Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    Дај му шанса до 2.5, штом комбинира показен гест со зборче, показател е дека ќе почне да врзува набрзо. Има ли во тие 50тина зборчиња глаголи и придавки? Ако не тоа му е маката, мора да има за да почне да врзува и треба да му моделирате повеќе такви зборчиња за да побрзо почне

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    9.864
    Има,
    Кажува
    Дај
    Стани
    Седни
    Гаси
    Пушти
    Падна
    Умен
    Лош
    Добар....
    Се трудам се што правиме заедно, во кујна, дневна, дневни активности низ дома да му кажувам кратко и јасно и фаќа сè па задолжително ќе повтори барем едно зборче од кажаното но еве реченици не кажува сеуште. А вака пример пред да ми каже нешто вели:
    Маме (молам).... рерна........ пече (да мами, во рерна се пече леб) и ќе повтори леб.
    Ама со паузи е измеѓу не е течно.

3. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    Мене тоа ми личи на врзување веќе.

На Carolin. и Fenix05 им се допаѓа ова.
  4. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    27
    Здраво
    Дали некој може да сподели искуства од КРИК центарот? Задоволни ли сте од дефектолозите?

5. enna tiffi

enna tiffi Нов член

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
  6. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    27
  7. _Nofilter_

_Nofilter_ Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    27
    Дали е нормално да не сака да си го каже името и колку години има пред непознати ? :D Им кажува не знам или воопшто не кажува ништо . А знае , дома со нас прави многу муабет. Исто така кажува долги реченици , меѓутоа не се чисти зборовите . Кога почнуваат да зборуваат по чисто ? 2,5 години момче .

8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.798
    Допаѓања:
    20.813

Да, мојов на луѓе што не ги знае не им прави муабет. Или ако не му одговара прашањето се прави дека не те слуша. Исто 2ипол има

На Fenix05 и _Nofilter_ им се допаѓа ова.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    1.802
    Како може да не е нормално, скроз нормално е. Се срами, не познава, не се роботи. Не го терајте веднаш со сила да се опушти.
    За зборовите, повторувајте ги зборовите по него чисто и играјте игра да ги повторува.

На Fenix05, _Nofilter_, merriel0 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    218
    Ако може да споделите искуства со Зденка Стаменова од цедуз или Тимот А
    Значи барам навистина добар дефектолог за 2 год и 4 месеци дете

11. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.009
    Допаѓања:
    3.053
    15 месеци е малава, ништо не збори. Буквално само мама и баба, ретко тата да каже. До сеа не се замарав ама некако ич ништо не кажува.. Разбира се што и збориме, прави чао, браво, пољупче, бара песнички да и пуштаме со гестови, донеси ова земи го тоа такви команди разбира, кога сака да и дадеме нешто покажува со прстето. Ќе и речеме ајде капа да ставиме се фаќа за глава, значи Буквално се разбира ама за зборење ништо.. Деновиве почна да одговара на прашања со "да". Сакаш да одиш во градинка? Да. Иако не знам дали со значење го кажува или така што не има нас слушано. Оди во градинка и нонстоп и збориме низ дома.. има причина за грижа?

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.919
    Допаѓања:
    15.156
    Нема. :D За брзо ќе ја молиш малку да ќути:rofl:

На Dodo1, Mother of 2boys и Carolin. им се допаѓа ова.
  13. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    543
    Не зборува воопшто или? И моето е на таа возраст и гледам дека сега баш му се развива говорот, полека, но сигурно :)Веќе и логопедите станаа тешки бизнисмени, ја користат загриженоста на родителите максимално. Јас го носев на првична проценка околу вториот роденден и кога почна одма да ми се расфрла со цифри, 6 месеци да посетува часови, па тогаш напредок вика :D И среќа тогаш се предомислив и не погрешив. Очигледно секое дете се разбива со сопствено темпо. Моето е такво, првин не набљудуваше и слушаше ние како комуницираме,па после почна да се опушта и да зборува. Така да воопшто не го ни споредувам со други, го пратам неговото темпо и за сега нема простор за загриженост.

На Fenix05, _Nofilter_, Luna91 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Stelaa Stojkov

Stelaa Stojkov Нов член

Се зачлени на:
    12 јануари 2026
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здр мајки ми треба совет мајка сум на момче има 2год и 3месеци, ,знае доста зборови пример мама дојди, мама смени, животни како прават, наредба извршува ама уште незнае убаво да сврзува реченици и гледа се некако на кратко да каже дали е нормално или сеуште е мало?