Хахах и мојов многу негови зборчиња се на Г, и тој глии вика, гоогого, агоо, хахах неам речник толковен за бебиња. Вакво брбљање е wanna be говор ама ќе почекаме, бар за мојов. А ептен сакаат да зборуваат, се гледа, комуницира, ама тоа е, не знам како се стимулира до толку говор. Секојдневно си зборуваме, нормално му зборуваме, без лигавење, со повторување, вежба дома моторика, бар мислам дек е доволно, т.е за мене секогаш ко недоволно да правам, ама мајка шта чеш
Ист случај, пошто постојано сум со него најчесто сама има моменти ќе се заигра, многу сака количиња ги вози, исто имаме и големи камиончиња, количка мини за пазарење, мини количка за дрва ги турка низ цела куќа, се заигрува сам, ми е мака некогаш и уста да отворам, тоа глијааа се заинаетив почнав да му зборувам ко што пиша и една членка погоре, се изнервира дете фати далинското ми го туткаше в раце телевизија му значело
јакооо Етоо, супер шо откри. Па има врска од глија до телевизија И мене ме мрзи да зборвам шо да прам, кога се заигрува си велам ќути си сега, шанса. А и добро е кога ќе де заигра, да ќутиш, да се фокусира подобро, за вниманието е добро.
Ve molam za iskustvo i sovet od majki so iskustvo. Pisuvam na latinica bidejki istovo go pisav na logopedi pa da ne pisuvam pak i samo kopirav. Sin mi sledniot mesec ke pravi 3 godini. Nema pravilen govor cist govor vo smisla da kazuva cela recenica. Gi povtara site zborovi sto ke mu gi kazeme no ne cisto, pola cisti pola na negovo. Broi povtara po nas do 10 a sam broi do 6. Ni gi znae na site doma iminjata kazuva kolku godinki ima. Kazuva decata od gradinka kako se vikaat, si gi pokazuva site delovi od teloto i kazuva kako se vika. Sam odi da mie race,kazuva sto saka. Primer sakam meko za mleko, daj mama sok. Sakam ogurt za jogurt. Redi kocki, redi predmeti po red od najmalo do najgolemo. Site naredbi gi izvrsuva. Samo e nestrpliv i nekogas ako ne mu dades nesto mnogu place. No deneska koga go zemav od gradinka. Vospituvackata mi kaza da rabotime na samostalnost, sam da se soblaka i sam da se oblaka. I deka ona ne gledala govor da sme se konslutirale so defektolog. A on doma pravi se sto vi pisav. Malce e izmesano pisav ama sum premnogu voznemirena.
Колку време оди во градинка? според ова што пиша јас искрено не гледам проблем да не се срами во градинка? ти најдобро можеш да процениш,ако ептен те мачи однеси го еднаш нека ти кажат ќе се смириш
Цела година оди во градинка само имаше месец ипол пауза о почна скроз кај нови учителки. Детето буквално прави се што пишав. Ќе го однесам секако ама толку се вознемирив.
Можно е да се срами и уште да не е опуштен. Мојата месеци додека да се опушти кутеше. Кога учителката гледаше видеа од тоа како се однесва дома прашваше дали е истото дете. Дури лани пролетта се ослободи.
Син ми не оди во градинка и има слаб говор. Почна доста да збори во последно време ама само пред нас, значи јас татко му и баби дедовци. Пред сите други само да и не кажува и се срами.
Ќе го однесам на логопед и ќе видам она што ќе каже. Ова исто го пишав на логопед и ми кажа да закажам и да направи преглед.
Таа учителката на синко твој малце е неарна, извини вака. Јас како што прочитав детето е супер. Таа ако е толку стручна да констатира што мака има детето, онда и нека поработи со него. Сигурно има време, штом он не е како другите во групата, нека го стимулира. Јас знам и ми кажале дека говорот се избисррува помеѓу 3,5-4,5 години. Твојот синко има време. Карши мене девојчето за месец ќе полни 4,говорот и е 90% неразбирлив. Во градинка никој забелешка не и наоѓа. Ти пак советувам логопед/дефектологија, и пиши што ќе ти каже. Јас што да кажам за мојата што е 2 год и 5 месеци а не збори. Ке ми ја врати Таа воспитачка
Закажав ќе одиме на логопед. Ама толку се вознемирив,вчера сирот го измалтетирав со прашања и задачи.
Коментарот воопшто не и е на место. Таа треба да се потруди да се вклопи детето ,а не да го дистантира уште поише . Јас се вознемирив што те прочитав,а не ти. Исто како за мое да прочитав,значи јас не треба воопшто ни да ја упишувам. А сите дефектолози и логопеди препорачуваат градинка за пуштање на говор. Јас и писмена препорака би и дала . Јас колку што знам,секоја градинка има дефектолог и логопед. За што служат тие тамо?
Јас сум од Охрид и прв пат слушам за вакво нешто. Ќе беше убаво ако имаше. Јас имам во близина градинка ,кога и да поминам воспитачките висат на телефон или пушат цигаре или пијат кафе.
Немаш потреба од нервоза. Си имаш работа со неписмени. Срамота. Запослуваат партиски војници на штета а нашите деца.
А што има лошто во тоа што е кажано, еве може дома се да прави ама таму да не прави. Воспитачката тоа што го гледа го кажала, може таму не збори не може она да знае дома како е. Јас баш би сакала да ми се каже ако сметаат дека нешто отстапува за да си видам на време. Може да се види со логопед, не знам што е толку страшно во коментарот.
Проблем е пристапот. Не е само да кажеш има проблем, ке се разговара што видела, што е како е, ке даде предлог, ке праша дома како се однесува. Јас што не сум воспитувачка имам замисла како изгледа тој муабет а не таму некоја што учела за да следи развој на деца. Сега како што знам малку деца се во група и може да обрне повеќе внимание.
Епа еве дала предлог за се види со стручно лице логопед или дефектолог дека она не гледа таму говор од детето. Што да каже друго? Родителот понатаму во консултација со педијатар или директно со логопед ќе си закаже преглед да се види до што е.
Здраво, кога син ми одеше во градинка во градинката доаѓаше логопед и психолог кој правеа редовни контроли на децата околу напредокот и добивавме сугестии за тоа дали треба нешто да вежбаме со нив повеќе или да ги носиме на логопед. Важно е дали е сугестијата е дадена од логопед и психолог или учителката констатирала така? Ова ти ги го пишувам затоа што учителките и кај нас реагираа за некои деца дека не биле самостални требало сами да јадат да се облекуваат и слично што мене ме нервираше многу, бидејќи сакаат што побрзо да се откачат од некои обврски околу децата па даваа коментари, па боже мој не се сите деца исти. За да си бидеш мирна закажи си преглед иако мислам според ова што го пишуваш дека детето дома комуницира мислам дека нема место за паника. Поздрав и секое добро.
И јас сум од Охрид и истото го имам заприметено. Или се на мобилен, или пушат, пијат кафе. Одам го земам синко од градинка и тогаш го пресоблекуваа, бидејќи беше покакан. Кога ми го даде бодичето, бидејќи и тоа беше покакано, бодичето кај што е грбот беше жива вода. Детето беше испотено и така го чувале. Потоа синко настина и веќе не се појавивме. Наредно носење во градинка културно ќе ги опоменам. Ако и друг пат нешто слично се случи кубам коси.