Колкави бевте по возраст? Ви стискам палци....многу успех . Повеќе зборување само,основна комуникација. Рано ни е нас уште за проценки, ама педијатарот ми советуваше повеќе зборување....исклучивме и ние технологија....некогаш на гости освен ако има пуштен тв. Се прашувам @Cacuvche што направи.
Еден дел од општеството во САд смета дека децата многу рано се етикетираат со дијагнози и дека дијагностицирањето треба да се прави подоцна, односно после 3 или 5 години, како кај нас. Но ние од лично искуство сметаме дека тоа што кај нас не ги прифаќаат порано децата е голема грешка. Невро психијатарот или докторот не мора да постават дијагнози, но ако има проблем треба порано да се детектира. Сестра ми со внукот се изнашета по институции и фаќавме врски за прегледи и за работа со дефектолог и терапевт. Не го примаа за никаков преглед пред три години, што е огромна грешка. Што порано се почне со работа со соодветен терапевт, толку повеќе резултати. Поглендете ги видеата на you tube, има докази за позитивни исходи кога детето работи со дефектолог и логопед од две години. @girl-miri Ви посакувам се најдобро и голем успех со детето.
Jas sum Italia i isto i tuka ne ja prifajka pred 3god,ceka 1den da pomine od 3ot rodenden za da ja prifatat. I jas sakav porano od kako zabelezav deka ima maka so zboruvajneto ama ete caka 3godini za da ja prifatat.
иСЕ ЈАВИВ ДЕНЕС ЗА ДАЛИМА НАПРЕДОК И КАЖАВ ДЕКА ИМА И МИ РЕЧЕ ДА ГО ОДНЕСАМ НА ИСПИТУВАЊА ЗА ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ГЛУТЕН И КЕЗАИН И КАНДИДА ПРЕПУ ИЗМЕТ. уТРЕ ИМАМ ЗАКАЖАНО ЗА ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ИМУНЛОГИЈА АКО ИМА НЕКОЈА ВАКВА МАЈКА СО ПРОЦЕНКИ ОД СИМПО НЕКА МИ ПИШЕ ИСКУСТВО. ЈАС И КАЖАВ ДЕКА СМЕ МНОГУ НАПРЕДНАТИ И ДЕКА ОД 1 ЌЕ ОДИМЕ ВО ГРАДИНКА ТАА МИ ВИКА НОСИ НА ИСПИТУВАЊА А ДЕТЕ СЕ ЈАДЕ ВО МЛЕКО СЕ ДАВИ НЕЗНАМ НЈАС ШТО ДА МИСЛАМ ПОМОШ. КОЛКУ СТЕ СТАРИ БИДЕЈЌИ НАС НИ ДАДОА АПЧИЊА И НЕ ТЕРААТ ПО РАЗНИ ИСПИТУВАЊА, А МИСЛАМ ДЕКА ГРЕШАТ А ИМАМЕ 2 ГОД И 9 МЕСЕЦИ И ЌЕ ОДИМЕ ВО ГРАДИНКА
stotuku napolni 3godini od septemvri ke pocne vo gradinka. Ispetuvajna ke pravime i nie ako nemame podobruvajne do mart,za sluh ke treba najprvin a potoa ke vidime kako ke se napreduva. tableti ne ni dadoa i nema potreba sega za sega. Ke im pomogneme i zaedno ke uspeeme.
Citam deka vasite se pogolemi decinja ama i jas nikako da prestanam da se grizam. Moeto since ima polni 17mes ama ne zbotuva. Mn ubavo se igra se pogolemoto dete, me razbira se, donesi mi go sisheto da sipeme mleko, ke mi donese, kaj se ocite, noseto, pupeto, pokazuva. Znae da pokaze kolku god ima, mafta so raceto na cao, dava baknez, zema boicki pa crta po listot... se vrti na svoeto ime uste od 7 meseci od togas i samiot si go drzi shisheto i si pie. Se raduva mn na kucinja... gledam deka se me razbira, ama ne zboruva bas nisto. Mama samo koga ke vidi jadenje, toa mesto am am, ama tato, baba, dedo... nisto, nisto... maticnata vika da go pocekame do 2god ama neznam dali taka treba.
А ако има нетолеранција на нешто од ова или кандида....може тоа да влијае врз неговиот говор или развој? Малку сум збунета...појма немам дека вакви состојби можат да доведат до тоа. Ништо, направете испитувања за да бидеш на чисто со тоа. Мислам дека кога ќе си тргне во градинка ќе се средат полека работите, пошто како што кажуваш и сама си има напредок. Знам дека моментално си испаничена,исплашена, загрижена......навистина те мислам. Навистина, ако има некоја мајка со слично искуство нека го сподели.
Слогови барем мора да кажува.Некои деца сврзуваат прости реченици на таа возраст.Ако нема ма-ма, ба-ба...и сл мисла дека треба барем да провериш слух и говор.
Се надевам дека се ќе испадне во најдобар ред за вас...мислам како што кажуваш ти детето не е до толку затворено во себе,па да се сомневаат на тоа. Битно, направете се што треба од испитување.
Здраво, син ми има 2 години и слабо зборува. Некогаш на негов јазик, некои слогови како ТАТА, БАБА; ДЕДЕ; ТААА, ДА, НЕ ТАКА (валда од што го караме, дека е темпераментен), УРА (на песнички). Сега почнуваме да го учиме букви за да ги учи гласовите, ама ептен е тежок карактер и не сака да седне и да слуша, туку се мора преку песна, игра... 10тина букви веќе препознава и ги кажува, ама зборови никако нејќе да повторува ниту да се обиде(ептен ако го фатам расположен повторува). Кажете некоја идеја како вежбате со децата?
Одприлика кога децата треба веќе да ја кажуваат буквата Р? Ретки се зборовите каде знае да ја каже - на една рака се бројат. Во други зборови вила Л. Инаку само што наполни 3 години.
Не ве разбирам со тоа учење на букви. Мислите дека деца од 2 , 3, 5 годино треба да ги знаат буквите?!?! Тоа нема да помогне во забрзување на говорот, може само да го збунат детето. Ете и во претходните страници има споделено мајка која исто го подучуваше детето со букви дека од стручно лице и е речено дека е погрешно. Мојата е скоро 3години и со супер развиен говор па не се замарам со букви уште. Јас во вашата ситуација би се задржала на основни зборови потребни за секојдневна комуникација. Пр. оди, млеко, тата, баба, нане и сл. Инаку сите преку игра сме ги подучувале децата за било што, сосема нормално е да не сака да седне и да ''учи'' . Или пробај со звучни сликовници каде има животни па со прашања како прави кучето (ав - ав), кравата (муу) исто можеш да го потикнуваш да зборува. Јас на ќерка ми баш со тие сликовници ја забавував и подучував, дури сметам дека позитивно влијаеа на развојот на говорот.
Mene me sovetuva da ne ja ucam bukvi i broevi,iako mojata gi nauci od slusajne i od pesnicki pa barase da i pisuvam jas. So bukvi i so broevi poveke se bunat,gledaj da mu zboruvas poveke osnovni zborcijna igrame topka,sega ke jademe,casa voda i sl. Inaku nie imame zborcijna + seuste ne e celosno ama ima +
Исто и ние... Еден месец сме постари.. На некои зборови убаво р, на некои л... Мислам има мнигу врска дали самогласка или согласка му е пред р во зборчето.. Јас не го форсирам само ќе го исправам дека е се вели така туку вака... А многу интересно ми е што тоа е само во македонскиве зборчиња. Кога кажува англиско зборче р прекрасно ја вели без разлика дали е на почетокот или крајот од зборчето
Мене лом ме направија оти сум го учела букви, тоа не е за 2 години скокаш фази во развојот и имаат право сега треба ние да седнеме на под сонив и да играме така полесно ќе научат. Јас 3 недели не гледам тв и седам само со него се играме со коли, со животни, со коцки, читаме цртаме итн, Никако букви јас го научив да ги препознава скоро сите и брои до 10 ама ми рекоа во Симпо дека повеќе сум му наштетила иако јас им кажав дека тоа сака да учи и така полесно кажува нешто бар една буква ама не чини така. Ја ев сум задоволна многу напреднавме ептен не очекував за зборење не многу ама за разбирање скоро се за 3 недели а за 1 месец сме во градинка па после 3 4 месеци очекувам и од таму позитивни резултати за зборење. Нас ни најдоа мана во однесувањето и еве се поправаме. Не е затворено детето и затоа сметам дека нема знаци на аутизам иако на тие испитувања не праќаат јас ќе ги направам и ќе докажам не само јас и други ми викаат дека е нормално детето хиперактивно е и се смее секогаш незнам зошто така си мислат симпо. Еднаш ќе му кажам нешто и после го применува и знае да го направи не треба да се мачат со денови како кај други деца со аутизам, цела песна од година знае да ја плеска по ред како иде штом си среќен и ред други песни ама мислам дека тв има влијание и го расипавме со тие цртани сега нема ич и сме подобри. Пиеме апчиња и витамини и одиме напред не се откажуваме само докажуваме. Само со игра мајки седнете на земја со нив без букви со разговор и песни и приказни.Нека пише некоја мајка за дете што сака нешто да каже а се дере како гласот да му е фатен не може да каже убаво и како да му рчи гласот неправилно. Дали некоја од вас мајки правела испитување за кандида 3 пати по ред? Нас ни е позитивна и сакам да знам дали е можнио и испитувањето за интолеранција на храна да е поврзано со кандидата?
Вчера малиот почна повеќе да зборува, јас сум пресреќна. Конечно, има 2 год и 10 месеци, јас сум мн мн премногу хепи. da, do kaj 2 god treba po malku da potkazva nesto. a da ti kazam edna mala igra sto bas ke mozis da ja primenvas so maliot koga ke se stopli? odete vo vasata okolina i barajte kuce, mace i pilinja. i koga ke najdite na primer kuce, pocni da mu velis eeeee! kuceee. pocni taka, kolku pocesto tolku podobro. macni se maskite za pocnuvanje za zborvanje. a posle malku koga ke pocni da vrzva po nekoj zbor, ima edni slikovnici prvi cekori i ima sliki i da go vezbas. za logoped na proverka min mora 2 god.