Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.070
    Допаѓања:
    134.767
    Фила, заборавива д апрашам, кога ќе донесе нешто детето дали викате браво? Кај нас кога ќе послуша ко блесави викаме браво па овации ко на Месечината да се качила, и она се радува и она чука браво.И после пак сака да направи нешто за браво.

На sanjaeva, joy1 и alana им се допаѓа ова.
  2. fuki

fuki Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    198
    Sakav da ti kazam deka sega go gledav racunjata koga se raduva deka ke odi nadvor ne gi drzi do teloto krenati mu se pogore i so celi race mavta.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Да се допишам околу игриве со топка.....седнато да ја крене над глава и да ја пушти позади него, кога ќе има рамнотежа и стоејќи,подаванка по земја,а околу 2г да се учи да ја фаќа кога му се подаде, прво од помала далечина, па од поголема.
    Не го спречувајте ако оди наназад, се врти, се удира со грбот од наслонот на гарнитурата (нормално ако е мек)...сето тоа е дел од развојот...дури и ако се потчукне некогаш во ред е за да научи да внимава следниот пат. Ако падне(нормално ако не е сериозно) не трчајте да го кренете, оставете го само да стане...само искоментирајте...оооо Името ти падна, дојди кај мене да те гушнам.

Јас последно што ми искоментираа и што ми падна смешно... Да не гледала наведната со главата надолу меѓу нозе оти ќе се разболела (стари така велеле)...си се наведнува и сака да ме гледа однопаку што се вели оти и е интересно + си вежба детето. Како да не... викам, си вежба детето, тоа е јога позиција. Битно е само да сме покрај нив кога ги прават тие работи да не се повредат. Само да не се оставаат сами со работи кои може да бидат опасни по живот вода,оган,кршливи материјали, струја, остри предмети и сл. Кај мене и татко ми знае да претера...пази ја, пази ја, ќе падне, ќе се чукне, не ја оставај сама да се качува по скали држи ја за рака :lol:, а време му е на детето се да си прави и сака да си прави.
    Вчера пробуваше да ја раскажува Црвенкапа...ја виде сликата каде што црвенкапа чука на вратата и по нејзино си кажа и на крај рече чук чук :rofl:...штом почна приказни да раскажува значи прилично сме напреднати...само нека се живи и здрави,а ние да научиме помалку да се нервираме.

На kankus, galapce, snegulkata и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    @alana Одлично излагање.

Се надевам дека @fuki ќе ги следи инструкциите.

Фуки, не би рекла дека имате некој посебен проблем. Се надевам дека не грешам и дека сум во право.

Потребно е само малку повеќе внимание и работа, насочени кон она што моментално кај детето изостанува и ќе биде во ред.

Чекам тука да кажеш добри вести во најскоро време.

До вечер, ќе ти го пишам и другиот контакт. Поздрав.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fuki

fuki Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    198
    Ti blagodaram .Cekam da mi pises.

6. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    @alana majka bravo!!! Prvo, za samo 2 dena sin mi pocna da igra so topka sledejki gi tvoite soveti. Nie knigi ne citame, gi kineme. Zbori na negov jazik non stop, uste sme nazad so zboruvanjeto, ama razbiranje, kontakt so oci, druzenje so deca i vozrasni, toa e usovrsheno do max. So ova dete trista maki, ama za toa ke si pisham vo druga tema.

На galapce, tina-63, alana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785
    Се надевам дека нема да ми го избришете постов :D ама мислам дека ќе им се најде на дечињата кои имаат проблеми со зборувањето и изговарањето на одредени гласови.

Мајки (од Скопје), ако имате потреба од логопед, контактирајте ме во приватна порака.

8. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Мислам сите деца мавтаат со раце, од радост. Моево е годинка, мавта, но покажува браво, знае да се крие па кога и викам та покажува каде е, на песнички плеска со рачињата, разбира од не, веднаш го фрла предметот ако речеме не. Се врти на име веднаш, заинтересирана е за предмети и деца.
    Јас читам многу литература, но мислам дека и мавтање не секогаш е аутизам или нешто друго, не знаат да искажат чувства и затоа мавтаат според мене.

На Annath и alana им се допаѓа ова.
  9. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Добар ден на сите
    Ние кога му викаме Браво тој како цел свет да го освоил и стално кога ќе направи добро ако ние не му дадеме право он прв си плекса со раце и бара Браво.
    Вака значи ние се прилагодивме во градинка но е агресивен дали од галаман апчињата не знам ама инает е и своеглав за работа. Соработува одма се научува бистар е ама додека да го натераме живци кинеме. На пример ајде да одиме да се бањаме он се буни вика ама ќе прекине и дава рака одиме хахаха тоа е тврдоглавоста негова. Сака се он како што сака.
    Вчера бевме на целосен преглед во државна на клиника за слух говор и глас , логопедот ни рече бидејќи нема концентрација и е агресивен инат прво на дефектолог јас знаев од дома дека тоа ќе ми кажат ама ајде појдовме.
    Значе се влече по собите таму не сака да влегува цепки бевме,
    Како и да е ние дома го викаме ДИМИ таа му вика Димитар и тој не се сврте бидејќи си играше со сложувалката итн,
    И во градинка за тоа ни рекоа ама он дими се врти а на Димитар ќе треба да го учиме ваљда
    Снимка на мозокот ни бараат ама првиот пат беше неуспешно сега секаде се јавив секаде е над 2500 само симпо е бесплатно а таму е многу компчицирано с кабли додека да го сними ЕЕГ се буди.
    Ни рекоа кај МЕРИ БОШКОВСКА да одиме во РЕМЕДИКА со испитувањата сит што ги направивме досега.
    НОСЕТЕ ГИ НА ВРЕМЕ ДЕЦАВА И БЕЗ ТВ,

На green.eyes, alana и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  10. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Малку се преувеличува и со тв бидејќи има деца кои 24часа гледаат цртани, па зборат растураат.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    Напротив, ваквата констатација е сосема во ред. Не секое дете еднакво се развива, ниту пак еднакво ги впива, прифаќа, перцепира доживувањата и надворешните влијанија.

Исто како што едно дете, на иста возраст со друго дете, може да зборува повеќе или помалку од другото, така и технологијата кај едното има или нема повеќе влијание, за разлика од другото дете.

На Cacuvche, alana, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Се согласувам. Малата до кај 2 год. збореше но не кој знае колку. Повеќе англиски знаеше отколку македонски. Со вежби, карти, сликовници, цртани на македонски( пепа прасе, дора..) сега не можам да ја допрам од зборење,дрдорка е голема. Само прашува нешто, си збори си меле. Све не разбира дури за некои работи што не сакаме пред неа да ги кажеме не разбира и англиски и македонски, збориме на албански или папагалски со ММ.Нас цртаните на македонски јазик и градинката ни помогнаа во усовршување на говорот.

Последна измена: 12 јули 2017
    На irenna, eleni27, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    28.525
    Да се надоврзам и јас на муабетот со гледање цртани, песнички и сл. на друг јазик, и воопшто гледање ТВ!
    Малата од неколку месеци започна да загледува песнички од типот ,,Мама воли бебу,, па од пусти страв да не случајно има проблем со видот или со говорот почнав да ограничувам и се поретко да пуштам. Имапо период кога воопшто не и бранев да гледа такви песнички, па период кога јас сама ги пуштав за само неклку минути мир за себе да украдам! Проблем со говорот - НИКОГАШ (а расте со тие песнички) Јас дури мислам дека и многу научува од нив, дел од песните ги знае, знае зборови на англиски, се потикнува интересот за друг јазик, за музика, за животни, за боите, бројките, приказни... Зборот ми е, во нашиот случај дури позитивно влијание имаат тие песнички кои и ги пуштаме (додуша веќе сама си ги пушта).
    НО, ваљда не кај секое дете го имаат тоа влијание, ваљда ги збунуваат некои деца, еден јазик на компјутер друг во реалноста,ваљда имаат негативно влијание врз концентрација, потикнуваат агресивност... што знам, затоа сметам дека ако приметите отежнат развој на говорот тогаш скратете од ТВ и компјутер. Сигурно лекарите и поискусните мајки ги знаат точните причини, па може ќе објаснат поубаво!

На m.i.g, galapce, Luna91 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    ДА и јас не верував ама како викаат додека на своја кожа не осетиш не знаеш како е
    Не само тв туку и цело време се му е угодено не дозволуван нешто да му фали најадено напиено и нема потреба да бара се во свое време средено. ЗАТОА МИ РЕКОА ДА ГО ОСТАВАМ САМ ДА БАРА ДОДЕКА НЕ ПОБАРА ДА НЕ ДАВАМ. без разлика и со прст и за рака додека не каже да не даВАМ. пЛУС ТОА НИЕ СМЕ ИНАЕТЛИВИ И ОН МАЛКУ ПОТЕШКО ПОПУШТА ЗА СЕ АМА ПОПУШТА СЕКОГАШ САМО ТРПЕНИЕ.

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Моето веќе има две години и три месеци,зборува се.
    Постојано зборува, дуру кога ке закути ка моменти страв ме фаќа.:D
    Шала на страна со песни пеејки заспива.
    Пее кога нема инспирација што да збори.
    Љуби га мајка.:l:

За В уште вика Б.
    Но мислам нема потреба за паника?

На kristina.k, green.eyes, mami blue и 2 други им се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Син ми е двојазично дете и до 2 години не зборуваше ништо освен мама, тато, баба, дедо...цела реченица не знаеше да каже, а педијатар секој месец кога одевме на преглед само тоа прашуваше, колку зборчиња кажува? Сврзува реченица? Аууу треба до сега да кажува толку и толку зборчиња, треба и реченици да сврзува, јас и викам епа ете не знае уште да кажува, што да правиме. Му зборуваме дома и на двата јазика и затоа се буни можеби, не знам.... ми вели, е, нема врска тоа, ама изгледа таа нема врска што нон стоп ме напнуваше со зборувањето, дури кога ме прашуваше како зачудено, загрижено и делуваше што и викав, сеуште не знае да кажува...
    Ништо, јас воопшто не се замарав искрено, знаев дека ќе прозбори и дека научно е докажано дека децата кои слушааг два јазика дома покасно прозборуваат.
    И така и бидна. На 2 години и 2-3 месеци почна од ден на ден да кажува се нови и нови зборчиња, истовремено ги кажуваше и на Македонски и на Грчки, значи јас лично бев по цел ден со него и нормално не го учев грчки туку само на македонски. Татко му беше по цел ден на работа и тоа малку време што го имаа и го поминуваа заедно, син ми му одговараше и си зборуваа грчки, значи за 2 месеца отприлика почна да зборува доста солидно и тоа и двата јазика одеднаш. И ете го сега е 4.5 години не можеш да го сопреш како зборува и двата јазика нормално си ги зборува без проблем.
    Трпение, ќе прозборат сите дечиња, не форсирајте.

На kristina.k, alana, Glasna и 10 други им се допаѓа ова.
  17. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Да се надополнам на овој пост од февруари...
    Нс 3 ипол години сега убаво си ја кажува и р...
    Низ разговор кога ќе кажеше го исправав и му кажував да повтори правилно.. И како преку ноќ почна да ја кажува..

На alana и mami blue им се допаѓа ова.
  18. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Dve god I 3 meseci,cisti I razbirlivi celi recenici kazuva,od pred eden mesec I R ja kazuva

На alana, ma4e1311 и galapce им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Јас по не знам кој пат се разочарав пд примарното здравство тука.
    Немам зборови да го доловам револтот кој го чуствувам и тоталната игнорантност со која се соочувам.

Сакав да отидеме на разговор кај логопед, оти нели само плус може да биде мислење или совет од нив. Пополнивме милион формулари со мм, одговоривме на тон прашање и ни рекоа ок, ама за да разговара малата со логопед треба одобрување од педијатарот.

Другиот ден се јави женава од центарот за лигопедија и никажа дека педијатарката рекла не, не мора логопед.
    А докторкава го нема видено детево една година. Ај тоа, туку се јавувам за да ми даде термин за разговор, ми викаат нема, септември дури. Пола саат дискутирав, да не речам се карав, за да ми дадат. На терминов денес каснеше саар време, пукнавме додека влеговме.

Упут не дава.
    Логопедите не биле за да даваат дијагноза дали требало терапија или не( а во центарот баш спротивно ни кажаа, со разговор и игра/преглед, ќе утврдат дали и треба мала помош за да посетува часеви)
    Они биле да спроведуваат терапија а не да утврдуваат дали треба.

Дали детето слушало добро. Викам да, одлично. Зеде со една траскалка тропаше( тоа беше единствен преглед или контакт со детето за време на терминот), малава нормално се врти оти детето нема проблеми со слухот... и ни рече што е сигурно сигурно, да одиме да си провериме детето дали ни слуша. По пола година да сме размислеле за логопед и пак да отидеме да бараме упут, па нели, она пак ќе размисли дали ќе ни даде.
    Седам со упут за на ушно во раце и не можам да сфатам како не му дозволуваат на две годишно дете да посети логопед, значи не зборувам за некаква терапија, туку обичен преглед и разговор.

Не ни навлегов во детали за целиот разговор...
    Вријам уште.
    Од утре да земеме да бараме дали има на приватно да отидеме на разговор.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    • Ве молиме не пишувајте со големи букви
    иМАШЕ ОВДЕ ЕДНА ФЕМИНКА МИ ДАДЕ ПРЕДЛОГ ЗА СОЈУЗ НА ДЕФЕКТОЛОЗИ ДА ПОЈДАМ ИМАЛА ОДЛИЧНО ИСКУСТВО Е СЕГА МИ БАРААТ УПАТ А КАКО ДА ГО НАЈДАМ ПОД КОЕ ИМЕ ЗА ДА ЗАКАЖЕМЕ ПРЕКУ МОЈ ТЕРМИН.
    ДОКТОРКАТА НЕ МОЖЕ ДА ГО НАЈДЕ ВО СИСТЕМОТ ЗА МОЈ ТЕРМИН?? нИЕ БЕВМЕ НАСЕКАДЕ ПО ОПСЕРВАЦИИ ПРЕГЛЕДИ СЕ И СЕШТО И ПАК СМЕ САМО НИЕ ДОМА СО РАБОТА СО НЕГО.