И моето вика на жена со црна коса помлада мама, на маж со смеѓа тата. Знае во продавница на женската облека да вика мама, на машката тата мислам дека ги учи пол. На девојченца мали им вика дада ( дада се нервира оти мисли ја заменува ). Моето има околу 30тина збора ама секој ден некој нов ќе совлада и се труди да повтори некогаш само интонацијата ја погодува. Конкретно краставица мислам дека е тежок збор и нормално да вика само Ка. Е сега исто моето за Макс кучето вика само Ма. Името и е тешко, па наместо Клара вика Аја ама мислем дека уште доолго нема да си го погоди оти дада ја вика Кара а ќе прави 5г.
Да во такви ситуации му зборувам и му пеам. Татко му исто по сто пати го препрашува за Да и Не да почне да ги разликува. Имам едни картички со животни како меморија па нив ги користам за да учиме животни, ама кратко му се задржува внимание. Пееме играме, многу сака музика. Он многу ја сака дедо Симе има фарма и кога сака да му ја пееме вика ијаа ијааа.
Тоа е jargoning и е нормална фаза во развојот на јазикот, ќе се намалува како и се зголемува вокабуларот. Кај моите беше најизразена баш пред да се "пуштат". Супер е за возраста, не знам зашто очекуваш поише, првите 50тина зборови се поспори, штом ќе ги достигне и ако во нив има глаголи придавки во типичен развој ќе почне да врзува две зборчиња. Скоро сте таму. Не се секирај
Да скроз исто и он се обидува да повторува по сите, некогаш ќе го погоди зборот, некогаш само интонацијата. Сам за себе си вика Аек Л му е тешка.
@Bella_Stella , толку ми е мачно да зборувам и толку немам идеја што да зборувам бидејќи само секојдневие раскажувам што веќе ко некоја свекрва иди по мене и повторува што да работиме. Пример вечераме, завршуваме и еве ја по мене ми ја подава чинијата (силиконска има) и вика ајде мијај. Наутро стануваме и за добро утро, ајде тамини (витамини) Или ако бришеме прашина, се шета со крпата и вика б(р)иши мама. Дури некогаш онака како по некоја шема ги кажува работите и ми оди на нерви. Ама како што сме го кажувале, како ги научила, така ги повторува и тоа е тоа.
Ах тоа нормално и очекувано е да си верглаат. Допрва не чека интересното со милион прашања, а зошто ова вака, зошто она така.
Зашто те нервира? Тоа сите деца го прават, така учат. Јас кога ги бањам секој пат еден ист муабет ми прават, сега миеме рачиња, едно раче, друго раче, едно ноџе, друго ноџе, зашто ја така сум им зборела @Bella_Stella Тоа што вика мама на секоја жена се вика overextension и е исто нормален дел од развојот
Е да де тоа, секоја вечер, ко стихотворба некоја. Јас: ајде Х одиме да пиеш млеко и на спиење Х пие млеко и почнува, кон мене, мијај шише. И си кажува Х паста, заби, цетка Мама мочка, паста, заби, цетка Тато мочка, паста, заби, цетка Мече нана Кукла нана и ова трае и трае додека не нареди се што има во креветче нафрлено и што треба да прават. Ај што татко и работи на смени и голем дел од времето не е тука за успивање нема врска. Туку си мисли детево како војска ние еден по друг сите се редиме во бања и по шема завршуваме работи. Инаку да, во меѓувреме миеме заби, а за останатите наредби од кога ќе заспие.
Од дете со рутина нема ништо поубаво. Уживај се додека не почнала со тантруми од пола саат зашто некој чекор е сменет и зашто не ги сака овие пижами него шорцеви и маичка у сред зима и уште 20 минути зашто лежиш во положба различна од таа што она ја замислила И замисли све ова пута 2 кај мене секој ден Да имав време да запишувам у денот за што све ми се срдат па да им покажам еден убав сончев ден кога ќе пораснат
Сис Be careful what you wish for Да не се жалам ај.. поубаво @le.soleil тенка е границата меѓу рутина и ОЦД Мојава повеќе накај второво врти. Не можам да ви опишам колку вришти ако ќебенцето е малку подвиткано Тоа мора да биде рамно ко пеглано, до под рачињата, мора и Мини да се покрие -- под рачињата, итн итн итн..........
Дали на пример кога покажува "тата бууу" (татко му со бурмашината кај бучел) се рачуна за 2 збора? Он освен "мамоооо дие кака" друго го немам слушнато да состави. Ептен нови зборови има периодов ама 80% кинески се сите. И да брои "де тиии"
Си има моменти, не дека не. Да си одбере патики/чизми и ништо друго. Еве вечерва се запна со најдебелиот јорган да е покриена за спиење и ништо подолу од тоа. Врие во собава, се препоти и таа ама додека не ја покрив баш со тоа што сака, не заспа. Очекувам дека ќе си имаме повеќе вакви моменти. Малку оф топик ова. Кај зборувањето си е таман сега, освен инает де. Чекаме пред некој ден на ред кај докторот за преглед. Во чекална уста не затвори. Во ординација, ни А, ни Б. Уште си мисли докторот дека лажам оти зборува детево.
Не е инает. И тие се срамат пред непознати и не им е пријатно како нас некогаш. Не форсирај да збори, ќе се опушти сама.
Ние сменивме педијатар Бевме 2-3 пати до сега, докторката и нема слушнато глас на Софија Последниот пат излезе од ординација ќутејќи, ни чао не и кажа на докторката и влезе кај сестрата и ѝ го раскажа целиот живот
Ќе смени. Мојава е некогаш таква фаза некогаш се префрлува на ааа нема гајле ( се покапала) По 1 саат местиме некогш постелнина оти она ја мазни, ја тегне, вака поубаво онака, па зашо сум чепнала па лути се, друг ден вели ние сме деца мамо нека е растурено и така..
Eve majki za vlijanieto na telefonite kaj decata za govorot i senzornata integracija https://www.facebook.com/share/p/1DGYJfFY76/?mibextid=oFDknk
Zdravo majki ve molam kazete dali ima nekoj vakov slucaj mojot sin pocna da zboruva mnogu pokasno okolu 4 godini i nesto se pusti ama sega seuste nema cist govor kako sto treba vo mejgu vreme koga trebase da odime na defektolog i logoped nie.zaminavme od makedonija se preselivme vo stranstvo tuka pocna da odi vo gradinka se ama nema celosen jasen govor kako sto treba ne mozi da go nauci ni Danskiot jazik od sto ima problem so makedonskiot pred 1 mesec se vrativ vo makedonija kade sto go odnesov na logoped i defektolog mi kazaja deka deteto e vo.red se nema.autizam ama ima precki vo.govorot sega sum vo.dilema golema ne znam sto da pravam eve vo.danska sme 3 godini
Деновиве има неколку нови зборчиња и пак се само со по две букви. Мо - морков, па - панда, ко - количка, то - тротинет, шу - штрумф. Колку трае оваа фаза и како да му помогнам да состави зборче, или да го оставам?