Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    I mojot isto. Vcera duri mu se rasplakav na mm, a toj mi vika ima vreme. Mojov se zaigruva, po 10tina min pa trca, pa pak igra... Obozava kolicki i od crtani samo pepa ja gledame. Mene me zagrizuva sto mn cesto znae da ne se vrti koga go vikame nie, jas, mm i sveki, a na svekor mi voopsto ne mu obrnuva vnimanie.
    Prethodno kazuvase baba, tata, go, come, ajde, sega osven mamo nisto drugo.
    Pedijatarot go prasav uz muabet, mi vika ako vadi zabi moze od toa e. On vadi trojki. Se nadevam ke se sredi se, kaj site.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Мојот син како кај цацувче знае да се заигра со саати со една иста работа. И почнува со една процедура, која понатаму само ја проширува. Баш вчера му викав на мм, сите деца доаѓаат на одредена количка/лизгалка, си одат, па пак се враќаат… мојов како вратар секаде. Најчесто се заигрува со едно нешто и го истражува до максимум. Тоа трае и со денови...

Ама пак, од друга страна, зборува многу добро за негова возраст. Сврзува цели реченици со се предлози, честици, сврзници, користи прашални реченици. И сето ова се разви многу брзо. Наеднаш проговори, прво претежно со повторување, а сега веќе и со двонасочна комуникација.

Јас мислам дека секое дете се развива различно, но ако сметате дека има проблем, барем прашајте педијатар.

На mariz и eleni27 им се допаѓа ова.
  3. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Ти благодарам, сум се консултирала ми рекоа после 3 години но мајка знаеш каква е, закажав за преглед ама ќе се консултирам уште еднаш. Игра на пример со капачиња некогаш ќе се занимала подолго ако не сум му ги дала подолго време инаку тешко е да го занимаваш не сака ништо само мене ми досаѓа да си играме да се гушкаме и не сака сам да игра. Ама со камчиња и песок знае да се занимава подолго време.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    А на колку години почна така течно? И НИЕ ТАКА ИСТРАЖУВАМЕ, ДЕТАЛНО СЕ ДА ВИДИ КНИГАТА СЕГА ЈА ВРТИ НА СЕКОЈА СТРАНИЦА. Дали пред тоа зборувај на негов јазик кинески што го викам јас?

5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mm deneska na pedijatar prasa. Do tri godini vo red e i da ne zboruva i da ne komunicira voopsto.
    E sega stom ne prozbori do 15 meseci trebalo poveke da se raboti so deteto, da mu se zbori, da ne gleda crtani, da se zamesuva so pogolemi deca, razni igri da se igraat za da se pusti i da pocne da komunicira.
    Mojot pedijatar e fantasticen, veruvam deka e vo pravo. Se nadevam pomognav.

На curious-doll му/ѝ се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Кај кој педијатар одите ако не е тајна.

7. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Vo kozle, Gjorgje Jovanov.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Za mene iskreno ne e vo red 3 godisno dete da neznae voopsto da zbori ili komunicira.
    So ogled na toa deka prvacinja trgnuvaat od 5 god i vekje im zadavaat lekcii za ucenje na 3 vekje bi trebalo da imaat poobemen fond na zborovi,da znae da raspoznava zivotni,osnovni boi i sl.

На Espadrila и mama31 им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Па тој прво само м-мкаше, што велам јас. Само мммммм, така кажуваше се. На година и 9 месеци почна да чита букви и за скоро почна да се опушта и да зборува.

Некаде пред вториот роденден почна сѐ што слуша да повторува. Сега е 2 години и 3 месеци и веќе комуницираме со него. Знае да си побара и што сака да јаде понекогаш, кажува што го боли, што правел на гости, кој што му рекол... Ама мислам дека многу нагло прозборе. И секој ден изненадува со нови зборови и реченици.

Познавам поголеми дечиња од него кои уште не зборуваат, а познавам и такви кои на 18 месеци зборуваа како сега тој.

Не знам што да кажам, ама мислам да почекаш уште извесно време и дека сам ќе се пушти наеднаш кога ќе сака. Сега се акумулира, после наеднаш избива. Твоето синче е отприлика колку моето ако добро памтам, околу 2 години. Почекај уште некое време, ама ако ти е шубе, консултирај се, ништо не губиш.

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Да исто се ние сме на 30 април 2014 значи имаме 2 години и 4 месеци еден месец сме разлика, ние пееме песни знае кога треба да плесне со нога со рака со прсти и кога ќе му измешаш знае.Со прстињата знае едно две три мали прстиња до 5 песничката, рачиња си мијам цела песна ја прикажува со раце ама како што викаш ти само мммм и на кинески јкалјснцфјлфдјн а кога сака нешто те носи за рака. Кажи ми ти некоја игра ваша?

11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Да, и кај мене тоа правеше, а не зборуваше. Сега истите работи ги знае и плус сам ги пее песничките. Тоа што тогаш сум му го кажувала тој го запамтил и сега го кажува, иако поминале неколку месеци оттогаш, дури и да не сум му ги повторила оттогаш. Јас мислам за скоро ќе прозбори и ќе се изненадиш колку работи знае.

На Cacuvche и eleni27 им се допаѓа ова.
  12. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Моето е на иста возраст и исто уште не зборува.Има некој фонд од 20-30 зборчиња кои не ги кажува правилно.Се разбира ама како што викаш ти на кинески си зборува.Гледам дека последниот месец се труди да повторува по мене ама тешко му оди.И ние ги имаме буквите од најлепше желје интересни му се ама обично ги кажува само првите 2 букви.Пример торта е то-то,јаболко е ја-ја.Е сега он може неколку дена да кажува некое зборче а после да не сака да го кажува.Оди во градинка веке 4 месеци ама до сега беше во јасли па немаше некое подобрување.Многу сака цртани да гледа па му пуштам со македонска синхронизација и тоа не често.Сликовници само набрзина ги вртиме а штом почнам да читам одма ми ја затвара.Педијатарот ми вика дека со градинката сега со деца на негова возраст ке се пушти ама пак да одам тие денови за да видеме дали ке треба консултација со логопед.Јас знам дека логопедите не работат со деца пред 3 години а може пак и грешка сум.Утеха ми е тоа што гледам многу случаи како децата одеднаш прозбореле.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nie sme izgleda pogolemki vo grupava so zboruvajnevo,2god i 7 meseci.
    So igrajnevo ne e so sati,onaka da se zaigra bas so casovi,cesto znae da zaigra podolgo so pesok i voda ama i toa naednas znae da i zdosadi,so domasnite igracki samo ki menuva edna ne zavrsena druga pocnuva.
    Posledno ja vledam dosta pocna da povtoruva ama ne pravilno go pravi,ja gledam ima zelba za zboruvajne se trudi ama se toa i e kineski,plus taa uci makedonski i italjanski zaedno.

I jas sum kako feminkata pogore so nades deka ke progovorat naednas kako treba,iako na malata mnogu raboti gi pravi naednas.

14. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Pa i ne e normalno, zatoa i covekot mu dal nasoki na mm za posle 15 meseci.
    Ne ostanuvam na ova, sekako ke si pobaram i mislenje od drug pedijatar, no prvo da se porodam. Sega ne mozam ni da se dvizam, ni da disham.
    Inace, logopedite rabotat so deca nad tri godini.
    Denes sinko samo brmci, a na kraj pocna da muka. Glavata tapan mi ja napravi (facepalm)

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.309
    Кај мене е малата 15 месеци и не зборува.
    Околу 11ти месец кажуваше тата, баба, папа...но потоа дојде фаза од неколку месеци кога целосно се повлече.
    Сега приметувам дека е малку пуштена, се ослободува и пробува да каже некои зборчиња а не само да покажува со рачето кога сака нешто.

Мислам дека двоајзичноста е кај нас проблемот и се испобуни детето. Иако јас дома зборував на македонски со неа, татко и на германски исто како и нашата меѓусебна комуникација, едната баба македонски, другата германски...

Се надевам после неколку месеци интензивно слушање само македонски ќе се пушти и ќе почне јасно да кажува зборчиња.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Елени твоето нема ни 18 месеци, зошто беспотребно се грижиш? Знаеш дека и моето на таа возраст ништо не кажуваше. А знаеш и последниве месеци како напредува. Гледај батко, гали мешко и собирај енергија, ќе ти треба.

П.с. Ние сега оригинал си го кажуваме името, не сме веќе Тантам ;)

На Kitten, girl-miri и eleni27 им се допаѓа ова.
  17. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Mno
    Многу ме расположи и така се ми е лошо периодот ти благодарам многу ама најмногу .

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Ијас се тешам има надеж иако закажав на логопед се јавив за совет а ми вика може да се почне со вежби јас се двоумам да одиме ќе почекам до март па потоа ќе го носам ако треба.

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.287
    Допаѓања:
    76.381
    И јас и мм многу рано сме почнале со зборување, синко еве го 17м и доста зборови има научено, а и доста повторува, секој ден се изненадувам :D прееска слика некоја со бебе и вика бебе, а јас ја гледам и викам голо газе и рече газе :D инат е и повторува само кога него му одговара... а и неможе нема време дечкото, се во одење и трчање е.. ќе повтори нешто и фаќа патот некаде :D

20. bucimir

bucimir Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    Zdravo dami, sega ja pronajdov temava i dobro sto ja najdov. Sin mi ima 4 gofini, 3 pominavme vo amerika a edna sme tuka. Uste tamu bebme ograbryvani da mu zboryvame na dvata jazici so toa sto ni kaxaa deka bidejki se celosno razlicni i vo azbuka i vo govor moze da odi potesko. I ete zboryvavme i na angliski i na makedonski. Detenceto razbira se, i na dvata jazici, ama tesko mu odi zboryvanjeto. Sega poleka pocnuva da pusra zborcinja i kazyva najcesto na angliski.... tukasniot pedijatar mi kaza da go nosam skopje na defektolog zosto ne znam bidejki deteto razbira se. A i kaxyva zborcinja samo se uste nema recenici. Tuks ke bideme uste nekoj period paposle se vrakame nazad pa se nadevam deka do togas ke zboryva. Dali nekoj znae logoped vo ohrid?