И мене ми го рекоа истото. Додуше синко не јаде брендирано, ама па ништо не зборува, иако цело време на неговиот јазик брбори. Има 23 месеци. Баш ради препораките го пратив во градинка, и морам да кажам дека сум многу задоволна - уште не зборува, ама се припитоми, почна да реди коцки, таму лепеле сликички, боеле (пред тоа не фаќаше боичка во рака), па се надевам дека наскоро и зборчиња ќе чујам.
@Cacuvche ne e loso ako jade blendirana hrana, boze moj sekoj razlicno. Nekoi voopsto ne jadat pasirano, drugi pak nauceni se na takva hrana. Eve malata moja ima 2 god i 7 meseci i rucekot seuste i go blendiram. Ednostavno ne moze meso,grasak,boranija... da i dadam ne pasirano,se davi i pluka. Podobro taka otkolku nisto. Za toa ne se sekiraj ne moze vecno blendirana hrana da jade. Vo vrska so zboruvabjeto gledam si nervozna, smiri se malku poleka neka odi cel proces. Stom ne moze i vo gradinka da odi, odite vo zoloska neka gi gleda zivotnite, neka gi povtoruva zborovite po tebe. Isto taka vo igtoteka odite oa ucete gi boite od rekvizitite, koj predmet sto e. Sr nadevam barem malku ti pomognav.pozz
@Cacuvche многу се оптеретуваш и сакаш резултати одма. И да јаде ќе почне и да џвака и да збори само полека.Не го форсирај ти со учење. Нека работи со стручно лице - дефектолог. Ќе имате одлични резултата,ама треба врене.
Jas prestanav da go forsiram. Ekranomanija???? Crtani mu pushtam, no i da nema crtan ne mu preci. Si igra so kocki, slozhuvalki a najmnogu saka bukvi, brojki i formi da slozhuva. Ne mu branam. Imashe period koga samo igrashe so kolicki, mu pomina, kazuvashe kako pravat nekoi zivotni, i toa mu pomina. Imashe duri i period koga najmnogu se plashev koga ne se vrteshe na svoeto ime. I toa pomina. Sega nekogash moze treba 2-3 pati da go viknesh, ama se vrti. Spored tvojot doktor @Cacuvche mojot pristap e pogreshen, no spored ona sto sum citala za vospituvanje na deca, jas smetam deka na deteto treba da mu se dadat onie igracki sto go interesiraat. Moeto saka logicki igri, slozuvalki, bukvi, brojki i formi. Jas mu davam samo takvi igracki i plus mu imam ostaveno kolicka, topka i slikovnica. Koga ke projavi interes za nekoe od niv mu kupuvame uste nekolku. Sto znam mozebi gresham, neznam. Mu kazuvam pesnicki, kako dve racinja i koga saka da mu ja peam odma mi doagja i gi vrti racinjata, za ringe ringe me fakja za dvete race i pocnuva da vrti... Recnik na zborovi katastrofa: mama, baba, tata, daj i nekoi kineski zborovi sto nikako ne mozam da gi svrzam. Od crtanive ili od nas koga zborime naucil da vika okej, baj baj, bejbi, ama vo slogovi. Se razbira, jade dorucek i vecera blendiran, a rucek samo kako za nas, przeno, peceno ne e problem. Od utre i dorucekot ke mu bide neblendiran (ke se obidam) a vecerata ponatamu. Da ne odam off, sakam da kazam se razbira, ama ne zbori. Kaj nas ima dve pricini, prvata e ljubomorata kon dvete bratcinja, a vtorata i najglavnata nikoj ne mu zboruvashe dodeka odev jas na rabota, samo go karale i mu vikale i jas iskreno mislam deka e uplashen. A toa dodeka pomine treba vreme. Idei, soveti kako da go nateram da zbori, a da ne bide forsiranje se dobredojdeni.
Jas bi sakala da spodelat majkite koi imat pisuvano za problemov so zboruvanje na prvite strani,znaci pominati se nkolku godini od nivnite postovi i kakva e situacijata sega? @TSS @rainlover @AngelOfArh imase za vnuceto pisano. @heart.stelaer @vicious ovie feminki imat pisuvano na prvata strana so istiov problem pa bi sakaa da spodelat. se nadrvam se uste aktivni na fm.
Внука ми на 6 години некаде се опушти убаво, работеше со дефектолог кој го обожава, сега на 6ипол се зборува само некогаш брза да каже и затоа крати зборчиња. Сега е права стринка, зборува и повторува од филмови синхронизирани, црта, дури прецртува и букви, логоа. Догодина здравје ќе трегне и во школо.
Леле ова е како да ми се случува дежа ву исто сме и јас мислам како тебе потполно ама за СЕ СИ ВО ПРАВО . јасму имам се оставено на дофат тој сам си избира со што сака да си игра. Бевме нај симпо на лекар. Инаку почнуваме во март во градинка, и работиме дома само со игри немаме вклучено тв и лап топ од 13 јануари. иако се беше на македонски од август. А кога се буди секогаш плаче и од некои работи на тв плачеше и од ррррр лавот се плаши и кога отсечно НЕ ќе му кажеме. Дали е можно од уплав??// Се е тоа направено не сум нервозна туку сакам секој ден да има показател за некаков напредок или знак ете тоа.оти интезивно работиме и за 2 недели бараат да им се јавиме за напредок дали има. Детево мое е ок го следиме деновиве песните сам ги пее со ммммввв бббб ама со раце ги покажува и они помислија дека е симптом тоа на лошо.
Пробај прво со потенки парчиња јаболко...Кај мене краставицата на тенки кругчиња ја сака. Помалите кругчиња цели,поголемите на пола....ако треба и како салата напрај му ја со сол,масленце и малку оцет...така ако му ја даваш може грда му е. И мојата инаку периодов не сака да џвака...дали поради забите што и излегуваат...и банана плука и јаболко...и смоките дури ги плука. Риба и давам да џвака зачинета со лукче варено и лимон и сол....ама стави и поголемо парче и плука. Такво си е детето. Со што не пробав.
Може да ми дадеш насоки како да се поправимево градинка сме во март порано не можеме, за однесувањето ни дадоа забележки не им се допаѓало. Дома што правите најмногу пиши ми некој совет?
ne gledam nesto povrzanost ovde blendirana hrana so zboruvanjeto? sin mi ima 2 i pol godini i seuste jade blendirana hrana osven smokite i banana pasirana od sve drugo se davi.sum probal so sve da mu stavam ama nisto ne jade sam nema interes da zema so svoe race nisto.se konsultirav so dva pedijatar i dvete ist odgovor mi dadoa deka koga kje bide spreman sam da zvaka togas kje jade nemoj da go forsiras zasto vistina e ako go forsirav nisto ne jadese se plasese i koga mu nudev posle blendirana ne otvarase usta.a za zboruvanjeto sve prepoznava bukvi od youtube koga pustam povtoruva posle i boite broji so skrateni bukvi do deset site zivotni gi prepoznava i pravi kako niv ama sve zboruva poedinecno samo po eden zbor ne svrzuva recenica.koga saka da mi kaze nekoj muabet si zboruva na svoj jazikkako kineski i jas mu klimam so glava deka go eazbiram sto bara i togas se smee i zadovalan e deka go razbiram ako pocnuvam da go prasam jas da zboruvam na nasiot jazik prestanuva i se nervira.go prasav nasiot pedijatar i vika deka mu e dovolno seto ova za svoja vozrast deka do tri godini nema potreba od logoped zasto kaj momcinjata vika pokasno e zboruvanjeto posle tri godina se razviva.
Ne se razbiram vo se ova, mojot sin e 2godini i 9 meseci iveke kazav kolku zbori. Denes uspev da go zaigram so boicki i duri dobiv nekolku ckrtki na eden list. Ama najiskreno, crtanite bilo naangliski, bilo na makedonski se kolku stetni, tolku i korisni. Mojot od crtani nauci zabi da mie, da emitira zivotni, da kazuva cao i mnogu raboti. Ne bi mu gi skratila. A ova so hranava kakva vrska ima neznam. Mojot letoska jadese po 2 jabolki dnevno, sega nejke da gi pomirisa ne pa da gi jade. Deca se, menuvaat postojano. Dodeka gi dojam malive, postojano istrazuvam, baram igri za nego i koga ke zaspijat mu gi pokazuvam. Nekoi go zanimaat, nekoi ne. A za igrackite, pak ke kazam, on odbira so sto ke igra. @Cacuvche ne te razbrav koe odnesuvanje i na kogo ne mu se dopadna? Imate li napredok? Jas za mojot znam deka pokasno.ke prozbori, zasto samo.jas zboram so nego, mm sega pocna. I znam deka sum mu dosadna, normalno od 10 sabajle do 10 navecer, samo mu zboram, peam. Denovive pocnav malku da kjutam, nejkam prva recenica da mu bide mamo prekini
Зависи до детето....Мојата да и пуштам цртани цел ден ќе гледа...значи мора да ограничувам и да сведувам на минимум....Некое и да му пуштиш, ќе погледа и ќе продолжи да си игра. Јас не сум за цртани, иако уште гледаме ограничено. Инаку заби миење може да учи од тебе што те гледа како ги миеш.
Логопедот кај што одеше син ми,ми кажа дека тоа што слабо обрнува внимание е баш резултат на гледањето цртани и телевизија.Кога му кажав дека веќе гледа само цртани на македонски рече дека би требало воопшто да не гледа телевизија.Само вежбање и играње со детето и ке има резултати.Барем кај нас имашe.Што се однесува до давањето на апчиња не би дала на детето да пие,попрво би го однела на приватен логопед за да работи со него.
Има врска, секако. Џвакањето помага во развојот на вилиците, мускулатурата на образите и јазикот, како органи кои заедно со забите учествуваат во џвакањето. Ако даваш блендирано развојот на тие органи оди побавно, и потешко се обликуваат гласовите, подолго време е потребно за детето да научи да зборува како што треба. Докторите ти даваат погрешен совет, јас не би играла на таа карта дека е мало, не е. Плус, понатака може да има проблеми со желудникот поради недоволно соџвакување на храната и голтање на несоџвакани залаци. Џвакањето се учи во првата година од животот, не дека подоцна не може, ама не е тоа тоа.
ti blagodaram mnogu za sovetot, no navistina veruvaj mi mnogu se trudam da go naucam ama ne sum uspeala dosega.svekrva mi vika deka maz mi do 4 godini ne zvakal jadel samo blendirana izgleda kako genetski da e ova. ama i zabite mu se rasipale katastrofa od sokceto i stomatologot vika zatoa ne zvaka zasto go bolat zabite.a za zboruvanjeto mnogu se trudi navistina ama povekje preferira da zboruva na svoj jazik ne kako sto treba.
Ти верувам дека се обидуваш. Инаку забите навистина се расипуваат, не само од соковите, туку и од блендираната храна, бидејќи има таква структура како каша и се лепи на нив. А со џвакањето, особено леб, јаболко и други поцврсти намирници се чистат забите од наслаги. Како и да е, не се сомневам дека детето ќе научи да џвака и ќе почне да зборува како што треба. Само треба време и трпение.
Да точно убаво си кажа, иако оето одбивање со сила на арно некогаш и на точно 2 пројаде дробено и цврсто полека полека се по ред без нагло брзање ама со напнување да лапне потоа кога ќе виде дека е убаво сам отвора уста. Јас имам проблем додека да проба потоа откако ќе увиди какво е сака сам. Јас бев на невропсихијатар кај Симпо прво таму за да го погледнат, таму ми рекоа блендирано до кога јадел и се по ред те прашва, од чаша да пие, цврсто да јаде, да ја вежба вилицата како што нагласи и ти да не повторувам. Лижавче да лиќе да вежба иако моево не сака бега хахаххаа бега кога ќе го види лижавчето. Од шише не сакаше да помириса а сега на секои 5 минути го дига ама шише обично како за деца од јана и од зегин водата од крит што е тие шишиња.Од чаша првиот пак како и секогаш за прв пат додека да проба со судн маки а сега ми бара само од чаша и му е интересно и се смее. Пробајте ако не сака денес задутре пак и еден ден ќе се согласи ама бидете упорни за да почне после е лесно. Соленки јаде, смоки одамна му оставам на маса и џвака. Апчињата ни ги препиша невропсихјатарот и кидс омега сирупот. За логопед е рано. Не гледаме ТВ 8 дена. Блендирано за второ дете не давам. Јаболка му давам парчиеа на 7 месеци или 9 и почна да се дави едвај го спасив затоа не му давав до 2 години сега му давам свежа на парчиња повраќа со месеци. Не ми успева ни со тенки парчиња.А печена јаде, ИМА НЕКОЈА МАМА ИСКУСТВО СО ГАМАЛАН АПЧИЊАТА НИЕ ТИЕ ГИ ПИЕМЕ? ИМА РЕЗУЛТАТИ НА ПОДОЛГ РОК?
Denes bevme na neuropsichiatra sat vreme kako ja sledese malata i razgovor so nas kako pominuva vreme. Malata nema nikakvi provlemi spored nea samo docni so zboruvajneto. Do 7 mart ni dade da rabotam so malata ma govorot daj topkata,sakam biskvit,voda,spie,odime,ne toa......slicni zborovi ako gi nauci do narednata kontrola ke bide dobro. I dade nekoi igri koi gi nema doma i malata vednas znaese kako treba,isto deka ima interes za igri,da kaze da pikaze samo maka so zboruvajneto. Tecnologia nikako se isklucuva se i se raboti na osnovnite zborovi. Bukvite i broevite kako i boite sto gi znae se dobro ama malce ke ja bunat bidejki se icat okolu 5 godina a malata veke gi znae pa me sovetuvase prvin osnovnite zborovi. Sega do mart mama ke i pomaga ke dadam se da nauci osnovnite raboti,sakam,voda,biskvit,ajde,odimr i slicno.... Sakam i se nadrvam do mart naredna kontrola ke uspeeme.