Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зборувањето кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од AngelOfArh, 24 септември 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    А симптоми немаше нешто?

2. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Тоа се симптомите

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    А како влијае на говорот ова. Можеш ли да ми пишеш нешто.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Среќо ти влезе и тебе некоја бубачка за ова?
    И јас вчера се утепав од мислење а без потребно ама ај.

На srekice, Larahappy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.968
    Допаѓања:
    5.372
    Уфффф, и јас си ставив бубачки во глава, после се што прочитав овде :(.
    @maticka , може да ни кажеш, дури ја имаше бактеријата како беше со јадењето ?
    Имаше апетит?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Кандидата во цревата сите ја имаат. Еве за утеха и Тео ја имаше во покачен степен малку, а зборува од негова 1г, до пред да направи 2г чисто зборуваше со се буква Р. Само што има одреден степен над колку веќе е опасно и на екстремни случаи даваат терапии и можно е да влијае на говорот и др работи.

На mal.ecka и eta им се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Влијае на говор ,фокус и однесување. Според тоа што читав на нет.

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Кај моето ги немаше тие симптоми, поради друго испитавме тогаш во 3 столици и во сите 3 столици имаше, но до 30.000 cfu/mg. Не му дадоа терапија и ми кажаа дека кандида секој човек има ако испита. Само на ум ми дојде дека зборев тогаш со една мајка и рече дека детето имало 2 милиони во измет, за тоа дале терапија.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Ова е претпоставка на вашиот педијатар? Тоа што гледал на телефон и несоцијализацијата, не се главната причина туку кандидата е?
    Искрени, јас во ова би поверувала само ако ми потврди тим на доктори од кој едниот ќе биде невропсихијатар. Во спротивно, уште ќе верувам дека прозборувањето е еден долг процес во кој се вклучени невролошки компоненти, социјализацијата, интеракцијата, интелектуалните способности и др.

10. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Секако дека не е главна причина кандидата. Но не значи дека се другите работи што ги наброја . Кај секое дете различно се манифестира се. Внук ми отепан е од технологија. Со таблетот оди на гости, со таблетот седи дома. Со таблетот јади. Во градинка на 2 и пол го пратија а зборува како навијан од година и пол. Исто случаи знам и обратни каде децата одат и во градинка, немаат допир премн со технологија па не зборуваат.

Син ми со фонд на зборови почна точно пред втората година а сега после 6 месеци поврзува.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Секако, секое дете има индивидуален развој и не може да се споредува со ниту едно друго. Во светот не постојат две исти деца со идентичен развој.
    Широка е етиологијата на зборувањето и кандидата не е една од главната причина. Тие што ги набројав се неколкуте од причините поради кои доцни говорот, никој не рече дека се единствените и се однесуваат за секое дете.

На srekice и NewMama им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.415
    Леле жено остај веќе.Не да ми влезе бубачката,само читам. Незнам веќе . Ке одиме на бајачка:rofl: свеки има список од неколку8)

Како му е на твојот со вежбите? Има подобрување?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Ова е претпоставка од тим на доктори што го гледаа во Завод.Да и јас верувам дека говорот е сложен процес.И да кандидата има допринесено многу за неразвојот на говорот кај моето дете.Ќе одиме и на детски психолог ако треба и еег на глава ќе правиме.Јас сакам да верувам и верувам дека моето дете ќе ги стигне децата од нег.генерација со говор.Има моменти кога нешто ќе каже,изусти и таман ќе се израдувам престанува.Знае да извади што треба за цедење портокал,да намести се што растурил,да именува банана.Некако не ми делува дека има големо нарушување.Ќе вежба два пати неделно по саат ипол со дефектолог и логопед.Премногу сум загрижена и вознемирена.А има страшна разлика од кога ја исчистивме кандидата.Во поз.насока.Дај боже да е од оние деца кои едноставно потешко прозборуваат.Моето прво дете на година ипол збореше со реченици.Ама секое дете за себе.И во завод ми рекоа дека се се пртпоставки.Инаку од декември работи со приватен логопед.

Последна измена: 28 февруари 2022
    На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Супер беше со јадењето.Ама нервозен,плачлив многу со тантруми многу,врескање.Едноставно и тоа што го збореше не го кажуваше.Не сакаше со никој да седи освен со мене.Агресивен.Тепаше,буткаше се пред него

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Колку имаше од кандидата во столица? Ви кажаа ли дека таа е патогена бактерија и дека си ја имаат луѓето во измет? Моето ја имаше на 3г, но до 30.000 и не ја лечевме...

16. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Искрено да ви кажам не пишуваше колку единици.Но во сите три примероци ја имаше.Пиеше нистатин.Сега е на пребиотик.Да знам дека е патогена бактерија.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Исто во сите три ја имаше и моето, имаше соодветна терапија на резултатите меѓу кое е Нистанинот, но ни рекоа дека не треба лечење, баш со тие зборови дека сите луѓе да проверат ќе имаат...

18. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    Дали вашето дете беше на режим на исхрана?Моето само благо да не јаде и млеко не му давам.Како се развиваше говорот на вашето дете?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.382
    Ние за друго испитавме тогаш. Моето си зборуваше се до 2г. Беше на разни режими на исхрана, плус пробиотици и пред да ја испитаме кандидата. Имаше он крварење низ столицата, но не дознавме од што покрај многу испитувања, а само од себе престана. Има скоро 7г, се јаде веќе 2г и нема веќе здравствен проблем. Кандидата не ја лечевме со терапија, но пак не испитавме после тоа, дека ни рекоа дека е нормално да ја има до одредена количина во изметот и затоа се распрашав низ темава...

Со второто имаме мака со говорот(4г е), ама кандида кај неа не сум проверила. Оди на Логопед од Септ и има напредок кај неа.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Јас ќе одам на бајачка не детето:D
    100 души да ми кажат дека е одличен јас пак се секирам.

Има подобрување Среќо дојде од 2 на 3 збора па сега е веќе до 6 збора во реченица.
    Со други збори тивко ама и тоа ќе се среди.
    Новите зборови ги кажува чисто другите ги меша.
    Секој ден вади по нешто ново богами и издаица стана:rofl:
    После 3 месеци го вратив во Градинка па ќе видиме таму како ќее.

На mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.