Дали некој може да пише како оди закажувањето термин на логопед во Заводот за регабилитација? Дали е дитектно или со упат од педијатар и обично колку долго се чека за слободен термин? Дали ако се препорачува еднаш неделно да посетува детето логопед имаат термини за така или ги закажуваат на поголеми интервали?
Ќе си земеш упат од матичен, ќе отидете на прегледи. И после тоа врз основа на тоа што најмногу треба помош, ќе ви одредат термини.
Баш прашав пријателка логопед за ова и ќерка ми има така исти зборчиња а различно значење, и ми кажа дека се рачунаат како различни зборчиња. Е сега за 18месеци не знам, мојава е 14 и пол месеци. Ама би требало да е во ред.
Во ред е. Син ми до 22м викаше буе за се што бучи: блендер, усисивач, за кола, за аспиратор, за фен. Сега има 2г 3м уста не затвара, си ги кажува сите како што треба, само фенот е буе сега
Фала ви многу Син ми има голем фонд на зборчина за возраста. Само што во последно пр. Џин џин е и џип и живели (скрос различни работи) или токи се и чевли и чорапи
Син ми е 21 месец без една недела. Има мал фонд на зборови. Членовите од фамилијата ги изговара чисто, со значење поодамна. И некако тука застана со нови, чисти зборови. Животните не се труди да ги каже по име туку со имитирање на нивните гласови. За некои работи си има измислено скроз негови зборови, непостоечки дури бебешки. На пример, вода е мњам мњам, чорапи се бљам бљам Храна е нано, спиење е нана. Комуникација имаме перфектна засега, знае да ми покаже кога сака нешто, кога е гладен, жеден, кога го боли нешто, да идеме некаде, некако со мимики, гестови секогаш се разбираме. Друго, кога се труди да каже нов збор изговара само две букви. Та-таму, да-дај, ма-мајмун, папа-капа, па-топка итн. Кога е нервозен почнува нагло да збори брзо и возбудено, без престан ама се тоа е бебешки, неразбирливо и ова најмногу ме мачи. Дали е се ова нормално, дали поминуваат низ ваква фаза? Дали се труди да прозбори или е некаков проблем? Да напоменам, цртани не гледа воопшто не е заинтересиран, песнички обожава, игра, па гледам да му пуштам само македонски.
Дали некој има искуство со едукатор/рехабилитатор од тимот А- Аеродром? Како сте задоволни и дали некој знае колку чини месечно за часови три пати неделно? Ми спомнаа дека имаат некои пакети, единечен час чини 800ден, ама не прашав како одат пакетите.
Синчето мое оди таму за краток период има многу подобрување е сега дали се пушти и опушти дете наеднаш или од вежбањето е незнам. Ние посетуваме две услуги и плаќаме по 600 ден.
Во декември направи 3 години и тогаш почнавме. Твоето колкаво е? Која проблем го имате ако не тие проблем да кажеш.
Моето има 2.5 години и слабо зборува, има мал фонд на зборови, претежно ги кажува само првите слогови и не поврзува уште две или повеќе зборчиња, па сакавме да почнеме со логопед ама од тимот а ни препорачаа прво да работи некоку часа со едукатор/рехабилитатор па после да се вклучи логопед. За почеток ни препорачуваат три пати неделно, ама 2400 ден неделно некако многу ми се видоа, а не прашав колку чини месечен пакет. се надевам ќе се исплати и ќе има ефект барем
Има нови цени од нова година ама изгледа дека се само за новите членови. Мојот кажуваше две зборчиња со значење. Исто на нас така ни кажаа заради фокусот и концентрацијата да се извежба малце. Бидејки реално се мали за на логопед треба да седи мирен 45 мин. Ние почнавме паралелно логопед дефектолог. Дефектолог от кај и да е ќе се исклучи и продолжува со логопедот за прочистување на говорот. Сега кажува цела реченица, раскажува и песничка пее но сите зборови не се разбирливи. Говорот се прочистува до 4 години ама нејќам да оставам на случајност.
Оооо браво! Па тоа е огромен напредок за само два месеци, од декември до сега. Ние да стигнеме до тоа ниво за два месеци јас пресреќна би била Штом така се надевам ќе најдеме термини, зашто и со слободни термини се прилично ограничени И вие одите три пати неделно? И ако не ти е проблем да споделиш со кој едукатор работеше до сега?
Мојата кукла е 22 месеци. Кажува доста зборови и на двата јазика, двојазично дете. Зборовите не ги изговара сеуште чисто ама се разбирливи доста и со значење. Ги кажува имињата на животните, на нас сите кои сме што сме кога ја прашаш кажува се, си го кажува името кога ја прашуваш како се вика, што правиш-кажува добро и на грчки јазик исто кажува. Секој ден гледам се повеќе почнува да разбира и да кажува и други зборчиња. Гледа цртани, и на грчки и на македонски и на англиски. Многу работи гледам и од цртаните има научено, пример вчера и викам: А.... однеси го полначот на татко ти, ми вика Океј и го носи. И за други работи вика Океј кога и кажеме нешто. Сеа не знам дали слуша од нас или од цртаните што ги гледа. Јас лично немам негативно искуство со цртани и телевизија. Напротив, многу зборови има научено и од таму. Не и давам да гледа многу, т.е.она сама знае колку и е доста, го исклучува тел и оди си игра. Никогаш не сум и рекла доста толку со телефонот остави го малку, нема потреба. Гледа 5-10 мин максимум и сама го остава. Паметна на мајка
Сето тоа е сосема нормално. Инаку повеќето деца по 2от роденден драстично го подобруваат говорот, така да има време.