Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.281
    Допаѓања:
    76.377
    Неможе да има малку или многу... јас незнам како и зашто секое детенце со поголем темперамент го прават аутистично. Они до кај 2ипол се стварно тешки, не секогаш слушаат, но тоа е дека се мали, а не дека се малку аутистични (facepalm) И накај 2,3 се смируваат веќе и ако нормално детенце одело на дефектолог и тогаш веќе се смирило, оп ете да "помогнал" дефектологот... а уств не помогнал, пораснало детенцето, се развило мозочето, повеќе разбира и затоа е посмирено зашто веќе се можеш да се договориш со дете кое разбира...

Ај на 2г или 2г и 2,3м да го однесеш за еден преглед... ама на 16м?!

На cresa-jagoda и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.853
    Допаѓања:
    13.473
    Ti seriozna si so ova na 16 meseci na defektolog? Daj ne pisuvaj gluposti vo vakvi temi te molam.

На cresa-jagoda, Lolipop23, sofi2107 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Абе може да се види, аутизмот само по зборење не се детектира, ако има напади, ако нема контакт со очи, ако има отсутност кај детето, склоп на околности се тоа и може да оди, ама на 16м дека ќе соработува на дефектолошки вежби, мало сутра. Ова како што прочитав некаде мајка во книжара барала англиско македонски речник за да учи дете од 2г англиски. Лудило. до 2ипол-3г не соработуваат децата.

На M&M, cresa-jagoda, divna.st и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Strasno e sto vie taka razmisluvate. Deteto se nosi porano za da se intervenira na vreme posle ke bide docna.
    jas ne go nosev samo zaradi govorot. Se sto e autisticen spektar odese vo prilog. Mu trebase pigolema stimulacija i gasenje na ekrani.
    Ete i jas imam drndalce doma ama so defektolog. Nema potreba od sarkazam so vakva osetliva tema. Jas veruvam deka tvoeto dete e dobro, ako aludirase na toa deka sakam da kazam deka treba da go nosis na defektolog pa zatoa napisa takov post.

Da moeto sorabotuvase.
    ne ste imale maka i neznaete.
    Sedese 3pati po 45 min i izvrsuvase se. Prezadovolni od nego. Potoa ne sakase da si odi.
    @Black girl
    Ve molam objasnete sto bi me sprecilo da ne go odnesam deteto dokolku ima pricina na 16meseci? Objasniv deka imass simtomi na autisticen spektar. Normalno ispaniciv.
    I vo defektoloskiot centar bese polno so mali decinja. Bas 16,17,18 meseca .
    Glupavo e sto Vie taka razmisluvate

Последна измена од модератор: 29 јули 2019
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.853
    Допаѓања:
    13.473
    Majka,ti pisa deka treba da se grizi sekoja majka ako deteto na dve godini ne zboruva. Eve mojata ima polni dve i si zboruva na svoj jazik, si vika kva kva za patka i slicni takvi raboti,ama koga ke i recam ajde da jades,daj mi go dalecinskoto, ajde odime nadvor,se razbira. Jas uste ne bi ja nosela na defektolog,a ne pa na 16 meseci. A ti vo prviot post ne pisa deka tvoeto imalo simptomi na autizam,zatoa te citiravme.

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Кај кој дефектолог одевте(ако не е тајна секако)?
    Ако детето успевало 3 пати по 45 мирно да седи, концентрирано, се да извршува, значи не ви ни требал истиот.
    Прв пат слушам на таа возраст вежби од по 45 мин. Уствари прв пат слушам воопшто вежби на таа возраст. Мило ми е што на детенцето му е подобро и што проблемте се надминати.

На simona_baby, cresa-jagoda, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.281
    Допаѓања:
    76.377
    Премногу очекуваат од децата :( Очекуваат на 2г равенки да решава.

Инаку имам работено со детенце со аутизам... Немаше контакт со очи, седнуваше на земја и се клацкаше и ги вртеше очите лево десно или се загледуваше во една точка, се вртеше во круг, беше агресивно и ме штипеше, кубеше и касаше.. знаеше се да повтори од зборови (по 10 пати збор еден може знаев да му повторам), но на прашања не одговараше. Знаеше течно да чита! Ако имаше сликовница пред него ми ја читаше течно (а 5г имаше), и знаеше да брои. Знаеше да пишува мак кирилица и латиница. Детето беше многу интелигентно, но си беше во свој затворен свет. Многу се нервирам зашто секое 3то 5то детенце кое си има поголем темперамент го прават аутистично... Па ако е така, секое 2ро има аутизам значи.

Незнам ете спред мене мало е дете од 16м да го носам по дефектолози и психолози. Тоа тек проодело, тек ја сознава околината, па затоа трча и се радува и не го интересира друго. Јас до 2г не би ја носела ете, а е доста темпераментна... Ама не ми изгледа дека има проблем.

На Bebce1, M&M и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    @divna.st И да си исклучила дома екрани, да си насочила внимание кон дефектолошки вежби сама ќе си постигнела успех. Просто е, екраните ви ги прават децата аутистични, не се раѓаат такви, кај вас конкретно, зошто многу е тесна границата меѓу аутизмот и запоставеноста. Таа докторка во Ремедика на сите им кажува, а да Аутизам, ова дете тешко да се опраи и оп во нејзината дефектолошка амбуланта, ќе ти наплати 1000ка една терапија. Реално има мајки кои се трудат многу за децата и кои и без дефектолошки вежби децата имаат напредок, а многу не ти треба, малку само внимание, додека спие ќе бараш нови вежби, кога ќе се разбуди целото внимание на детето и ќе си играте и ќе има напредок. Нормално дека ќе соработува кај што е шарено, има играчки, има забава, оти дефектолошките вежби се речиси целите забавни. Познавам мајка на која и рече дека детето и е со тежок степен на аутизам, а нејќеше да потпише за да и дадат на мајката категоризација и да зима додаток за деца со посебни потреби, на крај детето си прозборе само, со малку работа дома, со гасење на екраните скроз преку ноќ и со многу трпение, сега е девојка од 9г и случајно или не ми е внука. Верувај мајка, и да не си давала пари на дефектолог, само што сте исклучиле екраните, само што сте почнале да работите малку со него, ќе се опоравело.

На cresa-jagoda, Lolipop23 и mariz им се допаѓа ова.
  9. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Si imaat oni vezbi za stimulacija. Istoto go vezbavme i doma (redenje kocki,naredbi,pokazuvanje delovi od telo,ucenje da pokazuva so prst,kontakt so oci, vezbanje koordinacija i motorika ....)
    jas posetiv nekolku ucilista i na povekete praksata im e 2-3pati nedelno po 45min.
    Mozam da vi dadam podatoci po poraka od defektoloskiot centar.

SEKAKO deka ni trebase defektolog. Nemase razvieno ni gruba ni fina motorika ,nisto

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Запоѕната сум и со вежбите ѕа стимулации и со поголем број на центри.
    Никој не примиле толку мало дете и никое дете, од оние над 2, не соработувало 45 минути..
    Вие исклучок сте биле, се надевам дека воопшто повеќе нема ни да ви требаат штом напредокот е толку добар.

На M&M и mariz им се допаѓа ова.
  11. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Da verojatno.
    ama mozes li da se stavis na moe mesto? Ne samo vo remedika i vo sistina ni go kazaa istoto
    Pred da pocneme so defektolog go odnesov vo 2defektoloski centra da mu napravat procenka. Procenkata bese docni so razvojot i deka mu treba stimulacija.

Neznam mozebi. Jas kje vi pratam dva centri koi primaat tolku mali decavi rabotat so niv. Rabotata sekako poceke e niz igra.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.281
    Допаѓања:
    76.377
    Мојава сега на 20м нема шанса да седне и да работи со некој 45мин, мала е!

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Државно е или плаќате надоместок за терапиите?

14. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Probaj.
    Taka mislev i jas. Mislev deka kje awdime so nego cel cas i ke place .
    Sedevme pred vrata i slusavme.ne e momentot deka ne lazele ili slicno. Doma ne ispolnuvase se .

Drzavno ne ni pomisliv. Privatno e

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мојава 5 не седи, не па 10 :)

Во градинка соработува, ама дома нема шанси.

На duffi, mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  16. divna.st

divna.st Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    38
    Doma se na svoj teren i manipuliraat

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.853
    Допаѓања:
    13.473
    Мојата никаде не седи на едно место ни 5 минути.

На mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Му направија профил со дефицитите?
    Кои области ги стимулираат?
    Оти реално, за таа возраст, немало потреба од стимулации на говор. Нормално е да е на тоа ниво.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.281
    Допаѓања:
    76.377
    Ке видиме од Септ како ке биде во градинка :?: Вака кај и да одиме по родендени, на гости некаде, место не ја држи, мери простории и соби и кој и да и рече нешто или да сака да ја земе му вика: НЕ! :D Се надевам дека ке се смири..

На duffi, mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Нормално дека примаат, приватни се, не смеат никој да вратат. Не е дека не соработуваат, ново им е, интересни се вежбите, нормално дека ќе играат. Не ме сфаќај погрешно, не те напаѓам, ама не можеш да и речеш на рандом мајка А на 16м не збори, аутизам е, носи на дефектолог. Јас еве ја знам и од друго место на Мариз малата, ја следам по видеа, тоа не е аутистично дете, тоа е едно такво итро и паметно дете, се знае, а има 20м и не збори, воопшто не е за дефектолог. Нормално дете кое расте и се развива во своите фази. Твојот страв е за разбирање, ама дека те изманипулирале за пари, верувај дека е така. Ако сакаш вистински профил на детето да му направиш ќе го однесеш во Центар за слух, глас и говор, не во Симпо, не во Систина и Ремедика, само таму реално даваат дијагнози и имаат одлични дефектолози.

На cresa-jagoda, Black girl и mariz им се допаѓа ова.