Исто беше и син ми. Почна да сврзува реченици пред вториот роденден. Сега е 2 години и 7 месеци. Пред месец дена, кога сакаше да раскаже нешто што се случило во минатото му требаше време, знаеше да скрати збор или да повтори одредена буква. Јас си испаничив но прочитав дека на оваа возраст не треба да се опоменуваат и слично. Траеше недела дена и се среди. Претпоставувам дека му беше потешко да зборува во минато време па му требаше време да се навикне.
Ќерка ми почна да зборува после 19 месеци, а син ми иако пушташе некои зборчиња можам да кажам дека сега на 21 месеци се пушти слободно со зборување. Се што ја слушал сестра му, а дотогаш молчеше сега го знае. Некако очекувано ми беше ова со него исто како и со проодувањето. Сестра му прва пролази, прва прооди, а тој чека момент кога е целосно сигурен во себе. Полесно дишам сега иако не прави сложени реченици. Е сега сестра му од старт зборува почисто те. Маче, зајче, четче, а кај него е маце, ајце, цеце, пајте итн. Дали е проблем ова или е нормално па со тек на време да се среди?
Нормално. Мојава е 2 и 7м, маче - мате, зајче - не може воопшто.. јате вика, ч неможе да ја изговори, а и доста други букви поради раздељак на кецови (мислам од тоа е). Да не има и он?
Не, нема разделени заби. Се надевам со тек на време ќе се среди, ама логопед не ни бега мислам. Затоа и прашав дали е нормално, маж ми направи филм да не зафаќа кога ќе порасне.
Мене сеуште ми викаат не за логопед и дефектолози, а доста е поголемка од твоите. Освен тоа јас си мислам дека и доста слаб говор има, а ме убедуваат дека е нормално. Секако секое дете различно развива говор, па да сме почекале до 3год. Ж, Ч, Ш, Ц, Ѕ, ги нема во говорот, до скоро и С ја немаше.. А сега успева во некои зборови да ја каже (ако е на почеток на збор неможе, ако е во зборот може). Синко во споредба со неа ехееее, од 12м почна со зборување, Р пред 2г ја кажа, а по 2г веќе се збореше. И тоа е лошото што споредуваме... Ама пуста грижа на мајка. Мојава до 2 и 2м не ни збореше баш, а сега 2 и 7, зборчиња кажува, реченици слабо. Ако земам да споредам со првото дете, збори како он што зборуваше на 17,18м...
Вистина ли е тоа ако се близнаци покасно прозборуваат, проодуваат и слично? Имам блиски близначиња, сега ќе полнат 2 години наскоро и не зборуваат многу. Мама и тато викаат чисто. Нивните имиња си ги кажуваат на нивни начин и имаат многу мал речник на зборови иако се работи со нив. Кога им зборуваш те разбираат што им викаш, ама да го кажат они не. Кај си ти, што е тоа(то е то), нос(они викаат ос), меше(ме), рака(ка), заби(аи). Оти и покасно почнаа да одат мислиме дека се должи на тоа што се близнаци.
Па не. Имам другарка со близначки, океј развој имаат. Зборат многу повеќе од мојава.. А 1м се само постари. Проодеа на година некаде, баш на родененот едното се пушташе скроз.
Да не се предвреме родени? Обично ова е најчеста причина за доцнење во развојот. Самиот факт дека се близнаци мислам дека не влијае никако
Па не би рекла, освен можеби ако се предвреме родени. Почна да лазат едното на 7, другото на 9. Проодија едното на 11, другото 13 месеци. Почнаа да зборуваат едното на 19, другото 21. Морам да напоменам додека ми беа во стомак помалото заостануваше и се роди скоро едно кило помало, па еве се направи прво.
Не, навреме се родени, помали во килажа ама се во ред. Баш разговарав со мајката на таа тема и рече дека демек и кажале дека се должи на тоа, а од друга страна е и загрижена. А многу работат со нив, игри од типот на препознавање, логика се тоа одлично им оди.
Доколку дефицитите се во повеќе сфери, когнитивно, фина/груба моторика, сензорни нарушувања итн. веднаш се реагира. Во спротивно се набјудува до 2.5-3 и во домашни услови се стимулира. На жалост најчесто се приметува само отсуството на говор, не и другите дефицити( освен кога е очигледно поради тикови или слично) па обичен разговор, и стручно лице да потврди дека се друго е супер, не штети. Тогаш, како што реков, се чека да настапи "кликот" и едноставно малку покасно ќе проговори детенцето, што покасно нема значење бидејќи ќе се изедначи со врсниците.
Kerka mi Ima 2 godini I 10 meseci. Makedonski kazuva zborcinja, najcesto povtoruva koga ke I kazam, no ne zboruva recenici. Poradi rabotata go zapostaviv deteto, nemav vreme da mu se posvetam so toa sto bev prinudena da rabotam sekoj den, a koga ke zavrsev so rabota edvaj zboruvav. Soprugot I go davase mobilniot telefon, Sama vrti menuva I deteto se nauci angliski. Zborcinja, pesnicki, se na angliski. Ponekogas koga I zboruvam me ignorira, si tera po svoe, hiperaktivna e. Jas I povtoruvam na makedonski, taa zboruva povtorno na angliski. Dali da pobaram pomos od logoped? Proodevme na 13 meseci, seuste sme vo pelena, nekolku casa kolku sto pominuvam vo denot so nea ja stavam na noksirce, no neuspesno, ne kazuva za wc.
Може нема да се согласат некои со мене, ама битно е дека има развирно говор. Мојата е 2г и 9м и она пее песнички на англиски, зборчиња, боите, бројки, па и букви препознава. Но,разликата е што мојата на македонски збори се, а додека не прозборе убаво со реченици, не гледаше скоро ич тв. Повеќе пуштавме песнички. Мора исклучување тв и мобилен. Раскажување приказни. Разгледување сликовници. Некоја имагинарна игра уз која ќе зборите.
Ve poslusav, ne davam angliski da slusa. Kako da Ima malo podobruvanje. Mnogu se zagrizuvam koga ke vidam deca na nejzina vozrast I pomali mesec dva kako razgovaraat recenici kazuvaat, a nie sme uste nazad. Zborcinja kazuva sega mnogu povtoruva koga ke slusne. Samo recenici ne kazuva. Dali treba da se obratam na logoped ili defektolog neznam.
Нема ништо да изгубиш ако го однесеш на логопед,дефектолог напротив ќе добиеш. Штом има подобрување тоа е добро. Може и наеднаш да почне да сврзува реченици.
Kolkavo e detenceto? Kaj mene sega za eden mesec ke pravi 2 godinki i isto taka e. Nesaka da zboruva duri sega pocna da povtoruva koga mu kazuvam zborcinja no ne cisto, nemoze da se razbere se. I jas sum mnogu zagrizena. A inaku si zboruva nesto ke recea svrzuva recenici no na negov jazik nisto ne se razbira sto saka da kaze, neznam dali me svakas. Gledam ovde na forumuv decata sto se priblizno kako nego kolku tolku ili kazuvaat zborcinja ili i po malku svrzuvaat moeto ne. Samo mama tata baba dede cice nina i koga saka da me vikne samo vika mamaaa i pocne da vreska jas znam veke za sto e. Ne znam
Majki sakam da ve prasam po kolku zborovi kazuvaat vasite malecki mojata kerkicka ima 19 meseci i kazuva samo nekolku zborovi