Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Изгледа нема многу да ти помогнам со одговоров, ама ај да споделам. Многу читав за оваа тема и се консултирав со педијатри и билингвални семејства. Многу е важно на детето родителот да му се обраќа строго на еден јазик. Пример, ти на македонски а сопругот на германски. Ама никако да не мешате зборови. Затоа што детето кога прозборува не знае дека се тоа два јазици, туку знае само да разграничи со кој родител како треба да зборува.

Кај нас е многу полесно од кај вас, затоа што ние таа детерминација ја правиме фамилијарно и институционално. Во градинка германски, дома македонски.
    Знае да измеша, да и се испушти по некое зборче германски, а и во градинка знае да им прозборува по нешто на македонски... но во главно тоа е ретко и се работи за многу малку зборови.

Исто совет што добив е дека не треба да се паничам доколку има малку помал фонд на зборови во еден јазик, затоа што пак има фонд на зборови и на друг јазик.
    И подоцнежното прозборување може да е последица на полилингвалност во семејството.

Јас сакам да прашам дали вашите деца си имаат свој јазик? Ќерката има 2 години и два месеци и кога раскажува нешто често нафрла само зборови кои се клучни во приказната а ги врзува со измишљотини демек да направи цела реченица.

Сега пред два дена почна да се труди да прави реченици со точни зборови, ама повеќето се уште со нејзиниот измислен јазик.
    Пример.. "мама... тато - каша - јас јадам - не лош чичко - дојде - бегај" ова се клучни зборови и ок, ја сфаќам што сака да каже, ама измеѓу нив си има некои нејзини зборчиња што ги вметнува со цел да изгледа дека течно зборува...

На galapce, danichap, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.725
    Допаѓања:
    149.696
    Za deca vo bilingvalno semejstvo i jas imam slusnati deka eden roditel edniot drug roditel drugiot jazik treba da go zboruva so decata. Ama toa vo semejstva kade roditelite se so razlicen majcin jazik. Imam drugarka mazena vo francija so francuzin i taka im kazale da postapyvaat so decata. Ona im zbori strogo na makedonski tatkoto normalno ne ni znae mak. I samo na francuski. Dobro go vladeat makedonskiot so toa sto normalno bidejki odat i vo skolo francuskiot im e kade kadee podobar. Ama majka im kolku i oni da i se obrakaat na francuski sekogas im odgovara na makedonski. Koga ke dojdat tuka za edno 2 dena se pustaat epten vo muabet na makedonski im treba samo malku da se opustat. Imam dr drugarka vo anglija na pr isto mazena za anglicanec ama ona ne i zbori nonstop na makedonski, da ja poducuva ama pak glavno i zboruva na angliski i gledam malava slabo i odi makedonskiot. Znae zborovi ama gi pletka vo angliski recenici

На danichap, green.eyes, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.843
    Допаѓања:
    40.123
    И логопедот ќе те советува да збориш на мајчиниот јазик.
    Утре баш ќе ја прашам на ќерка ми логопедот кое е нејзиното мислење.
    Инаку многу е потешко кога само еден член од семејството збори македонски. Во нашиов случај моиве слушаат само од мене македонски. Од сите други германски. И двајцата зборат само германски. Некоо зборови знаат да дофрлат на македонски . Или кога сакаат да ме импресионираат ми бројат до 13 ( тринајсет) :rofl:
    Они се ме разбираат ама враќаат на германски. Така им е полесно.
    И двајцата веќе зборат течно. Додуша мали не баш ама има.супер напредок . Спојува цели реченици. Со данке и бите.
    Културни пред се.

Инаку тоа е. Да продолжиме и понатаму да им збориме на мајчин јазик. Да им читаме книги ..

@danichap денеска зборев со логопедот на ќерка ми. И објаснив за што се работи. Нејзино мислење е да едниот родител збори со детето (децата) само на својот мајчин јазик. Да се слуша музика со анимација. Оние детски песнички со игри со рачиња , да им се разкажуваат приказни. Детето ќе го научи и тој јазик и другиот исто. Можно е да прозбори само на јазикот кој го слуша повеќе. Македонскиот ќе го зборат исто такс. Значи исто како што е кај нас .

Последна измена од модератор: 2 април 2017
    На galapce, danichap, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.639
    Допаѓања:
    106.672
    Точно е тоа дека секој родител треба да збори на својот мајчин јазик на детето. Од раѓање на ќерка ми која што сега ќе полни 6 години и зборувам на македонски , татко и на грчки. На почетокот го зборуваше само македонскиот но со тек на време , можам да кажам од кога на 3,5 години тргна во градинка почна да го збори и грчкиот. Јас никогаш не и зборувам на другиот јазик (освен нели ако ни дадат да прочитаме некоја книга од забавиштето или да научи песна) :) сега ги владее и двата јазика одлично , македонски знае и да пишува и чита веќе (на почеток сме де :D ) и од грчкиот ги распознава буквите т.е. чита

На mssuniquee, Mama25, galapce и 7 други им се допаѓа ова.
  5. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Ние живееме во Мк,ама децата уште од бебиња слушаат песнички на англиски,детски видеа,цртани, слушаме само таква музика, филмови..мк канали никогаш не гледаме, и децава прво англискиот го научија а после од баба дедо и македонскиот. Фондот на зборови им е поголем на англиски. Често не прашуваат од каде сме. Летово имавме роднини од србија. Ќерка ми и братучетката врснички,не се разбираа баш на македонски и српски па си зборуваа англиски.
    Од гледање дора која оригинал е англиско - шпански знаат и основни зборови и на шпански.
    Мм им зборува 99% на англиски. Нагласокот им е ко англиски да им е мајчин

На Mama25, Kaetana и zuto им се допаѓа ова.
  6. zagrizenamama

zagrizenamama Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Jas od moeto iskustvo mozam da kazam deka mnoogu zavisi od deteto. Jas na pogolemoto since mu imam pustano baby first tv i toj bez problem si prozbore, duri i napredno, vo jasle me prasuvaa kako vikam neznam nisto ne forsirav. so cisto R i so peenje pesni na angliski, alfabet, broevi, se... A ova maloto 19 meseci aber nema da zboruva. Alooo, kaka, av av i toa ovoj mesec pocna inaku uste ne ni se ni obraca. Logoped veli uste nema 2god... a razbira ama bas se, si "razgovarame" t.e jas zboruvam toj pokazuva, donesuva, aktiven postojano, otklucuva vrati, sam si bira slikovnici da mu citam, duri nekogas koga sum premorena mu vikam eve ti gi avtomobilcinjata toj uporen se luti i mi ja gura slikovnicata :) dali ako deteto apsolutno se razbira i e vo celosen sklad so motorickite funkcii spored vozrasta po meseci ima potreba od nevrolog?

7. Frose Nose

Frose Nose Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    323
    Најнапред да кажам дека не сум мајка ама имам одгледано неколку деца на роднини и комшии нешто во стилот на дадилка. Зборувањето како и се во животот кај децата е индивидуално, најлошото нешто што сум го слушнала од родители кога прават споредба со некое друго дете на иста возраст и тогаш избувнувам и стварно не можам да премолчам. Иако тоа дете не разбира но ги чувствува вибрациите кога родителот му вели ајде кажи ова или она, види тој и тој цели реченици кажува ти не можеш да кажеш проста реченица.
    Секогаш им поставувам едно прашање, како ќе ви биде вам да дојде за некоја година и да ви каже, види го таткото на тој и тој има убава работа, згоден е, има пари а ти си дебел немаш пари работиш како обичен работник....? Немаат одговор.
    Она што може да помогне прво е да бидете смирени и да не очекувате пемногу, да се обидете детето да го анимирате преку игра секој ден да совладува нови и нови зборови. Пружете му љубов, сакајте го такво какво што е и почитувајте ја неговата индивидуалност, не обидувајте се да направите од него онакво дете какво што вие сакате туку онакво какво е оно во суштина. Не заборавајте, тоа дете носи ваши гени, затоа не барајте во него совршеност туку застанете пред огледало и запрашајте се, дали вие сте баш онакви какви што вашите родители сакаат да бидете. Само дете израснато во семејство кое има љубов може да израсне во здрава осба, кога ќе прооди, кога ќе презботи... се индивидуални работи кои е треба да ги занемарувате но не и да им давате преголемо значење.

На Mama25, galapce, slimy и 13 други им се допаѓа ова.
  8. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Хахаха син ми почна да зборва, од 2 год и 9 месеци, и си надокнадува. Се знај, божееее првиот ден на градинка уста не затворал. Некогаш зборува добро, а некогаш намерно се глупира, за два месеци имаме напредок дури и во потешките букви. Заради пустото што ми бара цртани да му пуштам, ја вежбаме и буквата р. Ц, ч, ш, ж (во обид) ги изговара....з понекогаш, џ, х, ѕ не можи да ги изговори макар што се труди

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    Мајки може ли да ми кажете дали треба да барам совет од логопед или дефектолог од штип или кочани бидејки син ми почна да заекнува, ве молам за помош

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Што значи заекнува?

11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.283
    Moze misli na d'tkanje? :wasntme:

12. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    moeto dete e dve godini I sve zboruva usta NE zatvara po cel den sve znae I razbira samo problem mu e bukvata R nikako da ja kaze kazuva L names to R

13. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    Да д'ткање за во сабота закажавме кај логопед јулијана во ѓорче, има ли некој искуство со неа

14. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Moevo e 4 god, zboruva ama ne cisto ... saka da kaze ama nemoze ... kutroto se ner ... za greovi e ... de nekoj sovet .. ispalena sum vise 4 god e a ne zboruva mnogu .. na logoped ode ama pak ne toa toa ..

Модератор: Ве молиме пишувајте кирилица

15. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Г
    Го читам постов од вчера и не можам да сфатам како родител може да рече дека детето му е за гревови. Не можам и не ми е јасно стварно. Ти си таа која треба да го поддржуваш, а не да кажеш за гревови е.

На Dust, joy1 и referentka им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    Смените логопед ,очигледно нема ефект од него

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.725
    Допаѓања:
    149.696
    Аугуст немала сигурно таква намера да каже за гревови дека е во таа смисла. Очигледно е дека е загрижена и и е жал за детето а сигурно и го поддржува и работи со него штом бара и совет. Нема потреба од напаѓање.
    Инаку @Pepa B.. побарај совет од педијатар, логопед. Ако веќе работите ао некој а не си задоволна пробај со друг, направете некои испитувања сменете исхрана би требало да има некоја причина што уше не зборува. Во градинка оди ли?

На girl-miri, galapce и Luna91 им се допаѓа ова.
  18. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Моето синче е 3 ипол години и кога зборува треба да го дешифрираш:Dама мама се го разбира:D.Кога зборува пола му е македонски,пола англиски,пола српски- резултат од гледање цртани а и мама му враќа на истиот начин.Не ме загрижува воопшто се во свое време ќе си дојде.Им посакувам соодветно решение да си најдете мамички и не се грижете многу:hai:

19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Син ми е 4 год.и 3 месеци и сеуше наместо Р вика Л. До кога се чека за да ја научи буквата Р?

20. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Da da vo gradinka odi ... inace pobaravme pomos od drug logoped od bitola pa ce odime tamu .

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.