zdravo i od mene...mojot sin e 2 i 4 meseci...ziveeme vo grcija doma zboruvame makedonski..nadvor koga igra so decinja slusa grcki i crtani (na angliski)do odredena mera koga jadi ili koga se odmara....razbira apsolutno se samo sto ke recam primer da se kapime odi si zema krpa i me ceka pred kupatilo i ke reci pr.kap-kap...vika chao chao bye bye...come...i red drugi zborcinja na angliski (red green car truck duck ball orange come go go broi do pet povtorno na angliski pa skoka nekoja brojka....applle..i uste nekoi zborovi...na mak samo voz i kacis i mnogu retko mam ....celo vreme mu zboruvam ma mak.ama nikako da pusti....a za na kineski zboruvanje nemozis da go zapris.. mislam deka nema mesto za panika no sepak sum zagrizena ...ke ostavam uste malku vreme da vidam kako ke se odvivaat rabotite...
Само што се вративме од прошетка надвор, една комшивка за таа од погоре што ја спомнав детето и е 7 месеци помало и на поминување застанале повеќе жени и она почна на нејиното ајде кажи му на (се однесува на моето дете) како прави кравата, телето, кокошката, јарето ,мачето и што ти знам уште што не.И нејзиното дете почна и среќа една жена почна да ме прашува за друга тема и прекина.Јас сум многу нервозна сакам еднаш засекогаш да прекине.Работам со деца и никогаш не ги изедначувам, секое дете си е посебно и за секое дете има по некој талент. Полошо му се прави на детето ако се става на натпревар,се знае кога има натпревари и си се пријавуваш, а вака д мали нозе да ги омаловажуваш јас лично не се согласувам.Многу сум депресивна.
Под јазичето некои деца имаат како мрежичка и им пречи за да почнат да зборуваат. Ако има детето, му ја сецнуваат за да не прави проблем.
Под јазичето ресичката го затега јазичето и неможе убаво да зборува, т.е. збори, ама Ч,Џ Ж можеби и Р нема да може правилно да ги изговара, па децата кога зборат личи како да се галат. До скоро ресичката се ,,сецнуваше,, меганички, со скалпел, но од пред некое време ласерски се прави тој зафат (брзо и безболно). Има медицински лица на форумов, може да дообјаснат. Ништо страшно и опасно.
mamicki na forumov vcera sinko me iznenadi ...mozebi ne na makedonski ama na angliski ...kupivme flomasteri i veruvale ili ne site boi gi kaza sam so pravilen izgovor i tocno koj flomaster koja boja e (osven za siviot flomaster)...se nadevam deka kaj da e ke pusti i na makedonski
Мојот е година и девет месеци рано ги кажа првите зборчиња како мама,баба,тата ама после на 11 месеци прооде и некако му се прекина зборувањето.Додека не го усоврши одењето еден збор не изусти а сега го гледам се труди,мама,баба,тата,деде,чичи,нини,тете,бато,дада. Ништ-ништо Нош-и нож му значи и нос Меме-млеко Паи-пари Па-па,ба бај,чау исто значење му имаат зависи како е расположен така ќе каже. Дош-дожд Буља-буља- демек чита Меј-меше Тас-јас Мее-мене Ое-овде Џиш-за сијалицата Маш-маша Пепе-пепа прасето Зац-зајак Знае да каже како прават животните. Горе доле тоа е секој ден ке изусти по нешто ново,дали буква или зборче.И моето збор еден кога не кажуваше само нешто неповрзано и неразбирливо една братучетка од маж ми аууу види го ништо не збори,моето на негова возраст зборуваше на тоа само и реков ова на 11 месеци одеше а твојот на година и пол уште не беше прооден.И се заќуте и више не прокоментира ништо. @Cacuvche немој да се секираш и да се нервираш секое дете си е приказна за себе,некое порано некое покасно кога ќе се чуствува спремен ќе прозбори.Од другарка ми до 4 год ништо не зборуваше основните само мама,тата и тоа неразбирливо а сега има 6 години и меле како празна воденица.
Не ми е познато што како...само знаев дека некои деца ја имаат, па си го прашав педијатарот. Еве @Cacuvche , @referentka поубаво објасна . И јас на тоа се надевам...откако поубаво ќе прооди да пушти и со зборување.
На година дена вика мама, тато, баба, дедо, да, не (соодветно) дете, твете (цвеќе), лиго (риба), сисе( шипе), вава(фала), ам ам(за јадење), фа фа (за куче)
Керками има 1 годинка и 3 месеци знае мама , тато, баба , дедо , не и сао. И онака си кажува нешто по цел ден само игра си пее на нејзин јазик ама се мислам да не е малку за детенце од 15 месеци? А кога ке и кажам нешто како дај , дојди ке го направи ме разбира ама за зборуванје ич нејке...
Ние имаме 2 години и 3 месеци само мама знае па што да правам јас да се убијам треба кога цело време сум со него и пеам сите песни ги бара и ги аплаудира ама но збор од него нема кинески збори еве 2 недели сме без цртани само пепа пиг и бројки исто е се/ Се имаме дома букви на капачиња 4 месеци букви од најлепше жеље му ги кажувам и само а ја препознава ако ја види некаде вика А и толку да му турам со инка неможам.
Ova isto i kaj nasova izgleda kineski decava ni se asala na strana Nie sme pogolemki i ista e vakva,mali zborovi kazuva i samo brbori kako kinezine koga se karat Sto da kazam i jas neznam,ke cekam do 3ti rodenden a potoa ke zboruvam so pedijatrata za ova. Se nadrvam deka e samo period koj pomaga da naucat vistinaki zborovi da kazuvat,gledam generacijata e tuka 2 godini +nekoj mesec,pa moze toa e.
Јас се тешам со тоа што сестрами до 3 годинки ни кинески ми ништо не кажуваше па потоа од нигде почна се да збори. Сепак мислам дека секое дете си има свое време да научи се . Само нека се живи и здрави децата , кога ке почнат да зборуваат нема после сопиранје
Pa jas mislam deka e sosema ok. I pokraj toa sto za moeto se tresam, sepak mislam ok e. Jas sega i na pedijatarot mu kazav, mi vika ima vreme ke zbori. Mojov na secij glas se vrti, osven na nas doma. Nas ne ni obrnuva vnimanie. Moze dosadni sme mu (da se utesam)
Ние со маж ми читавме за причините за покасно зборување и се пронајдовме во оваа прочина.Детето покасно зборува бидејќи се внесува целосно во одредена активност. мОЈОТ СИН кога листа книга тоа го прави со саати и друго не перцепира, кога игра со пенкала во бои со саати тоа го прави ги мавта пред очи и кога ќе одиме во парк со камчиња игра со саати. Дали некоја мајка има вакви ситуации да сподели искуства ве молат за да знам како понатаму бидејчи се пробав.
Баш со саати? Син ми има 2,5 години и секоја игра му трае не подолго од 10 мин. Твоето мислам помало од син ми е. До три години се смета за нормално дете да не комуницира. Причекајте, но ако си многу загрижена можеш да почнеш да го носиш на логопед па види што ќе ти кажат. Разговарај и со педијатарот, види што ќе те посоветува. Статиите на интернет само ќе те збунат и загрижат. Подобро советувај се со стручни лица.
Кај нас една минута едвај да се заигра...не можам вниманието да и го задржам на нешто..еднаш да и кажам што е око, нос, уста, уво и толку...кога и повторувам, таа веќе заминала. Аман си викам детево ништо не го занима...само вратата да ја фати за надвор. Ни мама ни ништо не кажува...ама додека не наполни 3 години ќе чекам. Мислам кога ќе се заинтересира сама ќе си пушти...само уште не покажува некој интерес.
Се е можно, но јас лично не сум слушнала за дечиња на возраст од околу две години со часови да се посветени на една иста активност. Баш чудно ми падна, затоа и ја прашав Цацувче дали се навистина часови во прашање?! На таа возраст (гледајќи го син ми) сфаќам дека се неуморни, љубопитни, заинтересирани и сакаат се да видат, пипнат, растурат. Просто незамисливо ми е син ми со саати да гледа во сликовница. Ја зема сликовницата во раце, ми ги покажува сите животни што сме ги научиле, ја фрла и толку е. Додека да трепнеш фатил друго и цел ден така. Најмногу време посветува на таблет слушајќи песнички и гледајќи цртани филмови, но ниту тоа со часови не го прави. Многу дечиња прозборуваат подоцна и не се смета тоа за проблем. Индивидуално е. Сите на иста возраст не проодуваат, ниту пак заби им никнуваат. Сепак ако некое однесување кај детето ве загрижува и сметате дека не е во ред, најубаво да се советувате со педијатарот тој да ви даде насока што понатаму.
znaci ne ima mnogu so istata problematika za gore dolu ista vozras na decinja....i sin mi e dve god i 4 meseci pa ke cekame do 3 da vidime kako ke bidi ...to e to trpenie mamicki