До кога треба да чекаме до 18м за да побарам совет од логопед? Брм си прави за колички, мама по мене кога трча, не кога ги кара штеќерите и тата за татко му. Деновиве почна Да да користи кога прашуваме нешто ама тоа е горе доле другото е повеќе со мимики. Дали кога покажува така да го прашувам што е тоа да нудам грешни работи за да го мотивирам или?
Кога ти покажува нешто да му дадеш пример вода, речи му сакаш вода? Повели вода. Зборувај му за се што правите и гледате околу себе . Совет од логопед никогаш не е на одмет ама премногу е мал за да форсирате било што. За таа возраст е битна невербалната комуникација со мимики, покажување со прсте, гестови што веќе го има така да немаш простор за грижа, зборчињата ќе дојдат.
мојата на таа возраст кажуваше само мама и тата, до 2 години речиси ништо не збореше, јас само и зборев и покажував животни, ја терав да повторува како прави мачето, како прави кучето и она само ме гледаше... после вториот роденден нагло се пушти како да впивала се, почна одма со реченици. сега има 3 ипол и искрено уста не затвара. многу се мали на 15 месеци да очекуваш говор.
не знам колкаво ти е детенцето, ама во последно време се форсира говор многу рано кај децава, некако станавме генерации на исплашени родители.... не знам 15 месеци е сеуште бебе за да зборува. иначе ќе видиш дека ќе дојде, ние дома не можеме муабет да си направиме од нејзе, се надвикува со нас.
Педијатар од систина ми има кажано до 2 години да има 20 зборови со значење се толерира, од ден на ден се менува наеднаш може да почнува да кажува
Сите сме биле таму, на сите мозок ни чури од 390 поставени прашања во минута. @Fenix05 ич не се потресувај. Преку ноќ почна песни да пее, приказни да раскажува.
Јас искрено сакам шамар да си мавнам дека го имав пишано ова некаде Ама УСТА НЕ ЗАТВАРА буквално Be careful what you wish forrrrr
Да ми препорачате ако имате искуство со добар дефектолог/логопед, за стимулација на говор ми треба, по можност во околината на аеродром, ново лисиче, автокоманда или може и од гази баба, кисела вода?
Moeto since ima 16m od zborovi kazuva samo Tata Baba Bebe Ajde Dede Koga go prasuvam kako pravi majmunot imitira Kako pukaat pukankite pau vika Kako prdis so gazot i brci so ustata Go zima mob go stava na uvo, pami go nosi vika da tata za pesnata da mi ja pustam od stela i sani i ja slusa i vika da tata ama se mu e da Poveke imitira otkolku sto zbori Mama uste ne kazal a i ima denovi pa koga i toa sto go znae ne kazuva Dali e toa normalno?
Епа како поинаку ќе просперитаар логопедиве на секој чекор. Јас разбирам рана интервенција и се, ама знам деца од 15 м што ги носат на логопед и ми е ту мач...
Логопеди со сила не тераат родители да носат деца. Добрите и онака имаат многу работа, не им е дојдено до деца од таа возраст. Вопрочем, добри логопеди односно дијагностичари ке ве вратат назад. Е сега, ако родителот инсистира...
Исто и моето е 16м и ист фонд на зборови има Сега многу повеќе разбира отколку што може вербално да се изрази. Но, тоа е и нормално за возраста.
Исто искуство со првото имав како членката. Немаше што не знае ама едвај 10 зборчиња имаше на 2г, на 2г и 4 месеци се пишти буквално преку ноќ да зборува со цели реченици. Второви пак до 20 месеци имаше 50 зборчиња и тоа преку ноќ почна да има огромен фонд на зборови и сврзува по 3 зборчиња сега ( 23 ќе прави). Не се плаши, секое дете е различно, дури на првото му се обрнуваше внимание, работев со неа, второто е секогаш да е живо и здраво хахаха ама поснаодливо
Вториве се за уживање само да се живи и здрави само се сами си учат секогаш на овај муабет ти цитирам, ама толку се пронаоѓам во твојве муабети за второ Малото 20 месеци уште малку е, се повторува, почна и по 3 зборови да врзува сега, мама даи вода, бато Гого доди, сатот пана фомот скрши, ова му е Се качи слонот на сатот и го скрши па падна од Хикори дикори дак, толку е внесен во неа што и во сон кажува
За многу вакви случаи сум слушнала, мило ми е што било така. Стварно разбира многу работи - постојано ја тестирам со извршување наредби и правилно ги извршува. Ги знае дури и боите (дај ми жолта, сина, црвена - ја дава правилната). Ама само бела знае да каже, другите не се обидува. За кафеавата вика само (л)ајно. Читав за зборувањето по интернет и пишуваше нели дека има receptive and expressive speech (разбирање на говорот и зборување) и дека некои деца се подобри во receptive некое време. Само нормално дека треба да се дејствува ако до две години пример не сврзува две зборчиња и не именува работи и не имитира. Само јас ќе пукнам од секирации додека се случи тоа. Го носеше негде тогаш на преглед првото?