Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.690
    Допаѓања:
    18.353
    Не се замарам или подобро кажано не сум опседната. Точно дека се забележува ако нешто не е добро, а немам ни трошка сомнеж дека има проблем. Следам затоа што гледам дека говорот не му оди лесно, па собирам искуства.
    Резонира работи во стил, јас викам тато, тој ме гледа во очи и вели деде, демек навистина?
    Понатаму, моториката му е фантастична, од пред некој месец се качува и симнува по скали, ако се две не треба ни да се држи за нешто.
    Друг проблем е што јаде со мобилен. Тоа е еден процес на погодено јадење, лажење, цртан ама не било кој итн.
    Моја одговорност е да следам, затоа што очигледно говорот му е предизвик, и јас мора да реагирам на време.

На crazylady, mal.ecka, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    мое ќерче јадеше со цртани и ме и влијаеше ма говорот. Тоа трае кратко и завршува. Тв нема пуштање. Нема гајле ми баткото твој. Друго е да седи со саати и да чмае. На децата им треба се. Секако во нормални граници.

На duffi, karak, crazylady и 4 други им се допаѓа ова.
  3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Епа збори, арно ти кажа членката погоре. Или збори или не збори. Кај секое дете мозокот различно созрева и ако не содејствува со врсниците не значи дека нема да се израмни на исто ниво понатаму. Ти поттикнувај разговори. Зборувај се што правиш-пр. еве сега мама ќе земе да направи ручек, после мама ќе му даде на ***да ручка и се така цел ден.

На crazylady, kukla21 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. uspesnarabota

uspesnarabota Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2017
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    46
    Здраво сакам да прашам искуство на мајки со задоцнет говор кај деца, дали некои имат отидено во центар за метално здравје и нивното искуство од таму и дали е загрижувачко тоа што пет годишно дете знае само неколку зборови и не Сврзува реченици, ви благодарам многу

5. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    9.257
    Лично немам искуство во цмз, мои комшии го носат детето, но тоа е дете во почеток на пубертет со друг проблем. И задоволни се. На 5г треба да се види и да се поработи со детето. Дека е загрижувачки страшно, не мора да значи, понекогаш и з три месеци ги стигнуваат врсниците, но сепак треба да се работи со детето, па дури и вас да ви кажат како да работите додека сте дома за да го стимулирате повеќе. Со среќа:).

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.966
    Допаѓања:
    123.561
    Ви треба доста работа и стимулација.
    Носено ли е детето претходно на проценка , дали се друго е во ред?
    ако само сврзувањето реченици е проблем, ќе се реши со работа.

7. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Zdravo,
    Dolgo vreme se macam...
    Sinceto moe ima 2 godini I 7 meseci. Ne zboruva, odnosno ne vrzuva zborovi vo recenici.
    Koga bese pomal, mnogu cesto gledase crtani, ne se pravdam, no sama bev so nego najcesto, pa za da mozam da zavrsam nekoja osnova rabota, kako gotvenje, banjanje... Mu pustav crtani. Greskata I stetata e napraveno. Eve veke 6/7 meseci gledanjeto TV e svedeno na minimum, samo bibi I Bobi, detski emisii I busava azbuka. Pokauza so prsteto I imitira se sto pravat Bobi I Bibi. Znaci Po pola cas dnevno, nekoi denovi ni tolku,voopsto. Mnogu saka slikovnici, gi raspoznava skoro site bukvi I broevi do deset. Broi, no Po negovo... Prvite tri bukvi od zborot. Odi vo gradinka, veke cetiri meseci(no poveke e nastinat, pa Edna nedela odi, Edna e doma) Tamo velat ucitelkite si igra so decata, jade I e vesel. Ne se zakaca so decata, ne e agresiven, ako nekoj mu zeme igracka ili ne mu dade, samo se povlekuva I prodolzuva da si igra so drugo. Mnogu zboruvame so mm, sekoe slobodno vreme go pominuvame so nego igrajki ili setame vo priroda I kade sto ima decinja. Pocnavme I kaj defektolog, prvite dva casa bese vo red, uspea defektolog da odrzi aktivnosti, no tretiot pat mnoooogu placese Po mene, znaese deka sum pred vrata I pola saat placese. Defektologot ni preporacaa eeg kaj nevrolog.
    Zakazav eeg, no ne uspeavme da napravime, odbivase da sorabotuva, Nitu zaspan, nitu buden ne uspeavme. Se macevme ceel den. 5 pati samo sto ke zaspiese, vednas osekase deka nesto mu stavaat na glava, se budese i placese. Iako mu dadoa mala doza melatonin. (hormon za spienje) Toj den ni bese mnogu stresen, uste ne uspevam da se so zemam. Mnogu bese zalno...Inaku nevrologot ni prepisa,, esprico,, zgolemena doza omega I go pie eve veke dve nedeli.
    Od toj den si rekov, ke ostavam barem Eden mesec bez da go maltretiram Po doktori I defektolozi. Ke rabotime so nego pa ke vidime kako ke bide.
    Ima podobruvanje, ima zborovi kako kusa(za krusha) esh (za ez), eka (za zelka), jaj (za jajce)... Gi imitira site zivotni, razbira naredbi kako: ajde da se kapime(ne zema za raka I me nosi vo kupatilo), zemi si vodicka, napij se, daj na mama smoki, slezi dolu, kaci se gore.... I slicno. Ne sekogas se vrti na imeto, zatoa sto sekogas nesto pravi, si igra, gleda slikovnica, skrta so flomasteri. Koga ke slusne muzika, vednas igra Po takt.
    Stravot mi e vo koski, opsednata sum(ne pokazuvam pred nego sekako), ne mozam na nisto drugo da mislam, postojano go analiziram, go posmatram, citam za vezbi, se sto e povrzano so negovoto zboruvanje.
    Ke se pusti li? Ke zboruva li? Dali e se vo red?... Samo tie prasanja mi se vrtat vo glava. Stanav asocijalna, postojano sum okolu nego(koga ne sum na rabota)

Последна измена: 8 септември 2021
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.325
    Кога правеа еег во сон кај ќерката требаше да ја разбудам во 02 часот наутро и да ја држам будна до 10-11, кога беше снимањето. Од умор, плачки, заспа и не мрдна на снимањето.
    За будно е покомплицирано, но успеавме 6 пати. Многу трпение и од персоналот за да биде успешно.
    :hug:

На mal.ecka и kiki_riki им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Се јавив и закажав кај Даскаловски. Бил ли некој во брзо време тамо на проценка,да ми пише во ЛП. Сумата што ми ја кажаа е доста голема а незнам што следува во прегледот

10. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Да ми препорачате логопед што работи во домашни услови? Не знам сега со ковидов дали држат часеви по дома ама да си прашам :)

11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Мислам нема дома,ама можат да ти даваат насоки како да вежбаш и после само контрола.

Јас требаше да одам кај Даскаловски, ама матичната смета дека нема потреба од дефектолог. Така да ке одам кај логопед пак. Се јавив кај Ивана ,и она рече со деца под три години се прави проценка. Она ми дава насоки што да вежбам и после прави контрола на два месеци. Ке пишам на 23-ти.

На MilaSs12, mal.ecka, Septemvri и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.124
    Здраво, девојки. Одамна се мислам дали да пишам или не, ама веќе не можам, си реков ќе побарам тука совет.
    Имам машко дете од 2 години и 3 месеци. Воопшто не зборува. Чат пат му се испушта мама, баба, ам ам и толку. Знае да покаже чао, ај да пукне, дај го тоа на мама, ајде да се бањаме, да спиеме. Ама толку.
    Дека гледа цртани, гледа, уште од мал. Не долг период, а и веќе не го интересираат толку. Фина и груба моторика му се супер. Размислува логички, реди коцки, се качува/симнува по скали сам.

Сакам да го однесам на преглед да си смирам душа, оти жива се изедов. А имам и мало бебче, па и последниов период не можам да му се посветам 100%.

Дајте ми предлог од каде сте задоволни, логопед, дефектолог или некоја мајка до слично искуство да ме утеши, оти пукнав, почна мислам да ми влијае и на психа, се опседнувам, а со тоа им пренесувам и нему и на бебето кое е 3 месеци.

Не знам дали има врска, родено е со итен царски, касно прооде (на 15 месеци) и нејќе да јаде неблендирано никако (не дека не пробувам секојдневно да му дадам нешто, има некаков напредок, ама незначајно). Сѐ пробувам и со кажи и со дај и со цртање, пеење, букви, бројки, игри, песни, книги имам мал милион за него, му читам, објаснувам, ама ете чувствувам дека не е доволно.

Дајте ми предлог за каде да го носам и споделете искуство, ве молам, оти се мрднав веќе.

Ви благодарам однапред ❤️.

Последна измена: 14 септември 2021
    На TarantulaA, MilaSs12, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248

moeto detence e ista vozrast kolku tvoeto
    Da ti kazam i jas bev mnogu zagrizana i opsednata pred nekolku dena
    Moeto odi vo gradinka decata na negova vozrast zboruvaat mnogu poveke i tie sto se zaedno vo grupata.
    Razgovarav so edna od negovatelkite mi kaza deka toa e normalno kaj nekoj da ima zadocnat govor.
    Poveke da mu se zboruva, kako sto kaza clenkata pogore sega ova ke pravime sega to ke pravime cel den so objasnuvanja.
    Denes bev mnogy srekna kaza nekolkuk novi zborcina samo nekolku dena od koga bev zagrizena
    Treba malce vreme, ama ne postoi mesto za zagrizenost dokolky ima fina motorika i seto to ako e problem govorot.
    Ke bides iznenadena koga preku den ke ti kazi mnogu novi zborovi
    Samo trpenie

На MilaSs12, crazylady, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Дојди да те гушнам:hug: Иста возраст е со мојата цуца,и мојата ништо не зборува. Не сме единствени. Не има многу изгледа. Пишав погоре,дека ке одиме на 23.09 на преглед и ке споделам искуство.
    Цртани нема врска. Од искуство на сите блиски околу мене. Поише од моето гледаат и зборат сите. Само психа си набив дека сум лоша мајка.
    Еднаш ја носев на преглед и рекоа супер е. Но душа не ми се смири. Ке се смири дури кога ке прозбори.

И да,не е касно прооден^_^ и ние пред точно една година проодевме на 15 месеци:D

На dunika, MilaSs12, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    314
    Мајка и моето е иста возраст како твоето и уште не зборува. Знае да разбере наредби и да ги изврши, знае да ги каже основните работи како мама, тато, две три имиња на некој од блиските, ам ам, вода, сокче, мое, неке, пати за патики, топче, види, око, нос, уше, уста, пау пау за пиштол, баблс, брм брм за кола, плис плис за прскање со вода, домашните животни ги имтира и именува ама само одредени, и опседнат е со диносауруси па така да знае и динофауст и ти рекс да каже. Значи да сумирам фонд на зборчиња има околу 30. Меѓутоа од спојување два збора само еве мама, еве маче, ајде чао и толку. Најчесто си брбла он цело време ама неразбирливо.

И јас периодот се опседнав со негово зборување односно незборување. Дури размислувам и на логопед да го носам иако сите ми велат да почекам уште е рано. Имам блиска личност што работела во повеќе градинки и вели дека имало многу деца што на таа возраст не зборуваат и дека доколку онака си напредува како што треба единствено говорот му доцни немало потреба за паника. Да сме почекале барем до 2 ипол години, мал бил уште.

За потикнување на говорот што ми има кажано е многу зборување, постојано именување на работите што ги правиме, повторување на зборови без разлика дали тој ке повтори по нас или не, цртани сведени на минимум и строго на македонски јазик, објаснување со сликовници, исто ми кажа убаво било и омега да му се дава.

Нема губење надеж, големо трпение и постојана работа и да се надеваме што поскоро приказни да ни раскажуваат (fingers).

Ако се решам да го носам на логопед ќе пишам како сме поминале.

На MilaSs12 и Ana.Jones им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Мајка имам внуци кои се 2 г и 4м исто колку твоето кажуваат.Исто и мојата не беше посјајна во тој период толку збореше,ама мене утеха ми беше билингвално дете.

Букви и бројки за 2год не ти препорачувам, уште е мал нема потреба.Доволно е да знае да брои до 10.Фината и груба моторика не му се уште усивршени значи дете е треба постојано и натаму да се работи на вежби на фина и груба моторика.
    Блендирана храна на 2г:shake:.Со парчиња се вежба говорниот апарат, што порано толку подобро.
    Почни со помеки работи како банана,крупна, бискотки на парченца давај само да јаде.Преминот од блиндиран на парчиња е таков бојкот кон храната ама ќе се научи.

Горе доби убави совети само ќе додадам зборување ,зборување и многу часови надвор.Детр не е за пред телевизор и таблет, дете е за надвор да биде почесто во контакт со природата:).

На TarantulaA, dunika, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Еве ке пишам за дете во многу блиска околина. Има 22 месеци. Гледа и тв и телефон. Можам да набројам колку паати било на игралиште или парк да шета. По цел ден внатре и чувано од баба и дедо. Јаде блендирано,не јаде само . Вода пие од цуцлата што пиеше уште кога е родена. Онаа со едно мало дупче купена од кооперација. Сортери,сензорни игри, сликовници?? Што е тоа .И збори бре. Си има солиден фонд и кажува прости реченици . Едноставно такво е детето.

Не да му зборувам на моето туку пена ми фаќа устава. Два пати по два саати е на љуљашки. Едноставно и се здосадува дома. Играме,пееме ,боиме . Ама несака ни тоа да го прави нон стоп. Требаше да ја земам светата вода од свеки:doh:

На TarantulaA, koritsaki, dunika и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    12.915
    Ете гледаш пак ти си крива. Што не си ја земеш свеки под рака и најубаво кај некоја бајачка.
    . Не се секирај пак ќе те карам. Колку што зборува ќере сега синко на три не зборуваше. Да беа обратно родени ќе шизнев. Секое е различно.
    Чим разбира и соработува не се грижи.
    И деца со баба и дедо побрзо зазборуваат од искуство кај повеќе што ги знам. Не знам зошто. Може почесто ги мачкаат со крстена вода.

На TarantulaA, dunika, MilaSs12 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    126.761
    Поголемава до 9 месеци гледаше цртани само за јадење,зимата многу често.Пошто мм неможи без тв,и само зјапаше.
    Можам да речам дека е зависна.
    Да ја оставиш цел ден би гледала.
    Како навиена е,од една година зборува чисто.Немаше бебешки зборови во нејзиниот речник.
    На беба ако и дадеш моб.за да ја залажиш ќе го исфрли најдалеку што можи.
    Не ја интересира ни тв.Сега со сестраи гледаат песни и шизаат.
    Прозборе на исто месеци како сестра и,само што зборува понечисто.Година и 7 месеци е и само брбори.
    Значи тв кај нив не влијаеше воопшто.

На 24.07, dunika, MilaSs12 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Мојата сто посто го мачкала со крстена вода другото:D
    Со нив побрзо прозборуваат бидејќи имаат време да им зборат нон стоп. Јас некогаш се изморувам. Едноставно ми фали тишина и молк|(

Незнам веќе по цели денови што да и правам да и е интересно. Да беше малце помирна барем:D
    Кере пред три недели беше болна. И нормално тв нон стоп на цртани. Јас зборувам,таа не регистрира. За толку кратко стана зависник.

На TarantulaA, MilaSs12, Ana.Jones и 2 други им се допаѓа ова.