1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Anna7575

Anna7575 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    15
    Zdravo na site
    Dali nekoj ima iskustvo so tomatis metodata preku Audiva vo Skopje sto sorabotuva so Atlantis Belgija?

2. Mina89

Mina89 Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2026
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Случајно налетав на темава па би сакала да го споделам нашето искуство и приказна која верувам ќе им биде на некој од помош.

Кога Матеј имаше скоро две години како преку ноќ да исчезнаа тие зборови што ги кажуваше, престана да се врти на име, однесувањето беше чудно. Како лаици се обративме кај матичната и ни кажа дефектолог да посетиме. Она не упати во заводот на клиника каде ни кажаа дека има потреба од логопед и дефектолог, одевме, но резултат посебен немаше.

Почнавме да читаме на интернет што може да биде и тоа беше најпеколниот период кога се пронајдовме во симптомите на аутизам. Почнавме да одиме од врата на врата кај логопеди и дефектолози, мислам дека сите ги поминавме, сите млади и сите истото детето било изложено на екрани, имало слаба концентрација, не можело да седне на столче, бараш помош а не добиваш насока што да правиш. Оваа агонија траеше цели 3 години, дури мислам дека само состојбата се влошуваше.

Цел пресврт се случи кога колешка од работа ми кажа за проблемите со говорот со нејзиното дете, дека и они се мачеле со години но отишле на логопед кај логопед Бојан и имало подобрување.

Отидовме кај логопед Бојан во слп центарот и тоа ни е најголемата среќа на која наидовме со Матеј. Човекот е брутален професионалец,детално навлезе во целата проблематика, не праша за текот на бременоста, моторниот развој, говорниот развој, промените кои сме ги забележале, потоа кај него во центарот прв пат да видам направија логопедски, дефектолошки, развојни тестирања, направија програма за нашето дете, вежби дома како да вежбаме. Нешто што многу ни се допадна е што рече треба мултидисциплинарно да се пристапи и не испрати на детски психијатар.

По само еден месец од третманите Матеј почна да се врти кога го викаме и пак да кажува мама. Сега по година и пол третмани Матеј зборува, се уште не целосно правило, ама зборува, пишува, чита, рачуна со броеви и веруваме дека со Бојан и неговите вработени ќе оди само напред.

На Amellie, KikiKviki, Aledarkali и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Elenka1994

Elenka1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    67
    Moeto e 24m isto ne zboruva ima samo nekoi zborinja : pa, pij, cao i ponekogas ti. Dosta brbla mamamamma, tatatbababa ama ne mu se so znacenje odi na defektolog 3m ima podobruvanje okolu odnesuvanjeto posiren e ne se luti odma pokazuva interes na ralicni aktivnosti no epten sum zagrizena

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    653
    Допаѓања:
    438
    Нервозен е затоа што не може да збори го поминав тој период и сега ако нешто и е тешко да каже се нервират, вежбајте и дома игри за концентрација, сложувалки редење коцки, најмогу концентрацијата влиает на говорот, пред огледало можеш да го седнеш и да му збориш, цртани да не му пуштате телефон давање пак воопшто

5. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.160
    Мислам дека имам пишано ама ај ќе пишам пак машко дете 2.5год.
    Знае здраво(со рака),чао,бакнеж,да покаже 1 со прстот,дај,дојди. Збори брбља на негово нешто кога повторува по мене пример не знам вујче вика вуЌе или вУе (што е доста голем напредок пошто до сега не повтарал и тоа ова кога ОН сака ако нејќе нема шанса да повтори)
    Се врти на име(некад одма некад после 2 3 викања зависи колку е заигран или заинтересиран),разбира за на нокшир(кажува исто така повеќе со гестови отколку вербално но кажува веќе е одвикнат и од пелена) е сеа за кога нејќе нешто вика нее,нааа,неех зависи ама негација е дури и израз како не праи
    Ама кога ќе му речам сакаш ова ДА? ДаА кажи да и он вика КА и на неколку наврати за да каже да вика КА дали има нешто врска слухот? Да не не го слуша убаво Д не знам? Кој е добар орл приватно? Има големи крајници да видат трет крајник нешто да не му пречи тоа,има некој искуство?
    Воглавно се разбира и прави и кога ќе му побарам нешто да ми даде ми дава носен е на логопеди малку лесно губи фокус игра моторички игри мн сака да трча значи како во газето да има моторче не знае да седне. Ама ова со зборењево е климаво. Рееетко гледа тв и да гледа е ептен ако треба нешто да направам пошто сум со бебе. Во градинка одеше ама сега не пошто ларингит и спушти малку и лекоклар пиеше и сега сакам мрп да ја прими па го чувам дома за да е здрав и за орл да го прегледаат мора да е здрав.
    Не кажав знае мама,мами,маме за кога сака да ме викне,знае деде,баби е сеа претежнп е под наредба викни го деде и тогаш дедее или викни ме и он маами а сам да му текне не нешто по негово си кажува

6. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.907
    Нормално е на оваа возраст да ги меша гласовите, во однос на ДА повторувајте му почесто без “кажи”. За испитување на слух ако сакаш можеш да го однесеш иако мислам нема потреба само дека е мал ќе треба да се направи БЕРА тест, тоа е за мали деца во спиење се испитува заради што не можат да соработуваат на стандардната аудиометрија.
    Мој совет е да го стимулирате повеќе говорот, земете книга со животни па цело време вртете кажувајте како прават, емитирајте звуци, кога ќе дојде баба дедо повторувајте го зборот повеќе пати во една реченица, “ Еве го дедо, дојде дедо, гушни го дедо” , одите по улица, цело време зборувајте “Гледај маче, види колку убаво маче, како прави мачето”
    Моделирајте, емитирајте, повторувајте, на тој начин само им покажуваме на децата како треба без притоа да ги форсираме со “кажи”.

7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.160
    Да му правам и така му објаснувам и сите наредби дојде деде гушни све праи и кога он сака маа вика коха ќе види маче

8. Elenka1994

Elenka1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    67
    Televizorot veke 4 meseci ne e pusten neznam ni kade ni e dalinskoto crtani voopsto nemu davame, ako go dofati telfonot igra so kamerata slika snima i ke go ostavi. Gledame kolku sto mozeme da igrame so nego i da mu kazuvam sto e toa za da nauci nekoj zbor. Pred dva dena mu vikam: vikni jadadati za da i dadese nesto i ona vika wawa wawa ama bese toa nasoceno za nea ne bese bas neli dada isto i vo kola mi barase len i kaza ute za uste deka sakal. Ama tolku posle toa nisto ne gi upotrebi. Ispitavme kandida, intolerancija gluten i laktoza, krvna slika zelezoto mu e pod minimum pa ni dadoa sirup za toa inaku se drugo uredni rezultati. Ostana sluh i tret krajnik da vidime. Se nadevam deka ke pocne poleka posto pocnav da bidam pod stres

9. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    99
    Zdravo
    Dali na 19 meseci se dovolni samo nekolku zborovi kako MAMA,TATA,BABA,BATE,NE,DA,VO(za voda)MO(za moe),TALA(za fala)AJDE i to e to. Ja nosev i na maticen mi rekoja da cekam do 2 godini bidejki site ostanati raboti kako vrtenje na ime , razbiranje koga ke i recam neso da donesi nosi,ili koga saka nesto mi pokazuva ili so prst ili ke me odnesi ili ke brbla nekako. Sto mislenje imate ? Da si baram na svoja raka ili stvarno da cekam ?

10. P123

P123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2022
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Нашата матична ни рече до 2 и пол години слободно да чекаме дури и да нема зборчиња бидејќи може наеднаш да се пушти, но искрено јас не би чекала нема ништо лошо во рана стимулација. Тоа е низ игра и на детето му е интересно може само да му помогнеш, никако да му одмогнеш.

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    19.105
    Мало е детенцето, супер си е за возраста, не очекувајте реченици да сврзува на 1 ипол годинка.

На silvana4 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  12. Marchi. Mare

Marchi. Mare Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Sin mi ima 2,5 godini znae broevi do 15 po red da broi i mesano koga go prasuvas gi kazuva, prepoznava bukvi, kazuva mama,tati, zivotni krava,ovca,konj...ovosje,zelencuk,prevozni sredstva,ajde,daj,pipa,gura...koga odat pesnicki vo pozadina gi pee pred da go kazat tekstot, nekogas ke kaze ne spi, tati avto, ti si losa.. a koga ke saka da ti kaze nesto seuste e nerazbirlivo mnogu retko nekoj zbor da se razbere pa Ve molam za sovet i za iskustvo.

13. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.907
    На оваа возраст сосема е во ред говорот да е неразбирлив бидејќи сѐ уште е во развој. За оваа возраст најбитно е да сврзува две зборчиња и да користи основни сврзници, е, и , се.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.