Однеси го на дефектолог, чисто за да ти даде насоки како да работиш со него на подобрување и развој на говорот. Ако до 3г не прозбори ,веќе ќе треба посериозно да пристапиш со посета на логопед и дефектолог. Зборувај му,читај му книги,пејте песнички,работете фина моторика. И бидејќи кажа дека знае да брои до 10 на англиски (претпоставувам гледа на јутјуб) гаси телевизор/телефон, или барем гледај да е на македонски јазик тоа што го гледа. Инаку моето е помало, но знае и тој така да се израдува, не значи дека секое повпечатливо радување е аутизам. @Снегулк@23 те молам не се расфрлај со дијагнози.
Fina motorika mu e na mnogu napredno nivo,isto mnogu ubavo drzi flomaster I mnogu ubavo boi.Toa I vo Kalinka mi go potenciraa.Rekoa isto deka Ima mngu dobar fat Pinceta I kleshta fat potochno
Da gleda,samo na TV.Telefon nikogash ne sum mu ddavala,ne ni bara.Obicno gleda baby TV,nick junior I na you tube mu pustam stela I sani,lisicko,darko biberko.Ama ne pravi problem da bara nonstop tv Sekoja vecer setame po 3/4h vo park ili so tochache
Те прашав само ради тоа што кај син ми само тоа помогна,скроз забрана за цртани одреден период.До три години не зборуваше.
Zdravo majki Zakazav za pregled za maliot vo Timot A.Dali nekoj ima iskustvo so niv,I kako ste zadovolni? Pozdrav
Одлични се посветени многу коректен однос, една година одам таму... сум била и на други места никаде не бев задоволна
Najdobri,korektni profesionalni,i sto e najbitno nerabotat na sila,niz igra go privlekuvaat vnimanieto na deteto
И не го нагласуваат моментот за пари... на две други места ми се има случено детето излага од час место да ми каже што работеле ми вика значи 700 ден имаѕчте за наплата... секако знам колку е и ќе си платам ама на прво место им е тоа... На едно место ми се случи да го оставам детето (кое што е хиперактивно не спие преку ден веќе 2 години активно е цел ден од 6 наутро и со маки заспива в0 10 вечер.)..и одам да го земам ми викаат влези спие... викам како спие што правеше за да заспие, епа го чешкавме и заспа беше одговорот... значи секој си го знае детето во таа приказна не верувам ( има само една опција да плачело премногу па да заспие) а и веќе ако заспало треба да ми се јават... прашувам а од кога спие ... па 20тина минути... си го земав детето кое што стана со плачење не можев да го смирам... и притоа платив 700 дрнари за тој час
Timot a rabotat mnogu maldi prespektivini i uspeshni devojki rabotea vo gaspar pa si otvorija dvete zaedno. Imam slushano mnogu ubavi raboti za niv no jas vo gaspar bev kaj drug logoped taka da licno nemam iskustvo.
Пишувам тука бидеќи е поактивна темава во однос на некој други. Син ми сеуште не збпрува 22м направивме денес. Кажува неколки зборови со значење ,знае да брои до 6 ,и пее исто така по негово но интонациски ,ги емитира скоро суте животни. Исто кога јаде му пуштам цртани и ги повторува зборовите. Се врти на име, слуша команди тие што му се интересни, другите треба 2 -3 пати да му кажам. Сака мн деца,животни. Не емитира нас во се, се чепка со непознати оди ги гледа им се смешка, мн е мил и расположено дете.исто така ги знае сите делови од телото да ги покажи- Очи,заби, уста ,јазик,носе,уши,лоса,брада,раце и стапала. Има нешто што ме секира по малце, сум пишала во други групи ама не добив одговор. Кога игра пр со ситни работи ,да речиме со животни домашни ,или количиња или топчиња или реди коцки ,игра неколку минути смисленп па после само ги буричка со рацете и така прави со се и подолго време освем ако не го насочам кон нешто друго. Така шрави и надвор со песок. Прашав два педијатри ми рекоја дека гарантираат се е во ред, тоа било само навика. Ама си викам голем е веќе за така да прави, и баш е безсмислено да не игра со играчките како што треба туку поминуваат неколки минути и почнува да буричка. Сакав да го носам на невролог чисто за мислење. Дали е тоа правото место ?
Јас мислам немаш потреба за паника. Мојот беше исто така и после вториот роденден наеднаш се пушти со зборење.
Не ми е мајка за зборувањето , повеќе ми е за односувањето со играчките и ситните работи. Ги буричка. Мисла дека невролошки преглед би му требал. Но не знам затоа прашав за мислење каде да се обратам
Исто мислев и јас. Ама од др страна што истражување е тоа. Не знам како да објаснам. Ги фаќа предметите и самп ги префаќа или ги пушта да паѓаат или ги буричка и ако го оставам тоа и пола сат може да го прави. Затоа ми е чудно, ова однесување ми е во ред за едно годишно дете. Ама за 2 месеци 2 години ќе прави затоа ми е шубе.
Мојава тек сега асално си заигрува со играчки а 4 ќепраи во септември. Значи до предходно мислам само растураше или ги преврлаше од една на друга страна. Ситните од киндер пример, една по една ги фаќаше па ставаше во кутија и на крај ќе ги истури и растресе насека и ќе ги остаи.
Да јасно ми е тоа јас не очекувам тој којзнае што да прави. Ама некако како ептен да се завзема, значи да го оставам така буквално пола сат како ништо ќе буричка подолго не сум го оставила, не гледа ни лево ни десно дури осеќам и како да станува напнат. Затоа сакам да се обратам негде, чисто за совет. Дали да му бранам, дали да го оставам, да ми кажат како да постапам
Седнувај со него на земја и играј со него.Покажи му ја играта,води го ти.На пр играјте маркет ти да му продаваш тој да става во ќесето.Или да успивате бебе,да го раните.Мал е да ја сфаќа играта.Да има поголемо братче сестриче ќе учи од него.Концентрацијата се вежба.Мојот син и на три години не можеше долго да се заигра.Ги прашував воспитувачките колку таму им траат активностите,и тогаш рече не се секирај и тука неможат повеќе од пола саат да издржат.На пр он не седнува долго да бои,на три многу кратко траеше тоа.Дур си извадил боите он завршил.Мислам преголеми ти се очекувањата за дете кое нема полни две год.Концентрацијата се вежба,со тек на време ќе се зголемува.Сега син ми (5 год.)може да игра саат време без проблем.Почнуваат со помалиот(2.5 год)ама он ќе поигра половина час и ќе дојде кај мене.После одредено време пак му се приклучува во играта.
Јас не можам да разберам што конкретно е проблемот. Фокусот ти е на "буричка" и ситните играчки? Описот ми прави слика на дете со нормален развој, што ја фаќа, префаќа играчката, го интересира текстурата, звукот, ја разгледува. И додека ова го прави е фокусиран. На тоа ли мислиш? Остави го нека истражува, ги развива сетилата, учи. Работите што ги фрла и испушта е оти сака да го слушне звукот, значи го развива сетилото за слух. Стимулирај дополнително со различни предмети во кутивчиња. Може е повеќе заинтересиран за помали форми на играчки. Кај некои деца се јавува интерес, па дури и малку поинтензивен за одредени играчки (во твојот случај малите). И е многу нормален за таа возраст. Дури и помага за когниција. Сега се ситните, по некој период може да биде друго. А може да засака и конкретно одредена играчка и сегде да си ја носи. Може да е и фасциниран од некоја играчка или предмет или песокот надвор, па да обрнува повеќе внимание. Искористи го тоа за кое има интерес во процесот на учење и прави му различни активности. Ситните се одлични за фина моторика, имагинација и сензорни активности. Со топчињата можеш да направиш да ги тркала по лента, па да ги става во кутија со отвор. Или да ги спушта низ ролна. Животните се супер за имагинација и фантазија, активности како small world. Одлични идеи има на пинтерест. Истите игри, не секогаш им задржуваат внимание, смени му ја активноста. За внимание и концентрација да вежба, исто сензорни со песок, вода, пластелин, цртање, скриен предмет. Лего се исто супер. Пошо сака така да чепка, јас би му купила нешто што се склопува и расклопува. Не знам на каков однос кон играчки конкретно мислиш, ако мислиш дека поминува неквалитетно време после играта, тогаш дистракција на друго. А можеш да го учиш и да ги собира во кутија, пред да да почне друга игра. Од толку мало дете не очекувај времетраење на смислена игра повеќе од некоја минута. Па поретко е и смислена. Останато време може да прават се со играчките или со нешто сосема друго, освен тоа што треба. Нема конкретна годишна рамка која важи еднакво за секое дете кои работи кога ќе ги прави, освен теоретски. Секое дете е различно.