Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    23.266
    Извини, али маж ми на 9 месеци веќе покажувал кога му се мочка или кака.
    Викам де жено кажи како, да ја учиме и внука ти. САМ беше одговорот.
    Машала напреден маж сум имала од мали нозе, а не сум знаела :rofl:

На Снегулк@23, TammiB5, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    :rofl: Така баш, екстра напредни генерации.

Кај грешиме ние?

Е тоа е јакото. Кога ке им кажеш да се покажат на дело, ама тие нивното го поминале, не можеле сега на стари години.

На Ceneva, Carolin. и BellaBibi им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Леле од вакви муабети. Како ништо не кажува, па моево зборуваше бла бла. Фала богу мојава не споредува ништо во врска со синко и нејзините деца. Искрена е дека не памети кога се точно се случувало.
    Ама да имам такви коментари ќе ја замолчам. Гледај си го детето како убаво ќе напредува и уживај во него и не ставај грижи на глава без потреба.

А тоа да, ние многу напредни генерации сме биле по нивните муабети хахххаа. Учени родени, со дипломи в рака :rofl:

4. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    343
    Да она као со моабет дека мм на година ипол почнал да зборува :rofl:
    Ама ептен е напорна цело време истото за детево дамо пиштел не седел нигде а како она очекува дете од година ипол да седне и да седи во кафана за она да јаде или на гости незнам стварно некогаш и ние немижеме да седимо со саати во едно место а не дете од година ипол

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    23.266
    Ќе си го научиш и коска од риба да двои. Да и парира на маса кога ќе седне :rofl:

На Sun&Moon, lackygirl, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  6. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    275
    Како за мојата да зборуваш :D И мм ги фрлил пелените на 9 месеци наеднаш, бил многу педантно дете :rofl: Е сега многу е интересно што луѓево не памтат што кажале кога лажат, па следен пат муабетот беше дека на година и пол ги фрлил пелените :^)

На no name5, Bella_Stella и BellaBibi им се допаѓа ова.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    23.266
    Еее тоа.
    Мојава мислам г***а ќе изеде, ама никогаш нема да признае нешто пред мене.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Мојата е скоро 20 месеци и некако како напредокот да не ѝ е толку брз. Не кажува ново зборче често, на пример на 2-3 дена. Разбира, извршува наредби, покажува со прст каде се работите или кога сака нешто. Можам да речам дека невербалната комуникација е во ред.

Ама не е ни на повидок кажување 2 или 3 збора сврзани, а гледам дека многу на оваа возраст го прават тоа. Не, мама, тата, баба, деде, тете, деде, бебе, Биби, дај и се единствени чисти зборови. Можеби има над 50 ама ако бројам како прават животните и на пример папа (капа), нана (месечина), миа (моја). Повторува/имитира некогаш по нас ама често и не повторува. На пример не се обидува да рече авион, туку прави вууу дека летал. Не се обидува телефон туку вели ало. Исто и за куче, маче. Нема обид да ги каже туку аф, мау. И така за повеќето работи. Сака мечиња, се радува кога ќе види ама не пробува да рече мече, туку покажува со прстето и прави некој звук (ааа, еее нешто).

@le.soleil те молам ако имаш време - дали има простор за грижа? А и совет - како да и помогнам и како да стимулирам говор? Нормално и зборуваме ама дали игра улога тоа што не оди во градинка?

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.993
    Немаш потреба за грижа, се што опиша е нормален развој на говор, зборовите ќе почне да ги изговара правилно набрзо. Штом веќе сте стигнале до 50тина што за 20 месеци е супер бројка кај и да ќе почне да врзува и ќе се пушти. До 24 месеци а веројатно и побрзо. За стимулирање само зборувајте и. Гледајте да користите кратки јасни реченици. Ако рече сок и покаже кон сокот речи и дај мама сок. Работете на глаголи и продавки зашто тие се битни да почне со реченички. Не ја форсирајте со кажи ова кажи она него моделирајте што сакате да каже.

На Снегулк@23, KuklickaSk, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    Се согласувам со мислењето што ти го даде @le.soleil Син ми има 22 месеци, на 20 беше на многу слично, ако не и исто ниво со ќерка ти. Во последниве месец дена е друго дете. Кажува нови зборчиња, а старите што ги кажувал со по две букви сега им додава уште. Пример за краставица викаше ‘ка’, сега вика ‘касе’, не е правилно, ама според мене е обид да стане правилно. Викаше ‘ба’ кога ќе падне, сега вика ‘бам’, пред недела дена кажа ‘ајде мама’, ама само еднаш и толку, дури не знаев ни дали да го рачунам за две споени зборчиња, ама очигледно така се почнува. Завчера се качуваше на потпирачот од гарнитурата и знае дека го караме да не оди таму дека ќе падне и почна сам да си вика ‘бам дете, бам дете’. Пак продолжи да се качува дур си кажуваше, ама тоа е друга тема. :D
    Правеше само со рачињата браво, а деновиве почна кога прави нешто што мисли дека е добро, застанува, плеска со рачињата и вика ‘бавоо’. :)
    Исто и он само имитираше звуци од повеќе животни, ама сега веќе се труди и со име да ги каже. Вика маче, куче, гаје за магаре :), па за панда, шу за штрумф итн. Јас почнав многу повеќе да му зборувам кога правиме нешто и стварно вроди со плод. Му поставувам прашања низ игра, пример не му викам кажи магаре туку го вклучувам магарето во некоја игра, го чешламе, му даваме вода итн и повеќе пати повторувам дека тоа е магаре. Не знам дали е правилно, ама мислам дека има ефект. Многу брзо се менуваат они. И јас исто бев загрижена, ама веќе не сум зошто го гледам дека секој ден има напредок, некој ден повеќе, некој помалку, ама не стои во место. До вториот роденден очекувам и уште повеќе да се пушти.

На Carolin., Giiirl23 и le.soleil им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Веќе ти пишале. И убаво ти напишале. Бараш проблем кај што нема. Не споредувај со други деца. Имав пишано за тоа кога бевме на логопед и ми рече дека на таа возраст од 20 месеци треба да има 15 зборчиња со значење. А вие имате 50 ... Дали сега мислиш дека не е во ред? Уживај во детето и гледај како одеднаш ќе биде бум во говорот.
    Ама разбирам, ние родителите само си ставаме грижи, а потоа кога уста нема да затвора, ќе си велиме леле дај малку тишина :rofl:
    Гушки до двете и опушти се малку мами :hug:;)

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Мајки здраво. Сакам да прашам дали е загрижувачки имаме 16 месеци и воопшто ништо не зборува. Односно ако и кажеш на пример ајде викни го тате ке каже тате. Мама кажува само кога е расплачена па некогаш ни тогаш не кажува. Под наредба све извршува во тој дел мислам дека е океј све разбира што ќе и кажам донеси далечинско,донеси патики итн. Пред некое време почна да одговара со да/не траеше може една недела тоа. Сакаш вода? Да. Сакаш да јадеш? Да. Деновиве некако се пресече повеќе не одговара со да/не само м’мка . Дајте ми совет. Дали е за паника и дали треба да посетам логопед. Од моја страна све правам цело време зборувам/пеам играм со нејзе цело време сме сами ама некако не гледам дека има никаков напредок. Молам за совет ❤️

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.993
    Како и е невербалната комуникација, ако сака нешто како ти дава на знаење?

На Fenix05 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Ќе почне преку ноќ да сврзува.
    Доаѓам дома денес од работа, се чуваат со баба и и ми кажува реченица од 3 збора прв пат.
    До вчера се мислев дали добро напредува во говор..
    Сс стопив, одеднаш ми дојде дека детето ми порасна :inlove:

На Fenix05, lackygirl и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  15. Maricheee

Maricheee Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Доаѓа до мене и м’мка буквално или а а а или ќе ме фати за рака.

16. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    Кога најрано треба да се реагира за Р и Л?
    За 2/тина дена прави 3 години, збори многу но за овие 2 букви воопшто не се ни труди да ги изговори. Кога ќе и речам да повтори пр. Врата, ќе каже вата, и ако и кажам уште еднаш со потенцирано Р се лути и не сака веќе да соработува.
    Дали да потспомнам во градинка, да ја види логопедот или да почекам барем до есен?

17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.042
    Допаѓања:
    4.891
    Ова е од среќичка на инстаграм.
    upload_2025-2-24_11-22-40.png

На Cosmic Girl, tambelina и pamelche им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Веќе ти одговориле. Л и Р се покомплексни. Се очекува после 4 години. Не се секирај и не ја форсирај, да не створи некоја бариера и да не сака да ги кажува и покасно.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    Фала ви многу.
    Јас гледам дека кога ја терам да каже одбива соработка, затоа мислев дали е рано за стручно лице да пристапи.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Можеш само да и кажеш да душо врата, во смисол не ја исправуваш, ама пак и го кажуваш правилно. Мојот е 21 месец ама на тој начин многу зборови почна правилно да ги кажува.
    За јакна вели јанка и јас само ќе му речам да јакна љубави и ќе дојде момент кога ќе го каже како треба. Кај многу зборчиња се случи тоа, водата беше ода, сега си е вода. Пробај така може ќе функционира и кај вас.

На lackygirl, LiquidLuna, tambelina и 2 други им се допаѓа ова.