E taka da pisav i tamu gledase celo vreme crtani bukvalno samo na sebe ke go poigrame on nema koncentracija aj kje gonostavime nasa greska. Za 3nedeli kako mu se posvetivme gi pravi ovie raboti prethodno nisto ne pravese samo fati pusti igrackite. Me sekira zosto ne se vrti sskogaa na imeto i ne koristi imaginacija bas ova ni go posoci doktorkata Meri. Vi bkagodaram.
Vi blagodaram defektolog rece prvo ova da go sredime posle kje dojde govorot . mora stimulacija mnogu.
На добар пат сте мајка, со тоа што сте сфатиле каде лежи проблемот и сте си признале дека грешката е ваша сте го направиле најголемиот чекор. Сега постепено, со многу трпение и внимание ќе работите со детето. Ќе треба време за да се отстранат последиците. Тоа што не се одзива на име е поради тоа што долго време бил во занес и транс од екраните, имагинацијата нормално дека нема да му е развиена кога детето ретко (или никогаш) си нема играно... Насочете го, покажувајте му, давајте му идеи за игра и навистина верувам дека напредокот ќе е воочлив за брзо време.
Кога прозбореа вашите малечки? Дали да паничам што сме 14 месеци а освен дада тата не вика ништо друго????
И да не и се обраќа со мама, и да не имитира звуци на животни на 14 месеци е мала и не треба да се замара. Она што е важно е да има невербална комуникација, да те гледа во очи, емотивно соодветно да реагира ...
Машко или женско е детето? Машките вообичаено покасно прозборуваат. Уживај си со детето, зборувај му, пеј му, гушкај го, не биди стресна и напорна. Не е се по книга. 14 месеци е мнооогу мало. До 18 треба воглавно да те разбира, а за експресивност говор е рано, полека ке си прозбори. Мојот син почна да се пушта околу две идол години кога беше. Поздрав,
Ваша одлука е како ќе постапите. Логопеди не работат со деца помали од 2 ипол години. Следењето на развојот на детето има многу различни параметри освен говорат. Постои рецептивен внатрешен говор кој значи дека ве разбира што му зборувате и експресивен надворешен говор зборувањето. До 18 месеци е многу поважно да следите дали ве разбира , дали ве гледа во очи, дали фокусира предмети. За да бидете мирни, можете да се консултирате со стручно лице. Според мене особено стручна и искусна е д-р Мери Бошкова од Ремедика.
Meri ne. Go odnesov mu napravi test na 17mes i vika majka ima rizik za autizam. Ne go ni pogledna tuku odma mi preporaca defektolosko skolo kade odi i ona. Izvadi kniga i mi cita po meseci stobtrebalo da pravi. Majka Didisi odnesi go na defektolog. Ne e malo na vreme. Moeto since ima 19mes sega i vezba i so logoped.ne e tocno deka so mali ne rabotat.
Сите што ги знам што биле кај Мери добиле дијагноза за ризик за аутизам и препорака веднаш во точно со еден конкретен дефектолог да работат