Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.125
    Допаѓања:
    6.664
    Сега почна да користи на 2год и 8 месеци, во и на му беа први сега примеќам почнува и со други.

Едит: да уште не го кажал како во примерот нејќам да спијам. Најчесто го употребува “на” па знае и да смеша, пример “сакаам на мочкаам” или “колата е на мојта соба” место во

2. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    24
    Дали имате некоја информација каде работат приватно? Или контакт некој? На пример од таа Василка која ја спомнавте, бидејќи баш мислам дека сензорен терапевт Би бил од помош.... Мој термин тек средина на август ни закажаа, не ми се чека до тогаш

3. Zulejha993*

Zulejha993* Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    10
    Убав ден на сите, вака имам машко детенце уште 1 месец ке полни 2год, се разбира се знае што ке му се каже, извршува неколку наредби, ама уште ништо не сака да зборува, кога сака он си вика мамаа, бабаа, на татко му какаа не, бај бај и тоа е. Незнам дали е уште рано да превземам нешто или да почекам. Некое ваше искуство

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    19
    Здраво мама. Однесете го на логопед за проценка . Колку порано , толку подобро. Штом кажува бај бај значи гледа цртани на англиски јазик . Исклучете цртани и многу многу зборувајте ! И моето беше слабо со зборчиња , откако отидовме на логопед има дупло поголем фонд на зборови . Цртани пуштам ептен ретко.

На Cosmic Girl, MamaMara и Zulejha993* им се допаѓа ова.
  5. MamaMara

MamaMara Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    30
    Vase privatno e vo Kisela Voda. Minatata nedela prasuvav za drugi majki sto me zamolija dali ima slobodni termini, rece letovo nema fiksni slobodni, samo po dogovor nedela za nedela. Ako sakate da vi pisam broj vo poraka, pa vie prasajte si.

6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    19.402

Не е се фалам чисто за споредба ти кажувам моето ке полни 2 за точно еден месец. Збори, состава 4-5 збора. Можеш да се разбереш со него, сака не сака, еве вчера одиме со кола и збори "тате носи диме мама баба(тато ги носел мама и диме кај баба), диме сака иде тека (диме сака да оди во игротека) дај манџа, волкот живи тумата брка прасето, прасето бега нивата (волкот живее во шумата го брка прасето и прасето бега во нивата) ова му е најдолгата мислам реченица :rofl: ама си раскажува од книги што му читам. Ако гледа цртани, телефон/тв прекинете почни да му збориш облакаме чорапи/маица/панталони, одиме да моќкаме, правиме јадење тоа и тоа ни треба буквално се што правите и гледај дали ке има напредок.

На Cosmic Girl, mariz, _Nofilter_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    17.946
    Е ок твоето. Сите деца се различни. Како и ја тупна споредбава уште повеќе да ја испаничиш.
    Од иста мајка,две деца не се исти.
    Моето првото на 2 збореше чисто со Р со се, цели реченици.
    Второто на таа возраст многу малку збореше, после 2 ипол се пушти сега има 4 и ќе те продаде.
    Значи со твојот пост се испофали, не и помогна на членката
    @Zulejha993* јас на таа возраст го носев син ми на логопед. Ми рече да почекам до 2 ипол па да се вратам ако има потреба. Како што кажав во тој период видов голем напредок и не го однесов.
    Остави му простор, почекај барем до есен, па однеси го.

На Aschenputtel и Zulejha993* им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Ова да јас стално пишам да се зборува со детето како што зборуваш со возрасен.
    Андреј дојди кај мене.
    Дај ми ја чашата.
    Ти си мило дете.
    Дај му на татко ти вода...
    Само пр.. моево зборува правилно, 23 месеци е, сврзници не користи ама ми е интересен ко ќе речи Нејќам, пр Јас вели за него, Пр. кој сака торта, Јас вика :D (зас) ј не ја вели убаво. На брат му му вели Дај ми го фонот (слонот). Дај ми фонки (смоки). Како се викаш? -Андеј :D пр за патиките вели пакитите :D
    Некои букви не ги кажува ама ќе се оправи има време, битно врзува повеќе зборчиња и се разбира.
    Првото дете исто вака во прво лице зборуваше за него само што тој мн почисто зборуваше. Скоро сите букви и зборчиња правилно ги кажуваше.

На An4e24, Ив10, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    19.402

Зошто да ја испаничам? Кажувам од мое искуство нели мајката праша за мислење? На иста возраст ни се децата јас не реков дека треба да се исти или пак исто да зборуваат или било што да прават исто ама сепак да си има во предвид колку и како може. Можеби нејзиното е во нешто друго многу подобро од моето? Можеби моето ете повеќе зборува нејзиното е физички поспретно. Свесни сме дека децата учат една по една вештина, не можат се наеднаш. Јас кажав чисто да си спореди самата ако сака, она праша ете искуство мое лично.
    И никаква намера немав да се фалам или било што слично.

На Cosmic Girl и Ив10 им се допаѓа ова.
  10. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    217
    Мајки препорака за логопед и дефектолог во аеродром

11. madam puff

madam puff Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    14
    Мислење за Крик? Некој од искуство ако има да сподели. Еднаипол година одиме кај ист дефектолог и не гледам некој посебен напредок. Можеби во првите шест месеци ама од тогаш немаме мрднато па сум на мисла да сменам дефектолог.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.723
    Допаѓања:
    77.007
    На таа возраст веќе треба да имаат мин 30-50 зборови. Не мора да се сите чисти (да ги изговара како умее), ама бар да имаат значење. Плус треба веќе да спојува по 2 зборчиња. Мислам до 2ипол да почекаш, може наеднаш да се пушти. Ама следи ги советиве, намалете цртани... Купете убави сликовници и читајте. Немора текстот цел да го читаш, но да си правите муабет што се случувало на сликичките (во пократки црти).

13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.643
    Допаѓања:
    7.555
    Јас би почекала барем до 2 ипол. Син ми кратко после 2 ипол се пушти, немаше никаков проблем натака, се си постигна согласно возраста. Некои деца постепено прозборуваат, некои понагло. Само телефони телевизии немој да даваш, цуцла исто гледај да тргнеш ако користите, кај нас откако ја фрливме имаше ефект. Ти си го гледаш детето дали и кога има потреба од стручно лице. Син ми иако не збореше чисто, комуницираше со значење и не се секирав многу. И не го споредувај со други деца.

На Anaroz1 и mariz им се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.535
    и од мене совет да се тргне цуцлата ако користат. откако ја тргнавме нагло прозборе мојата
    @Zulejha993*

15. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    9.352
    Јас се согласувам со @_Nofilter_ дека колку порано, толку подобро.
    Не знам зошто другите членки сметаат дека треба да се чека? Што ќе добиеш со тоа? Еве и да има за 6 месеци напредок, место да се секираш и да чекаш со месеци, можеш нешто да превземеш. Со одењето на една консултација или преглед нема да му наштетиш.
    Мислам дека треба да го нормализираме одењето на логопед, психолог, дефектолог и да не го асоцираме само со пречки во развојот и сл.
    И здрави и напредни деца се носат на контрола кај нив кога родителите сакаат стручно лице да им провери и да им каже како им напредува детето, или кога сакаат да си прашаат нешто што го интересира, загрижува, да добијат насоки како и што да прават со своето дете. Конечно и на надарените деца треба да им се одговори на потребите и секако и тие имаат свои проблеми.
    За мене таквите родители навистина се ангажирани во воспитувањето на своето дете и имаат проактивен однос.

На Ceneva, _Nofilter_, le.soleil и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    17.946
    Па немаме сите исти мислење во однос на тоа прашање. Не би го ставила на исто ниво одењето на психолог и логопед.
    Јас сум да му се остави простор на детето во граница на нормала, да се развива со сопствено темпо. Дете кое е нормално, има контакт со очи, се врти на име и сл не би го тегнела по логопеди од година ипол. Тоа е вознемирување и за нив.
    Родителиве ги споредуваат со другите деца и си создаваат непотребно притисок. Дете на 2 год може да збори се , но и да збори малку . На таа возраст многу се разликуваат во развојот.
    Мене некако мн ми е комерцијализирано ова со логопедиве, па деца од година дена се носат, а реално се премали да соработуваат.
    Ова го збори паталец. Пред 2 год го однесов на логопед и му оставивме простор. Да продолжев да го носам ќе мислев дека ради логопедот прозборел, се уствари му дошло времето. Само малтене преку ноќ прозборе со цели реченици.
    Некогаш е здраво да се почека и да му се остави простор. Форсирањето некогаш знае да дадо и контраефект.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.977
    Допаѓања:
    8.449
    Извини вака, ама не си во право. Конкретно во Србија пред да наполни две години има систематски преглед, се оди и кај логопед. Кога влеговме јас и реков на докторката тој ништо нема да ви каже сега додека не ја разгледа убаво просторијата и не допре се што му е од интерес. И таа ми рече не очекувам да ми каже било што мал е за тоа ( имаше 20 месеци ) ова е само разговор со вас како родител да ве известам колку зборчиња со значење треба да кажува на оваа возраст и да ми кажете каква ви е невербалната комуникација со детето, да увидите вие дали сте на добар пат. Значи буквално информативен разговор. Никаков стрес ниту притисок. И предобро што има вклучено во систематскиот такво нешто. Те информираат и немаш прашања во глава како родител дали детето е на добар пат, и си прашаш се што те мачи. Јас во таков преглед не гледам ништо лошо кога се работи и за здраво дете.