Моето не покажуваше ама си прозборе на 17 месеци директно со врзување две зборчиња. За да поттикнете говор пуштајте песнички само не цртани да гледа и тоа само на македонски. Исто така читајте му секој ден и разгледувајте сликовница за таа возраст (картонските со дебели страници и најчесто на нив имаат животни, бои, форми и слично). И таму вие покажувајте со прстот. Кога му подавате нешто кажете му што сте му подале. Ако видите дека тргнуца кон нешто прашајте што сака (ова ли го сакаш) или ако само земе нешто вие кажете му што зело (браво ја зеде чашата). Се што правите нека биде вербализирано (изговорено). Искрено пред 18 месеци е рано да се види дали говорот касни или не.
Ќерче е 2г и 4мес, збори солидно. Можеме да си направиме краток муабет, прашањето ми е до кога се очекува да се подрасчисти говорот? У смисол, за маса - шаса, за супа - тупа, млеко - кеко. И уште некои зборчиња што не ми паѓаат на памет сега. Верувам дека е малечка ама да си имам на ум
На таа возраст мислам е нормално. И кај нас е слично со некои зборови и букви и тоа не дека не знае да ги изговори, зависи од слогот. Само повторувај и, ммммаса, сссссупа, јас така правам.
Тоа да, знае она да каже пример сакам тупа. Знае С да каже ама не знае кај А цело време и зборам како треба, повеќе од месец дена масата ми е во глава.
До 5 години се чисти изговорто на одередено гласови. Некаде кај 3 години скоро сите се чисти. Најдолго време треба за Р и Л кај повеќето деца и за Ж, Ш, С. Ако е говорот граматички правилен во смисла констукција на реченица и генерално разбирлив тогаш е ОК да се чека за изговор на одредени гласови да се среди со тек на време.
Ај ве молам кажете ми дали е ок, син ми е скоро 2 год и 9 месеци.. Кога бевме еднаш на гости кај едни комшии, го прашуваше едната што песнички учеле во градинка итн општо ама син ми не сакаше да одговори па му текна да каже Мува на шала па се смешкаше многу а и мене исто ми вика мува мува ептен онака на шала, нит да одговори убаво нит ништо а со баба му и дедо му не прави така? да не сака да не зафркава или ..?
Не се секирај, и син ми некогаш не сака да зборува со некои луѓе, нит да им каже како се вика. А инаку како мелница е, само збори и раскажува и прашува. Не му се зборувало на детето во моментот и некогаш знаат од срам или од што не знаат како да изреагираат да земат да тресат зелени или да повторуваат рандом зборче ако инаку си зборува нормално со вас кога е опуштен, не мислам дека постои простор за грижа.
исто и мојата, уста не затвара, ама некогаш кога некој непознат ќе ја праша како се вика или колку години има не одговара ништо. не мислам дека е нешто загрижувачко. @sani99
Може и мајтап си тера. Мојава не мајтапи така, ми вика мене бабоооо и се церека од смеење, на маж му вика чичкооо .....и името негово и се смее. Еднаш ми вика ти си тета мама
Хаха и мене истото така ми прави, којзнае што си мати хаха нека се живи здрави ама стварно неможам со лигавење после ќе видиме како ќе е со 2 деца , бебе и тодлер...
И викам како се вика мама? Кети ( негувателката во градинка ) , викам Кети ти е мама? Неееее, мама Сунчица ( не ми е тоа името ... ) и мм и вика добро, а тато како се вика? И го кажа моето име И да фатамммммм ...... Да се акнам од ѕид, шо да речам
Мене за негователката во градинка ми вика Ивана е мама. Ја и викам како бе Ивана е мама? Така, Ивана е мама во градинка, ти си мама дома