Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
    Со лесно. Еег ќе покаже се.
    Тоа обавезно прават. :l:

На detelinka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. detelinka123

detelinka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    88
    Da. Vo slucaen razgovor mi kaza edna zenicka deka vo gaspar i kazale deka od vakcinata mu e nametnat autizam na sinot. Sega kolku e vistina ne znam.

На LadyC и mssuniquee им се допаѓа ова.
  3. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    832
    А што ќе покаже ЕЕГ? Ако е мирно ЕЕГ нема никаков проблем за таа терапија, а ако има промени тогаш не се препорачува?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Ako ne e mirno EEG ne se preporacuva tretman so neurofidbek

5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
    Неуро и за Даун и за епилептични напади се користи, за мн работи . Еег ја кажува функцијата на мозокот.
    Возрасни со анкс може да одат, што патат од депресија, за мн работи е баш. Прашајте во Гаспар, ете нив ги знам неуро дека имаат, расчепкајте убаво по луѓе со искуства ќе видите што се помага да се среди.
    Нити имам добивка од ова, јас за себе го планирав оти имам трауми некои од детството кои сега како возрасна личност ме гонат сеуште.
    Едноставно на мозок се работи.
    Се подобруваат центри преку неуро.
    Јас би дала шанса најискрено.

@Aw-aw не е точно .

Последна измена: 28 декември 2020
    На mal.ecka и Camille84 им се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
    Мојот беше со мирно ЕЕГ ама имаше недостаток на внимание, забавен говор, несоници...
    И тоа несониците со два третмани престанаа. :)
    Помага за мн работи, само со еег ете се утврдуваат сите работи како функционира мозокот.

На mal.ecka, Camille84 и Sofronko им се допаѓа ова.
  8. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    994
    А сега како е? Која возраст е?

9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
    4 години е. Сега напуни во ноември на крај.
    Малку е аграматичен но и тоа еве полека го средува...
    Инаку е одличен.

На Sofronko и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    994
    А на колку третмани го однесе и како всушност изгледа тој третман ако сакаш да ми доловиш

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.243
    Допаѓања:
    148.704
    Он гледаше во ТВ цртани, редат као диоди, поим немам како се викаат тие на главчето на центрите одредени кои ги работат, на кои им треба стимулација за да се развијат, пр центар за говор и има колку време прво е работа на десната хемисвера , па на лева хемисвера за да ги изедначнат.
    Ова е аматерски објаснето, сепак стручњак знае најубаво да изџвака. :)
    Инаку 3 м по 2 пати неделно идеше од 3 години му се погоди до 3 и 3 месеци .
    Она препорачуваше уште, јас скратив ради короната најмногу оти бев тазе бремена со второ.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    994
    И од тоа што согледа кај него како напредок од неурофидбекот? Прашувам бидејќи сум зинтересирана

13. Lotos1

Lotos1 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    (Se izvinuvam nemam makedonska podrzka)

Zdravo majki, pisav vo temata autizam no tuka gledam deka e poaktivna ovaa. Znaci ke zboruvam konkretno za govorot. Za nedela dena ke pravi 16 meseci mojot sin. Si zboruva bebeski jazik no, mama so znacenje seushte ne mi se obratil iako si veli mama, tata, baba ,dede i t.n . Primetiv kako i shto mi kaza @Sofronko deka za da te razbere dete najbitno e da te gleda vo oci i mi kaza odredeni stimualcii kako igri. Problemot e shto sinko koga mu zboruvam me gleda vo oci samo toj koga saka, znaci moram da mu kazam vidi me za da me pogledne i pr ke mu kazam donesi mi ja topkata ili daj mi ja topkata i ok. Ke go napravj toa, no samo koga imame kontakt oci vo oci. Od zboruvanje kazuva dzish koga ke vidi zapalena sijalica, ogan ili sijalicki navor shto svetat, vaga cucla i kazuva. I gi kazuva nekoi zivotinki na slikovnicite sto se so lesen izgovor, ris ,buf... Koga ke se vidi na ogledalo ili na prozor kazuva dete. I koga igrame nekoak igra so broenje ke pocnam jas edeeen,dvaaa i cekam toj da kaze trii i cesto kazhuva. Isto taka emitira i nekoi zivotni koga ke go prasam kako pravat.No ete mama tata so znacenje seushte nema. I drugo me interesira kakvo e toa pokazuvanje so prst za koe sto site zborat? Sin mi pokazuva so prst ako go prasam nesto od slikovnicite kaj e ,ili koga sam si igra so niv i pokazuva so prstot na slikite i si zboruva nesto po negovo. A da pokazuva so prst ako nesto saka ne. Primer ako mu se jadi portokal go zema i mi go nosi mene da mu go izlupam ili bilo sto .

Da ne dolzam mnogu, dali imate nekoi soveti ili stimulacii preku igri slicno sto bi mozela da gi vezbam? Od ohrid sum. Privaten defektolog ,logoped i slicno nemame tuka , a maticniot celo vreme vika mal e ,ke prozbori. Ama kako majka se sekiram. Pa mislev dodeka pomine barem januari da mozam do sk da go nosam i do togas da rabotam nesto, mn se plasam sekako bideki i so vtoro sum trudna. Pozdrav cuvajte se

14. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Според мене па и немате реално голем проблем, можеби прво има проодено па сега му се развива говорот. Вашето дете има зборови со значење, рис, був, како што пишавте, што значи дека има прозборено. Доколку му е потешко прозборувањето, пробајте најпрво со слоговна поделба на зборовите МА-МА, ТА-ТА, БА-БА, БЕ-БЕ, ДЕ-ДЕ... и со покажување со прст кон устата за време на изговорот.
    Пробувајте да му ги скратувате зборовите, автобус-бус, јаде-папа...
    Зборувајте му, раскажувајте му приказни инсистирајте да ве гледа во уста.
    Ако постои и најмал сомнеж кај вас, носете го на второ мислење.

На eli25, Sofronko и Lotos1 им се допаѓа ова.
  15. Lotos1

Lotos1 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    @JoyJoy pa da isto mislam,no samata primetiv deka e mnogu bitna koncentracijata,pogledot oci vo oci za prozboruvanjeto, a toa mislam deka poslaba strana mu e , koga ne me gleda ako mu zborvuvam ne me povtoruva, a da mu kazam aj vidi me ,vidi ja mama i ke mu recam MA MA, i toj ke povtori. Pa mislev da ne ima nekoj problem so toa. Sakam da go nosam na mislenje sekako da pominat praznicive bideki ke mora negde nadvor od ohrid, tuka nema nisto privatno, a za na drzavno e tesko ne ti davaat uput. I patem, da prvo proode.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  16. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Мало е и нормално е да нема концентрација. Детето учи по пат на повторување, затоа е и важно да ве гледа додека му зборувате.
    Моториката т.е проодувањето и говорот се тесно поврзани и не може истовремено да се развиваат, едното мора да касни. Не се грижете и бидете поупорни.

На crazylady, Sofronko и Lotos1 им се допаѓа ова.
  17. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    994
    Ako vi e blisku vo kicevo, cvete defektilog ti ja preporacuvam toplo

На Lotos1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.106
    Допаѓања:
    124.323
    Мислам дека многу очекуваме за 16мњс детенце. Јас не гледам во очи не па дете :)
    Генерално не е дека твоето не разбира. Имитира животни, слуша наредби.... Може треба само плус стимулација
    Биди на негово ниво кога зборувате и гледај го во очи
    Читајте книги, редете коцки, тв -ни под разно

На Lolipop23, mimiiiii и Lotos1 им се допаѓа ова.
  19. Veronika N

Veronika N Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    21
    Здраво на сите, пред еден месец и повеќе, пишав во оваа група на форумот бидејќи бев загрижена за моето дете, како регира и се однесува за својата возраст. По целосно исклучување на телевизор,мобилен, цртани, мислам дека станува збор за друго дете :) почна да си го препознава името, да иницира игра со другите членови на семејството, покажува колку голем ќе стане, знае што е дозволено, што е забрането... Сеуште не покажува со прст кон стварите, но има голем напредок. Мислам дека голем проблем во развојот на децата е технологијата. Секое добро на сите!

На Lolipop23, srekice, BabyT* и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.055
    Допаѓања:
    4.294
    Дали го најдовте овој сируп што го препорачува јотовска?