Кај деца со проблеми во говорот, односно, каде е потребно посетување на логопед, се врши и општа проценка за нивото на развој на груба и фина моторика, когнитивно размислување... Целта е поточно да се утврди дали има само дефицит во развојот на говорот или и во другите области. Оваа вежба е една од тие при кои се врши проценка. Индиректно, за симулирање на говорот, препорачуваат вакви вежби, па дечињата посетуваат и ерго или физиотерапија.
Има поспретни деца... на 1 година едно у парк возеше тротинет. Мојата не одеше на 1 година . Наводно многу има врска ситни вежби со прсти и говор. Читање и прашување. Зборување цел ден без крај. Има milestones за секоја возраст по месеци и ако некаде уназадува треба да се работи во тој дел. Мојата нагоре по скали оди ама за рака а надоле е труп. Ако ја пуштам ќе се искрши.
Мојот оди сам нагоре, стабилно, надолу еднаш сам слезе, ама не е уште цврст за тоа... 1и8месеци има Ама затоа е послаб во говорот, знае да имитира неколку животни и 5-6 зборчиња... Слабо држи интерес за учење, повеќе е по трчањето и скокањето, уште на корниз што не е качен
Odete na fb ima Edna devojka nevenka murtovska koga ke otvorite ke vi ja Dade objavata za besplatnite pregledi interakcija plus mislam SE vikaa.Inaku NE rabotat so deca pomali od 2,5 god
Она за кое јас зборував е работилница за родители каде се даваат совети и насоки на родителите како да се поттикне говорот кај децата. Не е истото.
Најчесто до 2 год. се смета дека нема потреба од посета на логопед, а до 3 и од некаква терапија. Се остава на времето бидејќи некои дечиња едноставно покасно го развиваат говорот. Но се препорачува барем еден разговор каде ќе се стекне општ впечаток за развојот на детето, вклучувајќи го говорот. Дали одржува контакт со очи, дали реагира на името, дали вистински ги разбира командите или ги врши истите од навика(пример знае дека за чао чао треба да зеде јакна и обувки, но не реагира на поинаку формулирано прашање), моториката дали е соодветна за возраста(тука прашања за качувања скали возење точаче, игра со топка...), дали и колку задржува внимание и концентрација при игра, дали ги совладува игрите за моторика...
Nie koncentracija slabo, od sto e hiper i sto saka se vo isto vreme da vidi i da fati, segde da se kaci nemkze da se zaigra so edno nesto podolgo vreme. Dobro osven sto po cel den e preokupiran so kolicki samo gi vozi gi raznesuva niz sobite gi pika vo mali mesta,pod stolici gi parkira ako nekoja mu se zaglavi negde ili nemoze da ja zeme place dete mislis go kolat haha pa me zima za raka i me tegne da mu ja dadam. Koga cistam i nego mu davam krpa sekogas (da se uci ) pa gi brise kolickite haha. Vozi edna golema kola kako tocace e bez pedali i sam se kacuva i simnuva od nea. Znaci se sto e kola (ili kamion bilo sto na trkala) on e kako magepsan od nea haha. E sega fina motorika ne sme vezbale nesto mnogu ama go gledam od kujna troski sobira od zemja ili bilo kaj i da najde faka so palec i pokazalec i ako mu recam kaka mi ja dava troskata ako ne pravo vo usta Neznam kakvi vezbi za fina motorika kazete nekoja. On vo sustina e sitnicar,saka sitni raboti. So najminijaturnite igracki si igra a golemite ne. Alisija, koga ke znaes za predavanjata izvesti. Haha inaku i jas procitav na fb toa :] koj znae mozebi stvarno se toa pravi deteto ama da drzi caskata i da moca neznam stvarno, vo toj slucaj bi kazuval i za mockanje
Мојава сега од пред 2-3 м отприлика со алтернативни чекори се качува сама држејќи се за ѕид...за ограда и е некако потешко префаќањето со раката и за надолу исто, ама за надолу и тоа како ја пазам или за рака бара да се држи (плашлива е)....а требало и да знае една по една скала без држење до 3г., на мојава и е страв да проба. До две години мислам треба да знае да се држи за ограда и да се качува. А ова за децава што кажувате има едно дете во комшии на 1г и 3м само се качуваше на лулашка (да не видев немаше да верувам), ама проодено на 9м. Имаше постаро братче и мајкава вика ја турка ја тепа...значи не го пазат ич и нормално во такви услови порано ќе развие рамнотежа. И по погледот се познаваше дека е итро и снаодливо...чиниш возрасен те гледа, а не дете.
@alisijad тоа со скалите е да се види дали моториката е добро развиена. Ако не е развиена грубата моторика (како качување по скали) потешко се прозборува, а може и да укажува на некое развојно растројство. Штом знае да се качува (со придржување што е нормално) нема место за паника. @TheSecret ако собира трошки значи и фината моторика добро му се развива. Инаку до 18 месеци треба да имаат пет зборчиња минимум. Со тоа што тука се бројат и некои нивни кованици и сите звуци за животни, возила и слично кои конзистентно ги употребуваат се бројат како збор. Значи ако кога ќе види кола вика брм, туту, крекре тоа е тоа. Се брои како зборче. Од 18 до 24 треба да почнат да се развиваат реченици од два збора. Ова се сепак развојни норми кои не секое дете ги следи потполно правилно. Некое побрзо ќе проодеи, некое ќе прозбори, некое нема да збори па наеднаш ќе почне со реченици на 2 години. Се додека разбираат команди, имаат добар контакт со очи и пробуваат да комуницираат со вас нема место за грижа. За поттикнување на говор супер се звучнте сликовници и било кои други сликовници со тврди корици (за да не ги искинат) и со малку текст каде што вие по потреба може да додавате текст. Исто така се што правите додека детето гелда вербализирајте. Значи кажувајте мама зеде нож, мама мие раце. Исто кажувајте и кога детето ќе направи нешто. Пример ви дава количка вие кажете му фала што ми ја даде количката. Вежби за јазикот се исто битни и затоа е битно да моќат да џвакаат храна и да се учат да дуваат на приемр свеќички.
Мојата е 19 месеци оди по скали и надоле и нагоре, но се држи за ограда. Таа почна по скали надолу пред 2-3 месеци во градинката дека имаат ограда за деца.Тоа маж ми ја пушти сама да оди и детето полека се симнало.Јас имав страв и ја носев во раце и денес и ако качува до 3ти спрат јас се плашам и одам зад неа да не се обрне наназад и да падне. За моторички развој не сме имале проблем од 3 месеци држи тропка.Точакот ни го украдоа и не знам дали би возела.На пролет ќе купиме нов па ќе видиме. Гледам дека се интересира и за точак и за тротинет.Сега за зборување некогаш има експлозија од зборови некогаш стагнира и само мама , тате, деде, баба нови ниту сака да повторува ниту сака да учи. Деца секое приказна за себе
Секое дете е различно керка ми прооде на 10м по скали почна да се качува на 13м за околу две недели проба и да се симнува и успеа ..За зборувањето исто почна многу мала да зборува и да поврзува зборчиња сега за месец дена полниме 3год и знае се и многу памти нешто ако и кажам денес пр кога ке одиме кај баба таму има количка со кукла може да се случи и после недела дена да одиме и штом стигнеме таа прашува каде е количката со кукла..Е синко е лесен на говор и тој иѓа 18мес зборчиња има многу знае се разбира сега најново ни е јас лупам портокал а тој лушпите ги фрла во корпа..Е за качувањето малку потешко прво почна лазејки да се качува па околу една недела со моја помош се качуваше а сега застанува пред скали и вели мама диги да го дигнам..Секое дете е различно за себе се се средува само редовно зборување и учење..Керка ми напамет ги пее џони џони, реин реин и пиличи а ја гледам и дека многу се труди и други да пее покажува интерес а синко не се замара само дај му да крши да фрла да отвара фиоки и сегаде да се качува а нејзе тоа никогаш не ја интересирало..Деца секое за себе
мајки, кога вашите деца почнаа да ја изговараат бквата Р? знам индивидуално е кај секое дете ама ете во просек на која возраст ја изговараат? малата моја има 2 год и 3 месеци уште не ја изговара, зборува, врзува реченици ама р не ја изговара, рано е или ?
Ќерка ми после наполнета трета почна да ја кажува. Ич не си ставај на мисла, нормално е до петта година.
Леле и мојава исто. Скоро 4 ќе полниме и абер нема да ја каже. Кога беше малечка ја кажуваше и одеднаш престана. Јас не можам да ја кажам Р и се мислам да не е наследно (или врска нема) Ќе се консултирам со матичната за логопед кога е најдобро да се почне.
Мајка и јас како ирена почнав на 6 накај 7 да ја кажувам без помош на логопед со семка од маслинка под јазикот, уште се сеќавам колку бев среќна што ја научив, по цели деништа само брмчев рррр
kaj mene e 4ipol godinki. zboruva ama nekoi zborovi ne gi izgovara cisto. posetuva logoped ama sakam da go odnesam vo klinikata majcin dom slusnav deka tamu imalo specijalist ili nz sho za deca so govor. Nekoj iskustvo za ova dali ima ?