Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Имаше операција на ушињата мастоит како се викаше никако да го запамтам, и тоа сега пред 2 3 месеци и двете ушиња и беа воспалени и ја чистеа и коската позади ушињата и да има малце поголем трет крајник, ама не знаев дека може и од тоа да е причината..

2. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    832
    Може да има намален опсег на слух и да не слуша добро, па поради тоа и говорот да не го репродуцира правилно. Ова го кажувам од што имам читано за други деца со проблем со говор се испоставило и проблем со слух. Моја препорака е да направите Бера тест (така мислам дека е) кај ОРЛ специјалист чисто да исклучиш можност. Дај боже се да биде како што треба и со лесно.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Да прашам, дали децата коа ќе прозборат, дрндаат без престан?
    Ова до мене, овие 3 дена не се затна.Само вришти некои мумљви зборчиња, не знам дали е тантруми или прозборел.
    Како расипана плоча е.
    Година ипол-2 може има шо знам?

4. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    815
    Син ми за две недели ќе прави 14 месеци уште не е заоден, а за зборењево знае на моменти да вика ба-ба-ба и толку. Почнувам да се нервирам зошто многу внимание му е посветено од игра едукација за негова возраст и нема интерес за ништо само во цртани е зјапнат. Ако не му пуштам цртани па цела зграда у вис ја крева
    Совет?

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ти смета?

На srekice, Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.395
    Ако сметаш дека цртаните негативно му влијаат не му пуштај цртани. Еден ден ќе ја дига зградата во воздух па наредниот веќе нема.
    Инаку на 14 месеци не ни мора да има поголем фонд на зборови. Може, но не мора. Тогаш почнуваат да се јавуваат првите зборови.

На Sofi.ja, Sofronko, Bupalu и 2 други им се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Мал е,дај му време и простор. Цртани ќе укиниш. Со него на под истото ќе го правиш,едукативни игри, листање на сликовници, зворување се што правите и т.н. Аку тој не покажува интерес,верувај се те прати. Ќе се изненадиш кога ќе почне се да прави. Само гаси екран тоа е најбитно . Нека плачи.

На Sofronko, IJAE и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Цртаните пресекува а он колку сака нека вришти ќе му најдете занимација.
    Ние и телевизорот од дневна го тргнавме.

На srekice, elimkd, Bupalu и 2 други им се допаѓа ова.
  9. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    815
    Јас ќе ги укинам, но на мм му е полесно да му пушти кога се сами. И јас мислам дека од цртаните касни со се. Ќе се обидам скроз да намалам па ќе видиме како ќе се одвива секојдневието. Фала на совети

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    На маж ти појасни му што може да се случи од цртаните.

На mal.ecka и IJAE им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    На моменти да
    Многу е гласен
    А ја учам по цели денови периодов
    Мојата соба е до нивната дневна

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Кога ќе родиш ќе кажеш дали ти смета дете што зборува ,а и дали можеш да го "затнеш" да не зборува :)
    Малку е иронично да се убацуваш во темава како џокер заради детето на комшиите што многу зборело,додека многу мајки пишуваат се загрижени дали децата доволно зборуваат за вораста.

На Калатеа, dunika, Cherry333 и 17 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    оохх ох, мајчински муабети, ја најнормално прашав, ја ништо не можам со тоа, само чудно ми е шо детево 3 дена по ред не затвори уста и вришти по дома.
    нека си збори, ама чудно ми е.
    Башка кај да прашам?
    У општи прашања? не сфаќам?
    еве ако ти е за утеха, пошо ме искара као ја нешто ѓавол, и ја сум имала проблем ко помала со одредени зборови.Сум се влечела по логопеди.Така шо, не беше у лоша смисла, не мора све да вртите.
    Ако сте мајки не сте Господ.
    и ние имаме душа, а од нив шо се` не трпам.Детето најмал проблем.
    И не ми врти зборови, пошто реков дека НЕ СЕ ЗАТНА.Не реков дека треба

На kikikikirika и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    252
    Исто потполно од збор до збор. За една недела ќе биди 19 месеци. Плус мама, да и не кажува ама мнооогу ретко со значење. Се што ќе му покажам памти, го покажува кога пак ќе му речам ама ич не зборува. Ја прашав матичната за да ме упати кај некој логопед рече да почекам до кај 2 години со муабетот " децата од 2015 навака зазборуваат многу подоцна од колку во наше време". Реално и во мојава околина од сите блиски таков бил случајот, 1 дете од 10 ако прозборело порано. Ако се обратиш на логопед пиши ми лп што ви рекле

На srekice и 0ли им се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.389
    Девојче смали доживљај никој не го потенцираше фактот што сме мајки.
    Глупо ти е прашањето во било која тема да го поставиш.
    И ти си била дете и си зборувала и на некого си му пречела.
    И на мене откако почнав да живеам во стан комшиските деца ми пречеа кога трчаа и гласно зборуваа ,но откако родив дете сфатив дека родителот не секогаш може да го контролира детето. Дете е,така расте.
    Тоа е цената која треба да се плати кога живееш во колектив.
    Ако толку ти смета,во време на одмор викни полиција и пријави нарушување на мирот:D
    Не знам кога толку учиш што ти смета детето,кога 24/7 висиш на форумов изигравајќи детектив 8-|

На mariz, JoyJoy и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Епа можеше така да кажеш.
    Ја прв пат иам дете до мене.Цел живот во куќа живеев и чудно ми е.
    А не ,, ти збореше дека не можеш да го затнеш".Моеше понормално.Ама добро овде на форумов секогаш имало напаѓања као ,,ти не си мајка не знаеш" или ,,јас сум помајка од другите".Не сум од вчера овде.
    Не мислев ништо лошо, само прашав дали е нормално.Пошто се слуша вриштење, досега бил тивок, или само плачел.А се слуша како дома да ми е, а не си ми дома, не можеш како е.Јас ако веќе пријавувам, неговите ќе ги пријавам што се караат и трескаат врати, нема заради детенцето.јас обожавам деца, ама кога ми е мир и ми го нарушува било кој со дерење..нарушен ми е
    Замисли имам време и за форумов, и да положам досега 3/4 испити.

На kikikikirika и Just.do.it им се допаѓа ова.
  17. macence90

macence90 Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    5
    Majki ve molam za vase mislenje
    imam kerka skoro 20 meseci se uste ne e zaodena samostojno sama se kreva ode od edno mesto na dr ama sama ne bevme na ispituvanje I imala hipotonija slabost vo muskuli te I ke pocneme so fizikalna ama mene me zagrizuv toa sto ja praka I na defektolog a mnogu e pametns se razbira sto I zboris sama crta faka predmeti igracki sve neznam sto da mislam mnogu sum zagrizena

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Мајка стручно лице те пратило што мисли дека треба да се направи дефектолошки преглед, со сигурност да се исклучи секое сомневање.

Ние родителите сме некогаш пасивни за своите деца и многу стресно доживуваме кога некој ќе ни каже нешто.
    Однеси ја и ке си бидеш помирна и ти и не дај боже да има некаков проблем ќе се превземе на време.

На Bupalu, macence90, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Најнормално е, може има тантруми, може вади заби. До 2,3г знаат да се такви периодично. Јас замисли со мое такво што нонстоп плачеше и вриштеше (и навечер+) положив 4 испити и дипломирав :D Беше 1г и вадеше касно заби, нервозна до даска беше. А ако мислиш дека плаче поради семејно насилство, ако трескаат врати и се дерат и родителите, пријави ги или незнам некако испитај зошто е тоа така. Тука никако не можеме да ти помогнеме ние.

На mal.ecka, Bupalu, kikikikirika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Искрено мислев да е и од тоа..
    пошто знам дека има влијание, а не е мал толку веќе да не сфаќа.Пратам ситуација пошто ѕидовите се како картон.Па сакала/неќела се слушам.
    Фала на разумниот одговор