Ајде и јас да прашам нешто. 2,5 год сме синко во глобала збори све ама буквите К и Г воопшто не ги изговара на нивно место ги употребува П и Д. Капа-папа Големо-домемо и ред др зборови. И меша букви во зборови неколу за птица вика типца,утепав-упетав. До кога е нормално да не ги изговара??? Дали треба да се посети логопед или мал е сеуште?
Ако ме прочита мене, син ми на 2.5 почна енос да збори, зборчиња да кажува и да сврзува лека полека реченици. Зборчиња во смисол да знае што сака да каже ама со по некоја буква грешна или изоставена. Еве и ден денес 4.5 год тој знае уште грешки да прави со буквите, Р не знае уште да ја каже, наместо неа вика Л и не може никако не му излетува од уста да ја каже, тешко му е. До 5 години ми рече мене тука детски психолог да чекаме и после може да го однесам на логопед. Немој да се секираш, мало е уште твоето да знае точно да збори како нас. Ќе биде и тоа ама треба време за се.
Ако детето не прозбори до 3 години тогаш се оди на логопед. Ако прозбори и не изговара правилно гласови може да се чека до 5 години. Во меѓувреме можете сами да работите на фината моторика на детето (врзување, ставање мали предмети едно во друго, месење тесто и пластелин) зашто моториката кај децата влијае на рзавој на говорот. Исто така можете да дувате балончиња од сапуница за да се развие движењето на јазикот подобро.
Interesno ova so motorikata i govorot. Sin mi izgleda e isklucok. On ima podobro razviena motorika mi se cini i od mene, znaci lupi duri i vareno jajce! A zboruvanje jok. Ima epizodi na zborenje, no tolku se kratki, sto mislam deka haluciniram. znaci znae da zbori, ama inatot ne mu dava da se pushti. Vsushnost veke ne ni znam dali e inat. Sekako ke zemam upat za na logoped vo najbrzo vreme. E sega da si kazam, ednoto bliznace postojano nesto zboruva, da pocnam da mu gi brojam zborovite sigurno se 20tina. Ama zboruva so igrackite i so dubakot. Mnogu mi e smeshen, jas mu zboram i me gleda vo oci i nekoj zbor ke povtori. A drugoto bliznace samo mama, mama i non stop vo race mi e i samo me gushka. Ne e muabetdzija
Ете доказ колку се сите деца различни, и близнаци па не може да се исти. @tincemajmunce мал е доста, нормално е да меша букви и некои зборови наопачки да ги кажува, рано ти е многу за логопед. Кај синко во градинка последната година, значи пред школо, беше логопед за проверка на говорот кај деца како предшколска подготовка. Ни дава учителкава ливче имаше напишано некој израз, ете веќе го заборавив, пробуричкав по интернет и видов дека значи проблем со изговарање на Л. Прво се зачудив бидејќи немав забележано дека нешто погрешно изговара. Почнав да го терам да ми кажува зборови на Л го приметив дека различно го изговара кога се наоѓа пред и, е, а додека пред у, о го изговара многу чисто и правилно. Ете открив дека и за тоа имало дури и посебен термин ама не ми текнува како беше. Со тек на време му се корегира а и не е нешто забележително во секојдневен говор.
Секаде има исклучоци....знам обратен пример дете што слабо џвака цврста храна, убаво си зборува. Штом пушта на моменти не му се секирај...набрзо ќе пушти. Јас се секирам што многу букви не ги изговара....ама ај си викам барем се пушти во погон да повторува да не претерувам и јас...има напредок. Пр. К и Г ги изговара иако се потешки.... Д,Т,Н ги нема (за ДА имаме КА) ...С ја изговара,З,Ш,Њ. Како што иди ќе почнам да работам буква по буква со неа.
Мајки едно прашање. Знам дека сите велат дека машките бебиња покасно прозборуваат, ама мојов е 8+ и сеуште никаков збор не кажува а мн му збориме сите од околу. Кажуваше едно време НЕ, ама прекина и тоа да кажува. Он си збори нешто бебешки (гугање и дерење некое смешно) али зборови ни еден. Инаку патка и стои цврсто, мислам како тргнал дека брзо ќе прооди. Мн е хипер инаку. Ваши искуства кажете ве молам дали има простор за паника?
Супер е. До 18 месеци просек кажуваат до 12 збора. Нема зошто да се грижиш, говорот се развива после првата година.
Јас малку испаничив дека има мајки кои ми кажуваат дека нивните кажуваат бар „мама, тата и сл“. Мојов не сака, само се смее кога му викам мама. Фала ви, убаво што прашав, ме мачеше ова неколку дена искрено.
на еден поранешен форум имаше мајка чие дете се одвикнало од памперс на 4 месеци не се замарај со тоа колку се напредни туѓите деца
@LadyC нсшите бебушки мислам неколку дена беа разлика, мојот уште ништо не кажува, освен гугање, пискање
Да да на 22-ри, така да не се замарај исто и ние ништо не зборуваме, мислам уште се мали. Исто и на мене пред некој ден една мајка ми вика мојата има 7 месеци и вика мама, тато, баба Јас не ги споредувам, зашо така ќе спобудалам хаххаха
Тоа се слогови што ги кажуваат кога си брчат. Мама ќе рече кога ќе ми се обрати, дотогаш се за брборење го сметам. Најчесто бладаат нешто со буква "б" и бабиве одма ете, баба рече, нема врска тоа Јас на 6м сум прозборела, ама затоа со одење моите виделе мака. Различни се децава, нема правила, а од мајки фалејнчарки никад доста
Повеќето деца прво викаат баба. Дали им е полесно, незнам. Еве мојата кажа прво баба, па после мама...
Син ми на 15м знае да каже ајде, мама ко плаче само, тата коа го бара и тете коа ја нема а ја бараме, баба и деде викаше на почеток сеа не, тае му е чао. Нешто после годинка почна да вика браво, чао уште не вика асално, за пољупче па ич. Ама трча растура, се качува, па уште малце лустерот ќе му биде досаден. Братучет му уште не проодел ама затоа е дрвена драгана, само ломоти нешто, сите на имиња ги знае. Не се сеќирај, мал е. На 9м некаде почна баба, деде, тете и тата, до тогаш мама немаше бекнато.
Една роднина на мм ни викаше море има со сила да го терате да прозбори (пред годинка), како го замислуваше тоа не знам . Не слушај никој не гледај други деца, 8м е бебе не е дете, има време за зборење после нема да можеш муабет со некого да направиш од нив
Како бре со сила, значи луѓево памет немаат. @LadyC не се грижи, ќе си прозбори... и моево некаде до пред месец и пол глас пушташе само за кенкање. Иако почна да гуга на 4-5 месеци, после некако прекина, не го слушав слогови да кажува. Ама затоа пред месец и пол се пушти, деде, тата, баба, даде, само мама не му е на репертоар... не му се секирај.