1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Здрави Фемина рецепти + слики

Дискусија во 'Рецепти' започната од Vegegirl, 26 октомври 2018.

1. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    134
    Здраво женски, имаме ваква тема каде што се објавуваат секакви рецепти и слики од различни јадење и оди супер. Сега сме во ера на некоја здрава храна и секоја една од нас верувам дека во текот на денот, неделата настојува да се храни поздраво. Па ја отварам оваа тема за сите да ги објавувате сликите од "healthy meals", рецепти за нив и може како идеја сега ми дојде да ставаме слики од оброци што ги спремате од дома за работа, училиште, факултет .

Еве еден здрав десерт што сега го направив од мене
    -ореви, лешници, бадеми (било какви јатки)
    -едно лажиче какао и цимет
    -3,4 лажички мед
    -една убаво созреана банана
    -суво овошје (опционално)
    -прстофат сол
    -кокос

Се оди во блендер, се блендира 10тина минути, смесата треба да биде густа и леплива, ако е течна ставете повеќе јатки. Во тава се става хартија за печење и се истура смесата, убаво се рамни одозгора. Може ако сакате поблаго да ја ишарате со стопено црно чоколадо. Јас овој пат ставив кокос и искршени јатки. Најубаво е да стои 5,6 часа во фрижидер за убаво да се стврдне. После ја сечете во каков и облик да сакате (јас правам квадрати или правоаголници). Идеално за кризни периоди за благо :)

Исто пред некој ден направив "мафини" - се матат јајца 5 или 6 јас ги ставив и жолчка и белка а имам правено и само со белка (понискокалорични се тие), откако убаво ќе ги изматите ставате внатре ситно сечкан зеленчук буквално што и да имате дома - спањаќ, домати, пиперка, маслинки, пченка, печурки и сол бибер на крај. Во калап за мафини ја истурате смесата - не ги полнете калапите до горе нека остане простор и печете некои 20тина минути.

Кога одам на факултет, во мала тегла правам овесна каша од вечер и пронајдок на годината ми е зашто ме држи сита многу долго време :)
    Најдобар сооднос за овесната каша ми е 1 шоља овес со 2 шољи вода. Јас ја сакам густам и ја мешам цело време со вода.Ја топлам водата, во сад настрана ставам овесни снегулки, лажичка какао, лажичка чија семе, лажичка мед, кокос и една рака мешано од јатки и суво овошје. После попарувам со водата и ја покривам со прозирна фолија и ја ставам фо фрижидер. Наредното утро само се префрлам во тегличка и ставам уште малку какос одозгора зашто сум опседната со кокос овој период :)

Немам моментално слики од се, ама ветувам дека ќе ставам !

Се надевам дека темата ќе профункционира и дека ќе се даваат повеќе идеи како и што носите од дома за оброк надвор и како ви се одвива еден убав, здрав ден :)

Ве гушкам :l:

На 1209, dunika, Independiente и 6 други им се допаѓа ова.
  2. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.646
    Допаѓања:
    4.528
    Eve vo momentov pojaduvam pa ajde da stavam slika :) .Inaku sekoe sabajle jadam oves,i vo zavisnost od toa kakvo suvo ovoshje imam,toa stavam,plus aronija.Ovoj pat staviv suvo grozje,leneno seme,i sveza aronija.Ovesot go pravam odvecer da nakisne vo voda. 20181027_095938.jpg

На hermosa, ane.bella, bella.gk и 6 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.780
    Допаѓања:
    216.467
    Баш и јас сакав да отворам ваква тема се мислев деновиве.
    Би било супер да има сликче и под секоја слика рецепт :)

На ane.bella, Independiente и Emma2 им се допаѓа ова.
  4. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    134

дава добри идеи за оброк за на работа

На Milobebence и GoodGirl45 им се допаѓа ова.
  5. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    134
    Исто идеја за појадок или па за после тренинг - варам какао, го ставам во блендер ставам 1 банана и 1 2 урми, преубав шејк излегува :D

На Salome, Adi888, TheGoldenPeach и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    13.921
    Супер тема :) имам многу рецепти, ама немам навика да сликам храна. Почнав и на работа секојдневно да си носам ручек кој обично се состои од некоја варена житарка( просо, киноа, хељда, ориз)+ зеленчук.
    Ќе пробам да се сетам да сликам и постирам, можеби на некој ќе му послужи :) А и мене често ми треба инспирација :)

На Adi888, Vegegirl, manako1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    17.809
    Допаѓања:
    79.330
    Киноа со печурки, супер и како салата и како оброк.
    20181031_151332.jpg

Одев по овој рецепт, само ставив 250гр печурки и заборавив да додадам лимон. Супер беше и без него. :)
    Превкусен, здрав и брз оброк.
    Screenshot_20181030-234710_Samsung Internet.jpg

П.С. Дозата што испаѓа е супер за двајца.

На angela.kostova, hermosa, oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. GoodGirl45

GoodGirl45 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    8.687
    Овесни снегулки со додатоци по желба
    20181122_084050.jpg
    Одма да кажам, не изгледа сјајно ама многу е вкусно. Ова е појадок за денови кога знам дека нема да имам време да јадам па ми е потребно нешто да ме држи и нема да сум гладна.
    Потребни се овесни снегулки кои треба да отстојат преку ноќ, ги поливам со жешка вода и после 10мин. ги ставам во фрижидер. ( така поубаво примаат)
    Утрото ставив лажица какао, лажица путер од кикирики и лажица шеќер( сега овде може и стевиа или мед претпоставувам), половина банана, семиња или мелени јатки по желба. Убаво промешајте и наздравје ! ;)

А дали може да ставаме рецепти ако ги немаме испробано и да додадеме слики од нет?:wasntme:

9. GoodGirl45

Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    8.687
    Појадок
    20181201_110624.jpg
    Смути од занрзнати банани и капини, некои семиња и вода

Како каша ми испадна и со лажичка го јадев, мислам дека ако се замрзне ќе биде преубав сладолед :)

На Acka22, hermosa, Ladu in pink и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. GoodGirl45

Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    8.687
    Оризови галети со јајце и авокадо
    20190107_105644.jpg Пола авокадо и едно варено јајце ги испасирав со вилушка, на јајцето додадов малку масло. Потоа ги "намачкав" галетите(или двопек) со смесата и истискав малку лимон за вкус.

Уживајте! (fingers)

На Ladu in pink, Vegegirl и bebaa им се допаѓа ова.
  11. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.698
    Ова е интересно. Само јас би додала и малку зачинче за вкус.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.