I mojot na nepolni 8 znae ponekogas da kaze P tica za Ptica znaci da oddeluva bukva no toa ne e nisto strasno citanje se uci veke vo vtoro odd ne forsiraj dete ke se sredi stom na pregled vi rekle deka e ok
Забите се сменија, но проблемот со спојување на одредени букви во реченица и се проблем. На пример ако сака да каже "што" вели "шчо", или ако сака да каже Пчелка вели Челка и сл.
Дали е проверено долната и горната ресичка во устата, т.е. под јазикот има ресичка, многу пати е тоа проблем за говорот и треба да се сецне, а горе измеѓу единиците е ресичката и таа исто така се сецнува доколку ортодонт одлучи дека има потреба од тоа. Го имате проверено ова за што ви кажувам?
Здраво ќе бидам малку опширна моето синче е 2 години и 5месеци кога наполни 2 години кажуваше само мама и тато но овие последниве 3 месеци веќе почна да кажува многу зборови има над 100 зборчета кои ги знае да ги каже некои правилно некои скратено со првите неколку букви но некои основни зборови како ДАЈ,ДОЈДИ сеуште не сака да ги каже.За наредби слуша кога му кажам донеси памперс донесува,или да исчисти ако истурил вода веднаш знае земе крпа и чист, ќе земе смоки и чинија и ќе донесе да му ставаам сам, ми помага да ги извадиме чиниите од садомијачката да ја наместиме масата заедно, за играње со играчките знае да де заигра сам си игра и си измислува со колите си прави мостови, книги исто така обожава да ни покажува и ние да му кажуваме што е тоа а ако тој го знае веднаш го кажува.Ме загрижува тоа што не сака ништо да повторува по нас само тие зборови што сам ќе сака да ги каже, несака да ги кажува бројки ни до пет а во денот му бројам постојано некогаш ќе каже само два пет и толку. Од колку почнаа вашите да повтараат по вас зборчиња? и што мислите дали е време за логопед или да почекам да видам како ќе биде??
Еден апдејт од тогаш. После ова бевме на консултација за тие букви и испадна дека има отворен загриз и дека неможе да ги изговори и да сака. Носи трејнер од Септ и загризот и дојде скроз на место, па сега ги кажува тие букви, некогаш со тешкотија затоа што има навика сеуште да го пика јазикот меѓу забите, поради инфантибилно голтање. Скоро се пушти со зборување, на 3г и 2,3м. А до 3г слабо зборуваше (до тогаш, освен јас ако нешто ја разберев, никој друг, но и стварно многу слабо зборуваше). Има интензивен развој на говорот, што се случува кај некои дечиња така, да не зборуваат и одеднаш да се пуштат. Поради тоа еден период (од месец дена, а уште знае да и се случи), имаше страшно пелтечење (дткање), кое почна прво на првиот збор од реченицата (пример са са са са са са са са са са сакам да јадам, а потоа почна и са са са са са са са са сакам да да да јајајадам). Ме загрижи и се консултиравме со логопед и психолог и рекоа дека е нормално кај дете кое одеднаш се пушта со зборувањето и дека за месец дена ќе престане, а ако не престане дека тогаш ќе превземеме нешто. Почна да се намалува, па следеше така уште една фаза каде се мачеше со напнување, пример: Ссссссссссссссссссссакам, ооооооооооооооооооооооодам, ммммммммммммможе (и црвена пиперка во лик беше), се случуваше само на првата буква од зборовите. Па додека кажеше нешто, душичка ептен мака и беше... И навистина преку ноќ престана и сега не пелтечи и не завлекува ич и зборува како навиена и кажува работи што се случиле и ехеееееее, кога не зборувала Дури знае да ми раскаже кога била она бебе, што правел Тео (работи кои навистина се случувале) Е уште Р и остана, до 4г ако не ја каже ќе одиме на логопед..
Наше искуство.. Кај малава се и двете поврзани... Но до 4г ќе почекаат за да може да соработува (бевме кај ортодонт)... Горната и е доста поврзана и рекоа таа не би правела проблем за зборување, но треба да се среди за да нема раздељак меѓу кецовите понатака кога ќе пораснат сталните (но најверојатно ќе мора и протеза за да ги спои запчињата). А долната може да прави проблем за зборување, но кај малава таа е малку поврзана и можно е таа да не ја сецнат, ќе видиме...
Мислам дека најдобро ќе ги совлада со читање на такви зборови. Нека прочита прво на слогови, па цело зборче...
Извини, дури сега гледам дека си ме цитирала. Прозборувањето кај синчето се одвиваше релативно споро, мислам околу 20 месеци почна да кажува повеќе зборчиња. До тогаш беше само мама тато и сл. Остатокот исто како што опиша и ти. Затоа сега на 3,5 години уста не затвара, на ред не може да дојдеме да кажеме нешто Дури и во градинка ни кажуваат дека зборува колку 10 деца заедно . Не зборува се чисто, се уште греши. А кај другото девојче што го спомнав, таа почна релативно рано, околу 1 година прозборе. Нема правила. Фала за советите, и после првиот твој одговор пробав активно и свесно што е можно повеќе да му зборувам на македонски. Има резултат, почна повеќе да повторува што кажувам, дури и уфрла по некој македонски збор додека зборува со мене. Се уште ми се случува кога ќе ми одговори на холандски автоматски и јас да продолжам на холандски и додека да се свестам сум кажала неколку реченици. Па ај се поправам... Ај, вака може и маж ми ќе поднаучи уште некој збор
Zdravo Moze se povtoruvam so prashanjata ama moram pak da si prasham.Dali znae nekoj kade ima senzorna soba vo Aerodrom /Centar/ kako vo Pzu Kalinka?Na prethoden post staviv I sliki od preporaka od Kalinka.Neznam dali prvo da probam kaj Daskalovski ili da baram direktno senzorna soba,ako imal nekoj slichen problem please neka spodeli Blagodaram
Здраво, како изгледа дијагностички преглед кај дефектолог, логопед? Моево дете е 2год и 4м многу малку зборува едвај 10тина збора, ретко се врти на име, ретко извршува нешто ако и кажам, многу се плаши од звуци и плаче без престан кога некој звук ќе ја вознемири. Педијатарот препорача дефектолог и логопед... Бев на едно место, но некој пристап со викање со дерење, па ќерка ми во тие 45 минути беше видно вознемирана и не престана да плаче. Искрено да ви кажам едвај чекав да излзам од таму, зајде од плачење, не знам ни колку реално стручното лице виде нешто... Ве молам кажете ми како изгледа консултативен преглед кај дефектолог логопед? Сакам да одам и на уште некое место на советување, па секоја препорака добро ќе ми дојде.
nie odime vo gaspar centar skopje. Otidovme so soprugot i malata. Malava si sedeshe vo prostorijata toj dodeka razgovarashe so nas ja nabluduvashe tpravat eden kako anketen ili na nov im e vodic se za od prednatalen do poragaj do nasleden faktor sto kako zosto se slucilo. Detero si se vrtka okolu Vie zavrshuvate rabota i ili se dogovarate za ternim ili ne. Kratko jasno ubavo
Фала ти за одговорот, за утре имаме во Гаспар закажано. Баш добро што ми кажа што да очекувам. Значи нема викање, наредби, дерење? инаку кај општиот педијар направивме таков прашалник и тест некој со 20 тина прашања (заборавив како се вика тестот) ама испадна некој скор од 7 бодови, што значи висок ризик за појава на аутизам и внимателно следење на детето. Одлично е што дозволуваат да влезат двајцата родители, ваму каде што бевме не беше дозволено двајца, туку само еден...на првата средба би требало да се двајцата родители, барем така мислам... а потоа ќе видиме. Колку години има вашето дете?
Vo avgust ke pravime 3 jas sum zadovolna nekade od oktomvri odime so prekini radi bolest. Ne bash se ok jas imam ubavo mislenje ajde pa pisbi kako ke pominete