Џабе, рано е да, се во свое време, после 4 год мислам ја кажа моето Р, Л мислам порано кон 3. Внуче имаме 6 год е уште Р не ја кажува, воопшто, ја скока во зборчињата, беа на логопед му рекоја дека уште имало време, до 7 год.
Мене ми е зашто и јас со Р имам проблем, зависно од местото во знорот неладе ја кажувам добро некаде не. Моите не ме носеле на логопод, зашто брат ми го носеле пред мене ама немало ефект демек и јас ајде да сум жива и здрава
Другарка има со Л, детето исто, 4 год кога беше работеше со логопедот од градинка и сега си ги кажува ок.
Однеси го детето. Јас не кажувам Р, на моите им било симпатично француско р, и немало многу логопеди тогаш. Син ми не кажува Р има 5 ипол. Одеше 2 месеци за други букви, стигнавме до Р и не можеше веќе да се погодиме со термините. Сега чекам да се ослободи термин за пак да почне и да научи до школо. Ми кажаа двајца логопеди кај што бевме дека и тоа што мене ме слуша грешно да кажувам, влијае на неговото кажување на Р.
Ова не е точно. До школо треба сите букви да ги кажува точно. Доколку го нема Р до 5 години, се оди на логопед. Син ми одеше за диференцијација на с-ш ц-ч и з-ж. Ги имаше сите букви ама правеше грешки зошто - зосто. Буквите ги имаше ама правеше хаос кога зборува брзо. Кога го однесов на консултација, не можеа да го забележат, затоа што збореше споро и правилно и со концентрација. Инсистирав и по првиот час кажаа дека сум во право, дека му треба диференцијација. На тестирање за 1во одд ги праќаат сите кои имаат некоја проблематична буква. И мешање на род, број и времиња исто ги праќаат на логопед.
Препорака за логопед во Карпош4 или Ѓорче? Син ми има скоро 5, пред неколку месеци откривме дека има течност во средно уво и сме на медикаментозна терапија, но со можност ако немаме успех да се решава оперативно. Логопедите го опишуваат како сигматизам и аграматичен говор, а се е резултат на тоа што не ги слуша ниските фрекфенции поради течноста во уво. Откако е на Риноко и Лордес сируп слуша добро ама мора да се работи и со логопед. Има некој со вакво слично искуство? Како сте поминале со операција ако дојде до тоа?
Preporaka za logoped nemam, a za drugoto operacijata e rurinska oporavuvanjeto odi brzo. Moze da mu napravat samo rez na usite ili da mu vgradat cevcinja zavisno od postavenosta i sostojbata na tecnosta.
Идентичен проблем. Зафатот беше амбулантски, ушите(резови и цевчиња), крајниците и плус полипи во нос. Се разбуди и за еден час не пуштија дома. Слухот драстично се подобри, на едното уво е 100%вратен, на другото сеуште со длабоките тонови има проблеми, правиме други испитувања но сме позитивни. Паралелно неколку години оди на логопед. Се на се супер и е развојот и говорот, веќе прваче е и нема никаков проблем.