Здраво Дали може да ми предложите логопед од кој сте задоволни и гледате напредок ? Веќе посетуваме логопед подолго време но не гледам некој резултат кај детенцето.
Мајки до кај сте со говорот? Ние сме 18++, освен мама, тато, баба, деде, папа, да, не ништо друго не кажува...се разбира, сите команди, знае како прават животните и знае да покаже на предмети на пример каде е телевизорот, вратата, колата...
Ние сме денес 16 месеци, ништо не збори.. мама, тата, баба, да, и ав знае да каже за кучето. Толку. Не знам дали да паничам. Се разбира, покажува, буквално се, само не збори.. Екрани не гледа ич, само за инхалации кога и правиме 2 3 песнички и толку, збориме нонстоп со неа, објаснуваме..
Кога сака инат дете, тогаш се пушта некој збор. Ја прашува мм кај си бе тати? И она ЕВЕ. И толку беше. Следно како се викаш ти. И ми кажува скратено и толку и беше. Она кога сака тогаш кажува збор и тоа чисто зборче. Дрнда на нејзин јазик цело време. А вака се се разбира, памти од пред три недели што било и прави. Секоја команда ја разбира. Тв и телефон па ич не гледа тоа. Ќе биде.
Ваљда ќе биде како проодувањето, еден ден ќе почнат нагло да дрдорат и ќе викаме леле што беше убаво тивко порано
Хахахха тивко немааа и сега. Цел ден дрнда на нејзин јазик, писка, се дере. Еве ја спие, па тоа се моменти на тишина
Мојава мн залет зема уште пред 12м со многу зборови, после тоа се повеќе зборуваше и некако сега период како да ми стагнира (ама ваљда нормално е, дека голем фонд на зборови веќе има). Гледа цртани, не претерано ама не ми е скроз забрането тоа. Битно да разбира, следи команди, да има контакт со очи, да регистрира деца и луѓе околу неа. Говорот ќе си дојде Втората касно ми прозборе, па и на логопед одеше година ипол.. сега има 8ипол год и уста не затвора Веќе се уморувам и јас со зборување со неа и само и ммкам после долг ден Инаку тргајте цуцли ако имаат...
19м збори колку што напишавте, вече незнам дали со значење или без баба мама папа толку. Гледа тв и телефон