Чисто дали мислиш дека јас од ракав фрлам инфо? Дали те направи попаметна коментаров или нешто као пробуваш херојски да ме нападнеш мене? Чисто инфо, и дефектологот ме тераше да идам подолго, ги отвори буквите на неурофидбек за 3 месеци, не пееше песнички. Буквално кај и да тргна , а јас мајка сум, знаеш, ме боли исто колку и тебе и сите тука, сигурно не седев у место и фрлав пари за да му помогнам на моето дете. Кажав мое искуство, ако не ти одговара рипај коментар не туку ми соли памет. Дрско е и безобразно. Ајт.
Не брзајте тогаш. Верувам има мн постручни таму од тука. Искрено ретко да се најде некој на кој веруваме. Логопеди 1000, секој различен пристап. Неурофидбекот се работи на лева и десна хемисфера на мозочето и фактички им прави "пуш" на информациите, има за вербални комуникации, кошмари кај деца итн итн, ама пак ќе кажам таму сигурно ќе имаат мн повеќе избор, можеби и подобро е.
Како човек кој работи со проблематиката на овие деца, на секоја следна што ќе напиш да си ги чуваат децата дома, истово ќе и го напишам и воопшто нема да се сметам за дрска. И да, ќе си дадам за право да реагирам. Работам и на оваа тема сум доста активна и тука и пробувам да им дадам совет и колку можам правилно да ги упатам. Секое дете е различно и различен проблем има.
Јас ете никогаш не би дошла кај тебе со ваков однос. Ако јас се однесувам вака со своите клиенти бизнисот одамна ќе го затворев. Друго е совет, друго е да напаѓаш и преку "напад" да покажуваш КОЛКУ СИ МОЌНА и упознаена, поготово кога не знаеш некој што минал да му се дрзнуваш да му коментираш кажува колку си професионална. Поздрав
А што ако не е ист случај со детево? После на 4 касно е. Мн лош совет и даде, навистина. Ти ако си имала лошо искуство, требало да смениш. Јас познавам прекрасни дефектолози.
Ок ако имаш искуство со добри дај и. Мене само пари ми зимаа и вежбаа на моето дете. Јас лично немам искуство убаво. Кај имам кажувам. И не е лошо да си проба неуро. Имаш искуство со неуро? Дека јас имам затоа. Не се кажува мн зашто логопедите ќе изгубат мн работа. Се што логопед се мачи годишно, со неуро се постига мн побрзо. И ете, не е лош совет, искуство е.
Нашето искуство(велам наше бидејќи и јас одам по тие врати и паралелно се информирам) е дека стручно лице мора да направи проценка на целокупниот развој во сите сфери кога станува збор за нетипично однесување или некаква отстапка. Најчесто само говорот се приметува од страна на родителот како дефицит во некоја област, многу други дефицити се препишуваат на дете е, љубоморно е, активно е, тврдоглаво е, жилаво е итн. да на редам, мислам ме сфативте. Неможноста на детето да се концентрира и фокусира, да следи команди, лоша перцепција во просторот и за своето тело итн. и те како се често занемарени. Доколку проценките покажат дека станува збор за late talker и навистина сите други сфери се топ, да, се работи дома (со отфрлање/минимализирање на медиуми) до 3 најчесто, кога се препорачува нова контрола за да се направи нова проценка. Доколку детето покажува нетипично однесување во некои сфери не се чека. Се бара стручно лице во кое имаме доверба и е вистинскиот избор за нашето дете. Паралелно со говорот се работи на сите други сфери бидејќи индиректно се има влијание врз него. Секое дете е различно, секоја состојба е различна и никој не знае како едно дете ќе реагира на третманите. Но не се чека, оти не знаеме во која група е нашето и дали само од себе ќе дојде тој клик.
Баш ми е жал што сте толку многу исфрустрирани и што ми посакувате бизнисот (јас би рекла дека е професија) да ми пропадне. Сепак јас не сум тема на муабет. Јас ќе ви посакам се најдобро на вас и на вашето детенце. Само успеси да ве пратат во иднина и сите препреки со лесно да ги поминете. Голем поздрав.
Ти благодарам најмногу ама сериозно, дур го читав мислењево ептен ми олесна, камен ми падна од срце. И татко и (брат ми) ништо не зборувал до 3 години и после почнал да кажува цели реченици и мислам дека тоа ќе биде случај и со внука ми, но сепак загриженоста е тука, а кај снаа ми уште поголема е секако. Но, мислењево ептен ме охрабри дека се' ќе биде во ред и баш ќе и го пренесам цело и на снаа ми!
Kako ste zadovolni? Posle kolku tretmani postignavte rezultati? Na site maki i celoto patesestvie uste neurofidbek ni ostana da probame za da dojdeme do govor.
Мојот веќе беше почнат со зборење само многу многу сиромашно... Сам од себе, ете во мојов случај... Беше 3 месеци 2 пати неделно, ама така бевме договорени, така проценија. Прво еег му направи дефектологот, виде дека е се ок и после почнавме. Третман ме кошташе 800 денари. Девојче од 5 години носено на логопед 3 години со заостанат развој тргна со мојов у исто време, напредуваа исто. Изгубени 3 години за мене. Помага за мн работи, извини, малце сум во хаос неделно, не стигам да напишам се' , но пиши неурофидбек и погледни за што се служи. Навистина е предобар.
И @detelinka123 http://gasparcentar.com/неурофидбек-и-психотерапии-во-нашиот/ Еве линкче едно да читнете. Навистина кај нас даде убави резултати.
Zapoznaena sum, trebase da go nosam vo pcelicka no od drugi pricini malku odlozivme. Go nosev na defektolog vo krik za dva meseci deteto mi se smeni 360. On e so mislenje autisticen spektar, a za gaspar mi kazaa deka mozele da utvrdat dali e sostojbata od vakcinata ili vrodena. Zatoa me interesirase kaj ste go nosele.