Форумџика на годината

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Здраво феминки, ќерка ми има четири ипол години и неможе да каже буквата к, г наместо нив ја употребува буквата т, исто така неможе ни р да каже дали треба да побарам стручен совет?

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ќе се дрзнам да ти одговорам иако заврши дискусијата. Ќе ти кажам преку пример од моето дете. Му фалат букви во говорот и сврзници, па говорот му го прави не разбирлив. Некни бевме во Завод за рехабилитација на говор, слух и глас. Целосна проценка му направија. Значи го виде дефектолог, логопед, психолог, аудиометрија, дали ги слуша сите фрекфенции, ОРЛ, да не има некоја аномалија во устата. Моник, најтопло, најискрено како мајка на мајка ти препорачувам закажи си термин преку матичен и однеси си го. Ич не е трауматично таму за детето.
    Од како ми го дадоа резултатот мирно спијам верувај ми. Имам документ на кој пишува наодот е уреден кај сите што ти ги набројав. И дека со вежби ќе се среди. Не ставија на распоред кај нив, а планирам и приватен логопед да барам.

На Izzy_0504, Осе, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Секако дека ќе однесам, требаше неделава во Тимот А да го видат ама се разболе.
    За ваму што ми кажуваш ми кажа
    и мајка ми да не го мавтам детето навака натака туку директ таму да го однесам.
    И јас сум одела таму и достигнале голем резлутат.
    Фала ти многу.
    Дај боже сите дечиња да си прозборат како што треба.

На KuklickaSk, Mia Fuentes, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    И јас сум одела во заводот за Р :) е сега се чека имаат гужва, епа тоа е ко се во државичево. Но еве си дојдовме на ред.
    Поминавме таму добри два саати, еден куп дечиња си доаѓаа на вежби, сите си беа весели. И сестрите и докторите беа ок.

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ќе закажам после.
    Моето многу плаче кога го носам на лекар тоа се секирам како ќе не биде таму.
    Многу се стручни таму само да прифати моево.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.394
    da treba ubavo e da napravis edna konsultacija pa tie ke ti kazat najdobro

7. Elka93

Elka93 Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Dobro vecer imam sin 1 i 9 meseci deteto si e super znae da vika mama,tato,baba,dede,tete znae da imitira zivotni t.e znae za mackata kako pravi kuceto, kravata, jagneto konjot. Isto taka si igra so igracki ne razbira sto mu zboruvame ke mu kazeme daj zemi gi patikite i ke odime papa ke gi zeme i ke ne fati za raka, znae i koga saka da jade da si sedne na stol da jade isto vika i papa so rakata. Se si razbira no ovaa nedela pocna nekako da vika ba baba ili ma mama a saka da kaze nesto mmm mama da li e toa normalno on saka uste da kazuva da zbori no samo toa me zagrizi sto vika taka ve molam odgovorete

8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Не знам зошто бараш проблем онаму каде што нема, детенцето слуша и спроведува команди, имитира звуци, има и говор… така да ќе се пушти и ќе си зазбори за скоро @Elka93

На KuklickaSk и Elka93 им се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Мое дете има 2 години и 2 месеци.

Ги имитира сите животни, знае да покаже каде е нос, уста, уво, прст.
    Знае да каже колку години има кога ќе го прашаш, покажува и со прстите.
    Знае 80% од букви да го прашаш која е.
    Бројките ги кажува исто така.
    Ништо друго освен ова не збори.
    Незнае да каже еден цел збор, или да сврзе нешто.
    Наредби слуша.
    На име се врти.

Од градинка денес добив повик каде учителката ми вика дека е веќе заостанат во говорот, дека помали деца во група збореле, да видиме со логопед да не има некој облик на аутизам.
    Буквално ме запрепасти.
    Детево до сега не ми дало некое чуство дека веќе заостанува или нешто не е во ред.
    Да го носам на логопед или рано е?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Одамна сакам да пишам...
    Синко кажуваше мама, баба, деде, тата на година дена. После тоа ги заборави тие зборови. Сега моментално збори на негов јазик, има 17 месеци. Стално си збори по негово. Не вика по мене мама него покажува со прст ако сака да го земам. Ниту по татко му тата.
    Инаку за наредби нема проблем, се разбира уште одамна.
    Инаку го чува жена и она работи со него многу, всушност претходно ништо не кажуваше сега почна со неа да брбља... Некоја мајка да каже дали било исто?

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.394
    vidi majka dali treba da nosih dete na logoped ili ne treba sama da si ocenis. Deteto e realno malo no najubavo si go poznavash ti. Ona sro go zaklucile od gradinka e ajde da ne bidam losho svatena no sporeduvanje na deca na tolku mala vozrast nema smisla. Toa se deca koj sekokdnevno menuvaat kako i razlicno se odnesuvaat vo sekoja sredina. Taka da ako ti dobro si go poznavash deteto i do sega ne si videla nisto sto ti bilo somnitelno ne maltretiraj dete. No dokolku e obratno a vospituvacot samo ti go potvrdil vnatreshniot somnesh togas nosi. Sekogas pred se treba da sme si iskreni pred sebe. Ete jas na 2 i nesto ja nosev veke na 3 pocna da zbori iako ne cisto. Sega ja ostaviv da se polni na eden nacin so zborovi pa ke go ispravame ponataka govorot. Ama ete mene uste od 15 meseci nesto ne mi se dopagashe i jas ne cekav od nikoj amin. Mislam deka me razbra sto sakav da kazam

На lackygirl, eta, NewMama и 5 други им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.904
    Допаѓања:
    272.534
    Едно мое мислење:Секое дете е различно ,различно се развива .
    Но штом приметите нешто што ве копка,што не ви дава мир барем сега кога има достапни струцни лица:дефектолози,логопеди,разни доктори побарајте на време стручно мислење.Секоја аномалија или ако е потребна стимулација полесно и побрзо се решава ако е навремено.Се почест е проблемот со слаборазвиен говор кај децата.Но никогаш ко досега не биле порешливи тие проблеми и подостапни стручни лица...А и свесноста на родителите е сега поголема.
    Воспитувачките исто иако не се стручни но искуството ги научило да приметат некаков проблем.Е сега начинот на кој тоа ќе го кажат е до индивидуата и нејзината емпатичност...

На firequeenn, dunika, lackygirl и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    10.372
    Каj нас е истo. Буквалнo се разбира, врши секакви кoманди, брбља цел ден ама не збoри..
    Не се претерува сo цртани.
    Дoктoрката ми кажа ништo страшнo ќе се пушти, вика мене неjзиниoт пoглед ми кажува дека се рабoти за здравo дете.
    Сега ме загрижи....

14. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Секое дете е различно, споредба на нивна возраст не треба да има.
    А и секако дека секој родител си го знае своето дете најубаво.

Ние имавме период каде после првиот роденден кажуваше повеќе зборови, коа подоцна наеднаш прекина да ги користи.

На KuklickaSk, eta, karak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.926
    Допаѓања:
    177.502
    @Мариаа. Дали има фокус со очи кога му збориш? Тоа е нешто што не можеш да го промашиш. Ако има, немаш простор за грижа ќе си се пушти детето.
    Ја би го однела на логопед чисто да ми елиминира дијагнози од учителките и да сум раат.

На NewMama, MilaSs12, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.688
    Допаѓања:
    18.349
    Ако ги развртиш последните страни ке видиш дека сум доста активна на темава. Синко уште малку ке има 2 г и 4 м и со говорот е доста слаб. Има подобрување ама за возраста е доста слабо. Две недели имаше голем напредок ама еве неколку дена нема нови зборови. И тоа е во ред.

Мене во ниту еден момент не ме загрижило ова негово доцнење со говорот. Бев на мисла да го носам на логопед ама оставив за понатака ако треба. Не се сомневам дека има проблем. Сигурна сум дека нема и затоа и нема да го носам на проценка. Посветена сум му целосно и го следам неговиот развој, па знам дека не само што е се во ред, туку детево ми е многу интелигентно.
    Мое е да не го испуштам од вид и да реагирам веднаш ако има потреба.

Никогаш не ми се допаѓала таа споредба на деца. Не се сите исти. На синко моториката му е јака страна. Многу мал почна да лази и пред година прооди. Ама не проодуваат сите толку рано, некои и на 16 18 м проодуваат и не се помалку здрави од син ми.
    Вози трицикал напред назад круг умее да паркира паралелно. Деца од 3 г не возат така.
    Некои прозборуваат од година и пол. Не се тие попаметни од тие што не зборат на две и пол.
    Синко сам ги фрли пелените. Ни еднаш не пробав да му ги тргнам сама. Сам кажа не сака пампи и крај. Некои деца на 3 едвај со убедувања ги оставаат.

Родителот треба да следи развој. Барем тоа е лесно денес. Се можеш да прочиташ и да истражиш. Ако те копка посети лекар и носи дете на проценка.

На srekice, elimkd, Larahappy и 3 други им се допаѓа ова.
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.395
    Однеси го на проценка за да си мирна. Инаку секое дете е различно и ако ти генерално мислиш дека е добар веројатно е ОК.
    Во меѓувреме баталете бројки и букви и фокусирајте се на зборови. Разговарајте, раскажувајте се што правите, прашувајте да каже/покаже што сака за да стимулирате говор.

На WonderGuurl, Мариаа. и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    9.257
    @Мариаа. Генерацијо дали детето остварува невербална комуникација ? Дали смислено ги извршува командите ? Дали има контакт со очите додека му се обракаш ? Ако е потврдно ова, мислам дека немаш простор за грижа.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Мн се чудам , ако дете извршива команди, слуша, разбира, кажува невербален говор ,почнува и зборови да кажува, има меморија моторика добра сеуште ли може да има аутизам ако има некој други знаци ? И кои се тие ?

Читав деновиве беше актуелна аутизам групата дека тоа биле деца без емоции а сум сретнала на игралнитр аутистични деца што имаат емоции, среќа, тага ,страв ,се сочувствуваат и со другите. Од еден поглед детето се развива добро а од друг сепак постојаѕ шанси за аутизам ? Не разбирам. И мислам дека тоа е мн тежок збор да го каже воспитувачка за која што дијагноза е потребен цел тим на стручњаци и подолг период додека се направат сите испитувања. Да не спомнувам за странство дека е " модерно" децата да имаат аутизам. Сите јутјубери имаат деца со аутизам. Ако твоето дете заостанува ти сигурно тоа како мајка ќе го приметиш ,консултација со педијатар па и со стручен специјалист ако треба.

И споредувањето на деца е чиста глупост. Буквално од 1000 деца две неможат да бидат исти. Ова е факт. Неможат ни исто да се развиваат. Кај некое дете тоа што наликува на аутизам може да биде само една сфера која што повеќе треба да биде стимулирана. Неможе воспитачка да се расфрла со дијагнози. Во ред е што се загрижила и обрнала внимание ама другото треба специјалист да го кажи.

Последна измена: 18 ноември 2021
    На srekice, elimkd, Elka93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.488
    Допаѓања:
    17.178
    Па најчесто е така затоа што има многу видови на аутизам,затоа што кај секое дете е различно,и најчесто касно се утврдува дека детето е аутистично.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.