1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.655
    Нее, едноставно не го гледав тоа како проблем. Редеше игри што пишуваше 3+ на нив без да ја форсирам, пример нацртан предмет црно бело ама не баш јасно и да го најде паарот во боја. Животнкте сите ги знаеше кој се, бои ама не се опушташе. И дадов само време и успеа. Иначе второто пример плава и жолта знае да ги каже препознае, а другите ги повторува по мене. Но она учи со дада повеќе, кроз игра цело дневно.

На kozuf, LiquidLuna, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.655
    Ама тоа е скроз така, јас и мм се смееме на нашите глупости што сме и ги правеле на дада кога беше бебе, човече циркузи, ритуали пред бањање за да и е интересно, а она не знае кај се наоѓа :?: второво под чешма го бањав и заборавав дека е на под по еден саат :rofl: и разлика е стварно, ене ја супа јаде без да се капне, се снаоѓа за се, големава што викаат турниме да ќинисам :^) не сме излезени да не отиде цел сок врз неа

На Калатеа, LiquidLuna, Skyler81 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. MamaMara

MamaMara Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Defektolog Vasilka vo Kisela Voda, logoped Natasa ama vo Karpos IV. I dvete drzavno na klinika, ako povekje vi odgovara, ama tamu se vo oddelot Intenzivno i Vasilka tamu raboti senzorna integracija.

4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    3.469
    Дали да го запишам за изучување на англиски доколку уште ги учиме буквите на македонски?? Дали ќе му се измеша јазикот??

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    27.693
    Немам конкретно искуство за курс, и не знам колку години ти е детето ама ќерка ми 3и пол годишна учи Германски со мене и не и се имаат измешано зборовите до сега.
    А знае пример Леб на Германски, леб на Македонски. Или Млеко знае да каже Милх Германски, Млеко македонски. Сакам да кажам дека сама си ги дели веќе јазиците.

Да напоменам дека не по моја желба учи Германски, туку јас учам а таа е со мене :D

На TammiB5, Ceneva, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.655
    Моите деца мораат да учат два јазици, Мк и Германски, но не им се мешаат за сега. Само мое мислење е доколку не е морално да знае друг јазик, како во нашиов случај, зошто брзање? Зошто курсеви толку рано? Еве мојава 2026 почнува прво одд , па не знае перфект Германски и воопшто никој не ја форсира да оди на курс, а нели на тој јазик ќе учи. Се мислам тоа си е со причина. Мое мислење

На Lisandra и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.820
    Допаѓања:
    18.639
    Не е правило ама големи се шансите.

Ако нема потреба за двојазичност, како на пример родителите да имаат различен мајчин јазик, тогаш не форсирај.

Кога ке дојде време ке научи и втор и трет јазик.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.655
    Иначе и поради тоа мешање, јас кирилица неам почнатп да ја учам т.е немам ни латиница нешто многу почнато пошо и за тоа сматрам дека постои школото ама ги знае одредени букви на латиница. Пример знае да напише Nina, па ако и кажам дека на кирилица е Нина, поголема е веројатноста да Х и Н ги замени и немора додатна забуна. Иначе тука едно правило важи, кога ќе го научите детето на мајчин јазик, тогаш ќе е спремно за изучи и втое јазик. Па горе доле децата овде почнуваат на 2г во градинка, а тоа е период кај што мајчиниот е до некаде совладан, но не доволно за да не измиша зборови за разлика од големава ќерка што почна градинка на 3 и пол, со добро научен Мк јазик и почна да учи германски. Точно знае кој јазик и со кого може да го употребува, а малава знае да речи ком или дојди, како ќе и е полесно во моментот.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.227
    Допаѓања:
    27.827
    Баш си светло на темава. Фала ти :l:

На le.soleil и Ceneva им се допаѓа ова.
  10. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    38
    Здраво мајки
    Синко има полни 18 месеци. Со говорот многу слаб е.
    Нема веќе да чекам планирам да одиме на логопед.
    Кажуваа само таа(чао), на кучето вика ау ау (не знам дали тоа се рачуна за зборче) бидејки го прашувам што е тоа тој вели ау ау. Вика мама, тата, баба ама не знае точно кој е кој. Прво на сите ни викаше баба сега последните денови сите сме мама. Некогаш кога сака нешто вика дај некогаш само покажува со прст. И често кога покажува нешто вика тоа, таа. И на количките си вика брм брм(брчи со уста). Мислам многу малку е тоа. Како иде процедурата треба ли да барам упат од матичен или како?

Последна измена: 28 април 2025
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.881
    Допаѓања:
    8.293
    Јас мислам дека е рано за логопед. Може грешам, ама мислам дека е мал. Ние на 20 месеци на систематски кога бевме, имавме посета на логопед ( тоа во Србија, Мк не знам дали има тоа ) таа одма рече сега сте тука да ве известам вас како родител колку треба да зборува и дали имате невербалната комуникација. И ми рече дека треба да има 15 зборчиња со значање, и ау ау се вклучува во тоа. И да извршува прости наредби.
    Моето влезе кај неа и подаде рака,во смисол здраво, и толку не ја погледна, цело време гледаше и шеташе низ ординацијата да го проучи просторот. И јас се насмеав докторка тој ништо нема да ви каже. И она ми рече и не очекувам. Тие се мали и само со домашни комуницираат тој период, со тугинци ретко кое дете почнува одма комуникација, и да зборува веќе. И после ми го кажа ова со колку зборчиња треба.
    Мое мислење да почекаш уште некој месец, за два месеца може и над 50 зборчиња ќе ги кажува. Чудо каков бум со зборови се дешаваат преку ноќ.

На Bubish26 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.655
    Се сложувам со Ценева, во моментов твое е да разговараш со него нон стоп, што правиш, што правите, што гледате во паркот, со што птиците летаат, со што кучињата мафтаат и така. Оно ќе си впива информации и буквално преќу ноќ ќе видиш огромен напредок. Јас имам искуство со две деца, едното до 26-7 месеци кажуваше многу малце иако разбираше се, преќу ноќ кажуваше реченици. Другото на скоро 24м сврзува 3 зборчиња, има многу голем фонд на зборови и све е со значење, знае како да ги употребува. Јес да она постепено ќе научеше 3-4 збора нови ама најголем бум направи кај 20-21 месец кога исто преку ноќ од кај 50 зборчиња дојде до 100 можеби. Така да само зборување и очекувај изненадување. За логопед е рано.

На Ceneva и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    5.733
    Кога викаш не знае кој е кој ка што мислиш? Дали ако прашаш каде е мама/баба/тата ќе покаже накај личноста или барем погледне? Дали извршува прости наредби како дај ми ја топката, дојди тука и сл? Дали ве разбира што му зборувате? Како се разбирате што сака? Освен со покажување со прсте Дали користи други гестови? Да одмавнува со главата за не и да клима за да?

На Ceneva, LiquidLuna и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    38
    Па на пример ако го виде татко му тој вика мама, или на баба му, а кога го прашувам каде е тато или мама тогаш знае погледнува во точната личност. Инаку да, извршува наредби, знае се што му кажувам. Знае да покаже каде е ушето каде е носето ама ако сака, не секогаш покажува. Ако нешто не сака се мршти, не кима со глава за Да. Разбира се ама ништо не кажува. Не знам, да чекам ли уште некое време или да преземам нешто. Загрижена сум веќе. Знам дека не треба да споредувам ама ќеркичката на таа возраст зборуваше многу, можеби и затоа се грижам.

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    5.733
    Тоа што го вика мама татко му не е проблем, поготово со бројот на зборови што ги има. Побитно е да знае кој е тато, која е мама, која е баба. Дали ако сака нешто што не му на дофат знае да ти покаже да му го дадеш, со гестови, миминки (баш како пантомима?) Дали прави работи да ви привлече внимание? На пример да направи нешто и да очекува да му кажете браво или да ви покаже дека сака да го гледате?
    Дали се игра сам или сака да играте заедно? Со што се игра најмногу? Дали ако му кажеш дај му на мечето да јаде ќе го направи тоа? Или да се преправа дека готви, дека успива кукла или сл? Што прави ако видите нешто интересно? Ќе покаже ли со прсте? Ќе се сврти ли да види дали го гледаш?
    Какви команди извршува на пример?
    Најпосле, совет од мене би ти бил прво да го однесете на ушно да му го проверат слухот, иако децата можеби мислиме дека се слушаат зашто разбираат и извршуваат команди, можеби некои звуци да ги слушаат како под вода и со тоа да дојде со проблеми при говорот.

Последна измена: 29 април 2025
    На Bella_Stella, Mother of 2boys и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. elegant

elegant Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    38
    Па на пример ако сака да оди надвор ме фаќа за рака и ме води кон вратата, или ако сака нешто што не му е на дофат ме води за рака дотаму, подрипнува и подава раце да го земам и сам си зема тоа што сака, исто телевизорот ако не е вклучен ме води до далечинскиот за да го вклучам. За да привлече внимание мислам дека не, а за да играме заедно сака, пример дада му често си пушта музика и игра тој не фаќа за рака и мене и заедно да играме сите, и тој игра, потскокнува. Најинтересно му е да си игра во кујна со тенџериња . Извршува наредби на пример фрли ја книшката во канта знае право ја носи и ја фрла, каде е топката погледнува накај неа ама ретко ја зема за да ја донесе. Често си игра во кујната играчка на дада му, ако му речам свари ми каде, го става филџанчето и вари па пие па мене ми дава да пијам.

17. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    264
    Син ми 21месец кажува некое зборови како мама,тато,баба ,дедо,брат ми по име го вика како прави куче,маче ,магарето, други зборови како,кога нема,ако,тоа, ќебе,дека ќе се капе, прави се што да му релеш однеси тоа,фрли во канта ,кога јафе ќе изеде се и вика нема као немало више ,кога сака да шета зема патиките сам ни ги носи сите не знае кој е кој ја мама ,тато кој е баба дедо сите ги распознава кога игра со топка вика гоол демек дал гоол или пак ја грла и кош вика ,вика бавоо(браво) ако нешто направил и има уште друго што не се сеќавам сега
    Дали е доволно за сега?

Последна измена: 29 април 2025
  18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    5.733
    За 18м дете кое доцни само со говор би очекувала подобро развиена невербална комуникација. Уште е многу мал и има простор работите да се сменат, најчесто меѓу 18 и 24м се случуваат драстични промени и децата забрзано учат, меѓутоа би ти препорачала да отидете на проверка на слух најпрвин, а за некој месец доколку нема позначајни промени да побарате стручно мислење и насоки како да работите со него.

19. Lejla's mom

Lejla's mom Нов член

Се зачлени на:
    7 мај 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки
    Дали некој има искуство со "Центар Крик"

20. MamaMara

MamaMara Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Na pocetokot so sin mi odevme tamu na senzorna, pa doznavme deka Uranija nemala obuka i sertofikat za toa da go raboti, a defektoloskite vezbi zaedno so drugi deca namesto individualno.