Двојазичноста може и да направи застој кај децата во вакви средини, но не мора да значи, ако планираш од септември, до тогаш гледајте македонскиот што е можно повеќе да го стимулирате, сликовници, песнички, вклучување во активности во домот итн.
Sin mi e 3 godini. Ima golem fond na zboruvi poveketo zborovi gi izgovara cisto, pravi dolgi recenici , no zboruva vo treto lice i ne koristi svrznici osven (i). Dali e toa vo red i do koja vozrast se tolerira.
Истиот проблем го имаме и реално произлегува од тоа што сите и зборуваат, пример Што направи Х, што ќе јаде Х, тато да и помогне на Х, баба да направи ова, она. И нормално одговорот е Х ќе јаде ...Х направи ... Користи цели реченици и сврзници и се останато ама граматиката е лом. За букви, Р треба да ја корегираме и Ш, Ч, Ж, макар што за тоа не е толку критично, има време. Инаку консултации со логопедот во градинка побарав јас, да видам кога ќе ми кажат дека може, па може ќе ја исправиме граматиката за брзо.
Може да почне да се корегира односно стимулира, барајте од него да доврши реченица, најпрво кажете неколку пати па чекајте од него пр. Јаболкото е црвено, па барајте да дополни, Јаболкото….. Преку сликовници и имагинативна игра најдобро се учи. Во однос на користење прво лице со неговото раче ставете му го на гради да добие една визуелна поддршка за “јас”, и кога му се обраќате исто прашувајте го во прво лице па суптилно корегирајте го.