Форумџика на годината

Зборувањето кај децата

Discussion in 'Дете' started by AngelOfArh, Sep 24, 2012.

1. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Двојазичноста може и да направи застој кај децата во вакви средини, но не мора да значи, ако планираш од септември, до тогаш гледајте македонскиот што е можно повеќе да го стимулирате, сликовници, песнички, вклучување во активности во домот итн.

Amore123 and Снегулк@23 like this.
  2. Ifkence19

Ifkence19 Истакнат член

Zdravo
    Dali nekoj koristel Refine kapki za razvoj na govor,koncentracija za deca

3. P123

P123 Истакнат член

Здраво, дали некој има користено Lingo leap капки?

4. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Sin mi e 3 godini. Ima golem fond na zboruvi poveketo zborovi gi izgovara cisto, pravi dolgi recenici , no zboruva vo treto lice i ne koristi svrznici osven (i). Dali e toa vo red i do koja vozrast se tolerira.

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Истиот проблем го имаме и реално произлегува од тоа што сите и зборуваат, пример
    Што направи Х, што ќе јаде Х, тато да и помогне на Х, баба да направи ова, она. И нормално одговорот е Х ќе јаде ...Х направи ...

Користи цели реченици и сврзници и се останато ама граматиката е лом. За букви, Р треба да ја корегираме и Ш, Ч, Ж, макар што за тоа не е толку критично, има време.
    Инаку консултации со логопедот во градинка побарав јас, да видам кога ќе ми кажат дека може, па може ќе ја исправиме граматиката за брзо.

6. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Може да почне да се корегира односно стимулира, барајте од него да доврши реченица, најпрво кажете неколку пати па чекајте од него пр. Јаболкото е црвено, па барајте да дополни, Јаболкото….. Преку сликовници и имагинативна игра најдобро се учи.
    Во однос на користење прво лице со неговото раче ставете му го на гради да добие една визуелна поддршка за “јас”, и кога му се обраќате исто прашувајте го во прво лице па суптилно корегирајте го.

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Што ѓавол ме тераше да читам што сум пишувала во темава за ќерката, сега уште повеќе се нервирам за синко...
    17 месеци е, значи освен мама, тато, дада, чао и три-че-ти-ри ништо не збори. Ништооо. За да и не комуницира со мафтање на глава, значи разбира што е да, што не. Разбира се'. Наредби извршува.
    Големата на негова возраст кажувала по реченици од два збора.
    Да паничам што он ништо не збори или да ја чекам до кај 2 години па да паничам?

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ќере е тука со твоето.
    Се разбира. Секоја наредба ја извршува. Се се знае, ама со зборови ништо. Не и е збор број 1. Мама , тата кога сака. Деде ако не го видела татко ми подолго, инаку ништо.
    Ми рекоа штом слуша, извршува наредби, знае кое што е, да не сум паничела.
    Не сум ја сретнала логопедов кај мене што е, да видам што ќе ме посоветува.

Tea SK likes this.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Машки се тоа, не ги споредувај со женски (најчесто се потешки машкиве), штом има зборови со значење, не мора точно да ги кажува, мојов имаше некои чудни зборчиња од еден слог, разбира да не, наредби, според мене немаш причина за грижа. До кај 2 ипол многу слабо му се развиваше говорот, комуницираше ама ептен ограничено, после наеднаш прозборе убаво и течно.

Aschenputtel, Isabela23 and Tea SK like this.
  10. Ena05

Ena05 Популарен член

Син ми има скоро 22 месеци. За разбирање разбира се, извршува наредби, се врти на името, си го знае и да го каже ама на скратено. Е сеа не знам дали јас си праам проблем кај што го нема со тоа што читам колку зборови треба дете на таа возраст да има или стварно има проблем. Требало околу 50 збора па и да сврзува по два збора а он нема толку а не па да зврзува. Знае да каже мама,тато, баба,деде, дада,чиче, тете, кок(сок), ода(вода),жажа(плажа), имитира звуци од животни, знае да покаже кое животно што е, мафта со раче за чао,бакнеж итн... Дали јас претерувам и да почекам или да го однесам на логопед за проверка?

11. angel4444

angel4444 Популарен член

Јас го однесов моето за да бидам раат, да спијам мирно, ми е страв да не треба да превземам нешто а да доцнам. (facepalm) 18м е скоро, најомилен збор му е Не, за се и постојано :?: кажува мама ептен ако ме нема, мјау за маче, пи за пиле, ѕе за криенка, на крај од сол макарон кажува Ти и од дарко биберко дали сакаш пица песната кажува да да да :rofl: вчера и денес дали така ми се слушна или кога покажуваше банана со прсте кажуваше бане ама го кажува низ кенкање такада не беше баш јасно :wasntme:
    Ми рекоа дека е преокупиран со моториката и затоа говорот му е во заден план ( трчање, качување на све и свашта, играње чепкање со се што ќе допре.. ). Друго - Најважно е што разбира наредби ( донеси книга да читаме, пиј водичка, каде е количката итн.. ) мојот скоро почна и со прсте да покажува на се што сака и се што ќе види интересно, во сликовници слабо. Важни се и гестовите ми рекоа кои ги има поодамна нели - чао, браво, сол макарон да игра, смир смир, ѕе, покажи колку голем ќе пораснеш, тапшин тапшин, ринге раја, боц боц итн..јас се загрижив и го однесов бидејќи прекина гестовиве да ги прави некои си 3-4 недели, но тогаш беше ептен зафатен со трчање и изигравање каскадер :x Планирам пак да го носам за 2-3 месеца ако ништо не се смени..ми рекоа да поттикнувам говор со тоа што ќе го терам да проговори да се правам дека не го разбирам што сака кога ми покажува со рака, и да почне да кенка да не попуштам. Да изговори барем нешто, исто така и да му давам да бира меѓу 2 работи ( банана јаболко, 2 различни играчки, пелени, влажни итн.. )
    И мене ми е грижа, особено што јас и маж ми сме прозбореле дури на годинка убаво повеќе зборови, врсници негови имаат фонд од 50+ зборови, ама мојов ептен е своеглав изгледа :tmi:

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ние мајките и малце ,,претеруваме”, бидејќи многу и споредуваме.
    Мојата е исто како што го опиша твоето. Среќа лустериве се повисоко, инаку само таму не е качена. Секунда незнае да седне. Само во некое движење е, само да се качува негде, да отвара што стигне.
    Па кога ќе видам има деца што уште и не се проодени на нејзина возраст, си викам ајде застани и доста споредуваш. Има што зборат, а уште се со страв да се пуштат.
    Многу споредуваме, тоа ни е проблем на сите нас.

Aschenputtel, mariz, Elly989 and 4 others like this.
  13. angel4444

angel4444 Популарен член

Да..плус се и сешто читаме по интернет..ужас.
    Заборавив најважното да пишам, мојов цело време збори уста не затвара ама на некој свој јазик :D дури ако прашаш Како? Ти повторува со иста интонација тоа кинеските зборови (facepalm) Ми рекоа тоа е последна фаза пред прозборување, се спрема говорниот апарат :)

Ena05 likes this.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Вториве деца ни се сосема друга приказна од првите. Баш пред некое време големиот побара да гледаме слики, видеа од кога бил бебе и тоа што големиот го зборува на година и пол, малиот ни пола на 2г4м.
    Да не претерам ама скоро до кај 2г само мама, тато, бато, чао, дај, на, ономатопеи, по некоја проста реченица.. ама буквално како преку ноќ да се раззбора, уста не затвора. Е тоа што зборува пола на кинески и никој не го разбира е друго. :whew:
    Ептен е своеглав, до пред скоро на флеш картички му покажувам месечина, ми вика не месечина, ова е банана. ок 8-|

Немој да се грижиш, важно е што ве разбира, извршува наредби, а и има зборчиња. Ако е волна дада нека му пее песнички и покажува сликовници, мислам дека со нив повеќе учат и играјте игри за фина моторика (ех да го имам времето и трпението како со првото дете…)

Tea SK likes this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Софија шо се вика првиот збор го кажа на 2 години.
    Остај ти дада му шо зборела, и ден денес е машина таа.

16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Цело време си играат заедно.
    Ама малиов е дефф поразвиен во моторика од нејзе, прооде на 11 мес, сега трча, се пентари, она на 4 год трча паѓа.
    Трпение не да немам, него во минус сум. Ме јаде црвот што она тв на англиски не гледаше, сега не можам да спречам, ќе рокне дада музика, скокаат двајцата, па си викам и до тоа да не...

IRBBB likes this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Мојава па е алапача, веќе почна и реченици со по 2,3 зборови да кажува.. а све живо повторува. У моториката не била назад, а зборува од мн рано. Трча, се качува и на трепезариска маса, без ич страв. Прооде на 13м. Никакво правило нема ни моторика, ни зборувањето... Секое дете своја приказна буквално. Битно да разбира, следи команди, говорот ќе си дојде. Па и да треба интервенција со логопеди, не е страшно. Мене првото ми имаше сличен развој како третово, многу зборуваше.. а прооде на 11 месеци. Ова средното па, живи маки беше со говорот (ем касно прозборе, ем имаше потешкотии за изговор на букви, проодена на 12м) и на 3ипол почна со логопед, до 5г одеше. Сега е 8г, зборува чисто. Ако се реагира навремено, се ќе биде во ред. Нас во градинка, па и на логопед ни рекоа до 2ипол 3г, не се реагира.. после тоа да.

18. mariz

mariz Форумски идол

Чекај до 2ипол мин. Има различен развој на говор... може наеднаш да се пушти да зборува. Мене првото толку многу ми зборуваше, што очекував исто да е и второто. Абе од бебе колку многу и зборуваше и он, па и ние.. а она абер немаше од зборување. Се шалевме дека он зборува и за неа, па немаше она потреба да зборува:D Одите ли во градинка? Таму ги гледа логопед, дефектолог, ги следат.. (бар кај нас), па ако гледаат големи отстапки ќе ви кажат дали да реагирате и порано. Мојата кажуваше по некое зборче, ама до 3ипол па ја чекавме демек да прозбори. Дека се разбираше.. ама касно сфативме дека зборувањето не и доаѓаше поради ортодонтски проблем. Па прво тоа го решававме, а после говорот..

Tea SK likes this.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Девојчето ти било напредно, не дека малиот има проблем. :D До 18м треба да има 10 збора вклучувајќи ономатопеи и звукови како брм, буу и сл што ги користи во контекст. На таа возраст е битно да има добра невербална комуникација покажување со прсте, гестови кои ги користи за комуникација како што спомна за да не или не знам како пантомима да ти објасни нешто што сака или да сподели нешто што му е интересно. Ако клима со глава што е доста напреден гест, верувам дека и други има и немаш причина за грижа. Плус, експлозија на зборови најчесто се случува меѓу 18 и 24м, тие деца пред 18м што врзуваат се повеќе исклучок, него правило. Ако до 24м нема 50 тина зборови и едноставни комбинации од 2 збора би консултирала логопед.

20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Моево е 2 год и 20 денови, машко.
    Има голем фонд на зборови, само сега така на памет изброив +50, кога седиме и го прашувам по книги ова што е, ова како се вика, ова како прави кажува сè. Можеме да си се разбереме полека со основи, го прашувам си кажува. Му давам задача оди и извршува. Но сеуште не врзува 2 зборови освен пример " тате? .....(пауза 3 4 сек) нане." И така не набројува цела фамилија.
    Но за сите други основни работи не кажува дај сок, дај вода, чао деде итн. Туку само ти покажува со прст и вика сок, вода, кроасан, што и да е. Не кажува и дај пред тоа. Читам следам совети од логопеди како да му зборуваме како да го поттикнуваме, работиме со него но ете сеуште не прави реченици. Дали да го носам по логопеди ? Срамежливко детенце е не знам колку и дали би соработувал за проценка и работа со логопед, како оди една средба за негова возраст? Или да продолжиме дома со работа како што се трудиме уште некој месец ?