Здраво мамички.. Че пишам и тука активн група е.. Ептен сум умислена.. Дали има некоја границ до кога треба да им достигнување на мафтање чао, давање пољубац... За бравос вќе прави и го разббора.. Чим речам бравос иодма плеска.. Друго е да прашам некаде каде децата веќе го поминале тоа и се поголеми...
Мојата.е скоро 13 месеци, од 11 месец почна да разбира многу работи што и збориме, на двата јазика, двојазично дете е. Сега разбира многу работи, покажува со прсте тоа што сака, ако ја прашаме каде е мачето, кучето, саатот, пилињата, тато, бато, мама итн. одма се врти натака и покажува со прстето Почнува да не имитира, ако се накашла некојни она кашла и се смее, ако викне силно бато и она исто така вика, ако се насмејам јас гласно и она ме имтира,.циркус е. Кажува чао само ако слушне некој да рече ајде чао, пријатно, она одма мавта со рачето, без нејзе да и кажеш, бакнеж со устата прави и вика маа, кога и речам да ме бакне или мене или бато се доближува со устето и вика маааа.... Сакаш ли цице кога и речам одма иде и ми ја дига блузата, а тоа го прави и без да и речам Сакаш ли да ручкаш и викам и оди накај кујната и бара гледа лево десно.... Разбира многу за нејзина возраст, да
Нов различен свет како призма низ која гледаат безброј лица, или со други зборови АУТИЗАМ. За нас уникатна шанса да го погледнеме светот со нови шарени очила. Да не ја пропуштиме оваа шанса да ги срушиме предрасудите околу темата за аутизмот. Да го погледнеме шаренилото во светот.❤ Почитувани , Одборот за Јавно Здравје и Одборот за Човекови права и мир со огромна чест Ви најавуваат Webinar на тема: *Аутизам- мистериозниот предизвик на 21виот век* на 22.04 (четврток). На истиот ќе имаме чест да слушаме излагања на: ➡️ Проф.д-р. Владимир Трајковски ➡️ М-р Аниса Ејуп Беќировиќ Трпчевска ✅Настанот ќе се оддржи паралелно на Zoom платформа и на FB live. ✅ Настанот е сертифициран. ✅ Во текот на настанот ќе биде пуштен линк од Google forms кој ќе треба да го пополните, за да добиете сертификат. Eve mesto interesno koj e vo moznost neka se prikluci neka sledi
Zdravo Go nosev maliot vo pzu Kalinka. Ushte ne zboruva ,ima 2godini i 4meseci.Ok e ,zadovolna sum,sega treba i senzorna stimulacija i integracija,ama mnogu mi se daleku,pa ke ve zamolam da mi mi kazete dokolku znaete kade ima poblisku neshto takvo.Vo Aerodrom, Centar, Eve shto potochno treba da pravime
Kolku sto razbrav vas vi trebaat senzorni sobi a takvi osven poliklinika bitpazar neznam kade ima na drugo mesto. ZA kade vi e vas posoceno. Inaku stars centarot e ist kako kalinka
Da ,ni treba I senzorna soba.Vo kalinka imaat ama mnogu mi e daleku od lisiche,pa zatoa prashav ako znaete poblisku .So koronava ne mi.se odi preku fond, a bashka i mnogu vremese cheka za terminsakam privatno.Ako nekoj znae neka pishe.Blagodaram
@KateKaterina Сензорна соба има и во завод за рехабилитација на слух, говор и глас. Покрај тоа ќе ви треба и работа со дефектолог и логопед паралелно.
nie koga bevme na 15 meseci ni kazaa deka nemaat ili mozebi jas ne sum razbrala moze nemale za tolku malo dete pa ne preprakaa nekade ili klinikara na bitpazar ili tamu nekade iskreno ne otidovme tuku si fativme rabota so logoped.
Имаат точно сега со короната се чека да ве повикаат најмалце 2 месеци. Од искуство се крајно нељубезни и безобразни прашање е како внатре работат со децата и дали работат
Зарем не е многу чекање два месеци за дете кое е во интензивен раст и развој и буквално секој ден учи нешто ново и секој поминат ден е многу важен и би требало одма да се работи на приблемот?
Sega mi dadoa brojche od nekoja Marga kaj bugarska ambasada,ama ne mi kazaa shto e zenata. Dali logoped,defektolog neznam.Ako mekoj znae neka mi pishe.Blagodaram