Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    23.901
    Џабе, рано е да, се во свое време, после 4 год мислам ја кажа моето Р, Л мислам порано кон 3. Внуче имаме 6 год е уште Р не ја кажува, воопшто, ја скока во зборчињата, беа на логопед му рекоја дека уште имало време, до 7 год.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.538
    Допаѓања:
    17.272
    Мене ми е зашто и јас со Р имам проблем, зависно од местото во знорот неладе ја кажувам добро некаде не. Моите не ме носеле на логопод, зашто брат ми го носеле пред мене ама немало ефект демек и јас ајде да сум жива и здрава :D

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  3. P123

P123 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Здраво, дали некој има искуство со логопед Јулијана или некој друг во Ѓорче? Фала

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    4.705
    Другарка има со Л, детето исто, 4 год кога беше работеше со логопедот од градинка и сега си ги кажува ок.

5. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    13
    Препорака за дефектолог во Карпош??

6. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.905
    Допаѓања:
    4.010
    Screenshot_20250228_002741_Facebook.jpg

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    26.712
    Однеси го детето. Јас не кажувам Р, на моите им било симпатично француско р, и немало многу логопеди тогаш. Син ми не кажува Р има 5 ипол. Одеше 2 месеци за други букви, стигнавме до Р и не можеше веќе да се погодиме со термините. Сега чекам да се ослободи термин за пак да почне и да научи до школо.

Ми кажаа двајца логопеди кај што бевме дека и тоа што мене ме слуша грешно да кажувам, влијае на неговото кажување на Р.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.742
    Допаѓања:
    18.447
    Ова не е точно. До школо треба сите букви да ги кажува точно. Доколку го нема Р до 5 години, се оди на логопед.

Син ми одеше за диференцијација на с-ш ц-ч и з-ж. Ги имаше сите букви ама правеше грешки зошто - зосто.
    Буквите ги имаше ама правеше хаос кога зборува брзо. Кога го однесов на консултација, не можеа да го забележат, затоа што збореше споро и правилно и со концентрација.
    Инсистирав и по првиот час кажаа дека сум во право, дека му треба диференцијација.

На тестирање за 1во одд ги праќаат сите кои имаат некоја проблематична буква.
    И мешање на род, број и времиња исто ги праќаат на логопед.

На Carpe Diem New и pamelche им се допаѓа ова.
  9. mmaleficentt

mmaleficentt Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Препорака за логопед во Карпош4 или Ѓорче? Син ми има скоро 5, пред неколку месеци откривме дека има течност во средно уво и сме на медикаментозна терапија, но со можност ако немаме успех да се решава оперативно. Логопедите го опишуваат како сигматизам и аграматичен говор, а се е резултат на тоа што не ги слуша ниските фрекфенции поради течноста во уво. Откако е на Риноко и Лордес сируп слуша добро ама мора да се работи и со логопед. Има некој со вакво слично искуство? Како сте поминале со операција ако дојде до тоа?

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    6.051
    Preporaka za logoped nemam, a za drugoto operacijata e rurinska oporavuvanjeto odi brzo. Moze da mu napravat samo rez na usite ili da mu vgradat cevcinja zavisno od postavenosta i sostojbata na tecnosta.

На mmaleficentt му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.408
    Допаѓања:
    287.140
    Идентичен проблем. Зафатот беше амбулантски, ушите(резови и цевчиња), крајниците и плус полипи во нос. Се разбуди и за еден час не пуштија дома.
    Слухот драстично се подобри, на едното уво е 100%вратен, на другото сеуште со длабоките тонови има проблеми, правиме други испитувања но сме позитивни. Паралелно неколку години оди на логопед.
    Се на се супер и е развојот и говорот, веќе прваче е и нема никаков проблем.

На mmaleficentt му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mmaleficentt

mmaleficentt Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Благодарам за одговорот, каде го правевте зафатот?

13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.408
    Допаѓања:
    287.140
    Германија.