Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.688
    Допаѓања:
    18.345
    Како ти помага тебе информацијата? Ке отидеш да се жалиш дек многу збори?

2. Slatka&mala

Slatka&mala Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdr dali nekoj od vas imal iskustvo so neurofidbek za peltecenje?

3. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Дали некој може да пише како оди закажувањето термин на логопед во Заводот за регабилитација? Дали е дитектно или со упат од педијатар и обично колку долго се чека за слободен термин?
    Дали ако се препорачува еднаш неделно да посетува детето логопед имаат термини за така или ги закажуваат на поголеми интервали?

4. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    169
    Ќе си земеш упат од матичен, ќе отидете на прегледи. И после тоа врз основа на тоа што најмногу треба помош, ќе ви одредат термини.

На Трепетлика му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Дали е океј едно исто зборче да го употребува за 3-4 различни предмети? Уште една недела 18м

6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Баш прашав пријателка логопед за ова и ќерка ми има така исти зборчиња а различно значење, и ми кажа дека се рачунаат како различни зборчиња. Е сега за 18месеци не знам, мојава е 14 и пол месеци. Ама би требало да е во ред.

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Во ред е. Син ми до 22м викаше буе за се што бучи: блендер, усисивач, за кола, за аспиратор, за фен. Сега има 2г 3м уста не затвара, си ги кажува сите како што треба, само фенот е буе сега :)

На Ljubova, MilaSs12 и kjofti4 им се допаѓа ова.
  8. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Фала ви многу
    Син ми има голем фонд на зборчина за возраста. Само што во последно пр. Џин џин е и џип и живели (скрос различни работи) или токи се и чевли и чорапи

9. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.900
    Допаѓања:
    1.672
    Kај нас пакити ппатики и и за патики , чизми и чорапи хахаха

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Син ми е 21 месец без една недела. Има мал фонд на зборови.
    Членовите од фамилијата ги изговара чисто, со значење поодамна. И некако тука застана со нови, чисти зборови.
    Животните не се труди да ги каже по име туку со имитирање на нивните гласови. За некои работи си има измислено скроз негови зборови, непостоечки дури бебешки. На пример, вода е мњам мњам, чорапи се бљам бљам :wasntme:
    Храна е нано, спиење е нана.
    Комуникација имаме перфектна засега, знае да ми покаже кога сака нешто, кога е гладен, жеден, кога го боли нешто, да идеме некаде, некако со мимики, гестови секогаш се разбираме.
    Друго, кога се труди да каже нов збор изговара само две букви. Та-таму, да-дај, ма-мајмун, папа-капа, па-топка итн.
    Кога е нервозен почнува нагло да збори брзо и возбудено, без престан ама се тоа е бебешки, неразбирливо и ова најмногу ме мачи.
    Дали е се ова нормално, дали поминуваат низ ваква фаза? Дали се труди да прозбори или е некаков проблем?
    Да напоменам, цртани не гледа воопшто не е заинтересиран, песнички обожава, игра, па гледам да му пуштам само македонски.

На Ljubova, Cherry333 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Дали некој има искуство со едукатор/рехабилитатор од тимот А- Аеродром?
    Како сте задоволни и дали некој знае колку чини месечно за часови три пати неделно? Ми спомнаа дека имаат некои пакети, единечен час чини 800ден, ама не прашав како одат пакетите.

12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Синчето мое оди таму за краток период има многу подобрување е сега дали се пушти и опушти дете наеднаш или од вежбањето е незнам.
    Ние посетуваме две услуги и плаќаме по 600 ден.

На mal.ecka и Трепетлика им се допаѓа ова.
  13. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Фала Моник. А која возраст е синчето? Колкав беше кога почнавте?

14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Во декември направи 3 години и тогаш почнавме.
    Твоето колкаво е?
    Која проблем го имате ако не тие проблем да кажеш.

На mal.ecka и Bupalu им се допаѓа ова.
  15. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Моето има 2.5 години и слабо зборува, има мал фонд на зборови, претежно ги кажува само првите слогови и не поврзува уште две или повеќе зборчиња, па сакавме да почнеме со логопед ама од тимот а ни препорачаа прво да работи некоку часа со едукатор/рехабилитатор па после да се вклучи логопед. За почеток ни препорачуваат три пати неделно, ама 2400 ден неделно некако многу ми се видоа, а не прашав колку чини месечен пакет. се надевам ќе се исплати и ќе има ефект барем :)

16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Има нови цени од нова година ама изгледа дека се само за новите членови.
    Мојот кажуваше две зборчиња со значење.
    Исто на нас така ни кажаа заради фокусот и концентрацијата да се извежба малце.
    Бидејки реално се мали за на логопед треба да седи мирен 45 мин.
    Ние почнавме паралелно логопед дефектолог.
    Дефектолог от кај и да е ќе се исклучи и продолжува со логопедот за прочистување на говорот.
    Сега кажува цела реченица, раскажува и песничка пее но сите зборови не се разбирливи.
    Говорот се прочистува до 4 години ама нејќам да оставам на случајност.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Оооо браво! Па тоа е огромен напредок за само два месеци, од декември до сега. Ние да стигнеме до тоа ниво за два месеци јас пресреќна би била
    Штом така се надевам ќе најдеме термини, зашто и со слободни термини се прилично ограничени :)
    И вие одите три пати неделно?
    И ако не ти е проблем да споделиш со кој едукатор работеше до сега?

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Они проценија дека два пати е доволно еднаш логопед и еднаш едукатор.
    Логопед Ива и логопед Стефи.

19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    3.859
    Мојата кукла е 22 месеци. Кажува доста зборови и на двата јазика, двојазично дете. Зборовите не ги изговара сеуште чисто ама се разбирливи доста и со значење. Ги кажува имињата на животните, на нас сите кои сме што сме кога ја прашаш кажува се, си го кажува името кога ја прашуваш како се вика, што правиш-кажува добро и на грчки јазик исто кажува. Секој ден гледам се повеќе почнува да разбира и да кажува и други зборчиња. Гледа цртани, и на грчки и на македонски и на англиски. Многу работи гледам и од цртаните има научено, пример вчера и викам: А.... однеси го полначот на татко ти, ми вика Океј и го носи. И за други работи вика Океј кога и кажеме нешто. Сеа не знам дали слуша од нас или од цртаните што ги гледа.
    Јас лично немам негативно искуство со цртани и телевизија. Напротив, многу зборови има научено и од таму. Не и давам да гледа многу, т.е.она сама знае колку и е доста, го исклучува тел и оди си игра. Никогаш не сум и рекла доста толку со телефонот остави го малку, нема потреба. Гледа 5-10 мин максимум и сама го остава. Паметна на мајка (fingers)
    :doh:

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  20. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Сето тоа е сосема нормално.
    Инаку повеќето деца по 2от роденден драстично го подобруваат говорот, така да има време.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.