1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Здрави садови за готвење и чување на храна

Дискусија во 'Дом' започната од sunfemina, 5 октомври 2012.

  1. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Ако внимавате на Вашето здравје и на тоа здраво да се храните, препорачливо е да обрнете внимание и во какви садови ја готвите и чувате храната бидејќи имаат голема улога! :!:
    Секојдневно користиме секакви пластични садови, ќеси за чување и јадење на храна.
    Се радувавме кога се појавија тефлонски тави затоа што храната не се лепи за нив.
    Сега ја имаме и најновата револуционерна технологија на Делимано, која е многу популарна линија на садови за готвење :D .
    НО! Дали овие и другите садови што ги користиме за припрема и чување на храна добро влијаат на квалитетот на истата?
    Одговорот за гореспоменатите е негативен :(
    Некои материјалите од кои се изработени садовите и храната меѓусебно реагираат, па и вкусот на храната се менува и истата станува токсична.
    Особено процесот на реактивност помеѓу храната и садовите се забрзува под дејство на повисока температура.
    Реактивни и непропорачливи се и садовите од алуминиум (воедно и алум. фолија) и бакар.

    Најдобар избор ќе направите ако користите садови од нереактивни материјали. Поточно такви се висококвалитетни емајлирани садови (Le Creuset, Chantal), садови од титан, стаклени садови, бамбус - или друго дрво ( за мешалки, лажици и сл.), глинени, керамички и силиконски садови.
    Лично, за жал сеуште во кујната имам тефлонски тави ама следен пат кога ќе дојде на ред да се купат нови дефинитивно изборот ќе биде сменет. Прилично ја користиме и алуминиумската фолија што не е добро.
    Останатите садови што ги користиме за печење се керамика и стакло и навистина се преубави за готвење. Исто така во стаклени садови чуваме и храна во фрижидер.

    Какви садови користите вие? Дали знаете кои се здрави алтернативи и дали обрнувате внимание да користите садови од нереактивни материјали?
     
    На KittyAgnes, slavica999 и Moira им се допаѓа ова.
  2. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.676
    Дефинитивно ги отфрлив тефлонските од употреба, и сега полека полека си го пополнувам гапот со иноксни (од Братство Охрид). Инвестиција е тоа братче, бара пари :D
    Алуминиумска хартија не користам, ниту за печење (за тоа користам хартија за печењ, дури и кога треба да покријам нешто), ниту за пакување (само во кесиња специјални пакувам).
    Е морам уште да ги отрфлам пластичните, во кои пакувам храна за надвор, ама пусто ми се најлесни и најпрактични, во смисла на кршење.....а дома во стаклено и пластично чувам.
     
    На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Да, да убаво ме потсети. Имам и јас тенџерче од Братство од инокс (нерѓосувачки челик).
    За иноксот се вели дека е умерено реактивен, но е добар избор. Тој е најмалку реактивен метал, но за да не поприми вкус на метал, храната веднаш по готвењето треба да се извади.
    Ако садот од инокс има гребнатини се зголемуваат испуштените јони од металот. Затоа најдобро би било иноксот да не се "риба" за да се исчисти залепена или загорена храна од него, туку се разбира најдобро е да се посипе сода бикарбона :) и да се остави неколку саати таа да си ја заврши работата најдобро што може без да се оштети садот ;) .

    Други вакви умерено реактивни садови за готвење се и тие од јаглероден челик и лиено железо.

    Јаглеродниот челик е ефтин и најдобри се тавите за пржење и вок тавите од овој материјал, а и одлично спроведува топлина. За да не за'рѓа треба добро да се исуши по миење и да се чува на суво место.

    Тавите од гус (лиено железо) пак се добри за правење на палачинки, но не треба во вакви садови да се прават супи, други течни јадења или кисела храна бидејќи таа храна реагира со јоните на железото.

    (Имав грешка во изворот на информации погоре, иако и тој е добар ама еве го и другиот - Клик)
     
    На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. trendafilka2

    trendafilka2 Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    да и јас имам INOX тоа беше сет до добив поклон на свадба мн се добри веке 14 години ги користам содржи 1-големо тенџере , 1-средно тенџере , 1-за супа (средно) , 1-маленко тенџере и голема INOX тава
    а вие во машина за садови ли ги миете имам слушнато не се ставале испуштале некакви токсиди ли незнам што там..!!
     
  5. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Имаше упатство на садовите од Братство како да се чистат и на што треба да се обрне внимание ама не знам каде е затурено. Не се сеќавам дали пишување дека може се перат во машина иноксниве садови.
    Сепак мислам дека не можам баш се да правам во инокс садови. Убави се за варење, динстање, а пржење само на одредени работи (на пример јајца ако пржам ми се лепат :worried: ).
     
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.012
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Јас си ги мијам редовно во машина за садови, не можам на раце да ги мијам, кај ќе ми е крајот. Ако е нешто залепено, загорено (а некогаш ми се случува, бидејќи готвам на плин, и уште се навикнувам), прво ќе го накиснам со топла вода, и излегува без гребење.
    Инаку, овие од инокс, од Братство, максимално ги користам за сè.
    Имам и тефлонски садови, ама готвењето ми е или во инокс, или во стаклени огноотпорни садови. Плеховите од рерна се класичен лим, или што и да е.
     
    На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Пол:
    Женски
    Некои сознанија кои мислам добро ќе ви дојдат :)
    OPASNE TVARI
    Teflonske tave odlaze u povijest


    Do 2015. godine proizvođači moraju u potpunosti promijeniti tehnologiju proizvodnje teflona. Vlasnik patenta, DuPont i još 7 američkih kompanija trebali bi za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji teflona.

    Teflonska tava , jedan od simbola modernog domaćinstva, u idućih nekoliko godina mogla bi otići u povijest, piše Jutarnji list. DuPont, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i vlasnik patenta, do 2015. odustat će od sadašnje tehnologije proizvodnje teflona.

    Već ove godine DuPont i još 7 američkih kompanija trebali bi za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji teflona.

    Kompanija DuPont počela je proizvoditi teflon još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijal kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje, kako bi se spriječilo lijepljenje hrane.

    Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2005. zaključila je da je PFOA vjerojatno kancerogena. EPA je zatim vodila sudski proces protiv DuPonta jer je kompanija prikrivala rezultate studija koje su upućivale na štetnost PFOA-e. Nakon plaćenih 16,5 milijuna odštete, DuPont je pristao na sporazum koji njega i još 7 američkih tvrtki obvezuje da do 2015. u potpunosti promijene tehnologiju proizvodnje teflona, navodi Jutarnji.


    Koje posuđe izabrati?

    - Čelik: odličan za sve tipove kuhanja, čak i na vrlo visokim temperatura.

    - Aluminij: prikladan za sve tipove kuhanja, ali ne preporučuje se ostavljati prekiselu hranu

    - Željezo: vrlo otporno. Nakon pranja, odmah je osušite

    - Bakar: koristiti na umjerenoj temperaturi. Ne čistiti bakrene posude s jakim spužvicama koje ih mogu oštetiti. Zamijeniti bakreno posuđe ako zamijetite ogrebotine
    Net.hr
    16.03.2010.
    . Aluminij
    Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa.

    Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem.
    Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je ne-reaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od anodiziranog aluminija.

    2. Bakar
    Prednost posuđa od bakra je to, što dobro provodi toplinu. To omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane.
    Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplinska provodljivost posuđa je vrlo bitna kod pirjanja.
    Posuđe od bakra ima dva nedostatka – a to su njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni - što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebice kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu.
    Takvo posuđe može pokvariti okus i boju vaše hrane, a da ne govorimo već o tome, da unosite u Vaš organizam nepoželjnu količinu metala.

    3. Plastika
    Reaktivnost plastike ovisi o njezinoj strukturi – čim je mekša i fleksibilnija plastika, tim je njezina reaktivnost veća. Na takav način, plastična vrećica puno brže reagira sa hranom nego čvrste plastične posude.

    Nemojte stavljati hranu u plastične kutije, u kojima su se prije nalazile kemikalije. Također, nije preporučljivo korištenje plastike u mikrovalnoj pećnici.

    Polivinil klorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa.
    Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30C).

    Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

    1. Nehrđajući Čelik (Inox)
    Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.

    U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.

    Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
    Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.

    2. Ugljični čelik
    Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

    3. Gus (lijevano željezo)
    Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira sa ionima željeza.

    Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor

    1. Emajlirano posuđe
    Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal. Postoji nekoliko brandova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Chantal itd.

    Jedini nedostatak je to, da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe, koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi Vašeg novca.

    Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u Vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati sa hranom. Zbog toga, ako ste u stanju, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

    2. Titan
    Posuđe od titana je ne-reaktivno i nije preteško, ali loše provodi toplinu.

    Zbog toga obično posuđe, koje se prodaje pod oznakom „titan“, nije napravljeno u potpunosti od titana, već je aluminijsko posuđe, koje je pokriveno keramičko-titanskim neprianjajućim slojem. Takvo posuđe je skupo, ali je dugovječno i zdravo.

    3. Staklo
    Stakleno posuđe, kao što je vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cijenu.

    Preporučujemo, da kod spremanja namirnica i jela koristite staklene zdjele.

    4. Bambus
    Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su ne-reaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.

    5. Glineno i keramičko posuđe
    Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga, ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.

    Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko, i zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

    6. Papir
    Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.

    Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

    7. Silikon
    Posuđe od silikona je inertno i odobreno od strane FDA, i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.
     
  8. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Пол:
    Женски
    Некои сознанија кои мислам добро ќе ви дојдат :)
    OPASNE TVARI
    Teflonske tave odlaze u povijest


    Do 2015. godine proizvođači moraju u potpunosti promijeniti tehnologiju proizvodnje teflona. Vlasnik patenta, DuPont i još 7 američkih kompanija trebali bi za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji teflona.

    Teflonska tava , jedan od simbola modernog domaćinstva, u idućih nekoliko godina mogla bi otići u povijest, piše Jutarnji list. DuPont, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i vlasnik patenta, do 2015. odustat će od sadašnje tehnologije proizvodnje teflona.

    Već ove godine DuPont i još 7 američkih kompanija trebali bi za 95 posto reducirati uporabu perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koja se koristi u proizvodnji teflona.

    Kompanija DuPont počela je proizvoditi teflon još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijal kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje, kako bi se spriječilo lijepljenje hrane.

    Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2005. zaključila je da je PFOA vjerojatno kancerogena. EPA je zatim vodila sudski proces protiv DuPonta jer je kompanija prikrivala rezultate studija koje su upućivale na štetnost PFOA-e. Nakon plaćenih 16,5 milijuna odštete, DuPont je pristao na sporazum koji njega i još 7 američkih tvrtki obvezuje da do 2015. u potpunosti promijene tehnologiju proizvodnje teflona, navodi Jutarnji.


    Koje posuđe izabrati?

    - Čelik: odličan za sve tipove kuhanja, čak i na vrlo visokim temperatura.

    - Aluminij: prikladan za sve tipove kuhanja, ali ne preporučuje se ostavljati prekiselu hranu

    - Željezo: vrlo otporno. Nakon pranja, odmah je osušite

    - Bakar: koristiti na umjerenoj temperaturi. Ne čistiti bakrene posude s jakim spužvicama koje ih mogu oštetiti. Zamijeniti bakreno posuđe ako zamijetite ogrebotine
    Net.hr
    16.03.2010.
    . Aluminij
    Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa.

    Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem.
    Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je ne-reaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od anodiziranog aluminija.

    2. Bakar
    Prednost posuđa od bakra je to, što dobro provodi toplinu. To omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane.
    Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplinska provodljivost posuđa je vrlo bitna kod pirjanja.
    Posuđe od bakra ima dva nedostatka – a to su njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni - što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebice kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu.
    Takvo posuđe može pokvariti okus i boju vaše hrane, a da ne govorimo već o tome, da unosite u Vaš organizam nepoželjnu količinu metala.

    3. Plastika
    Reaktivnost plastike ovisi o njezinoj strukturi – čim je mekša i fleksibilnija plastika, tim je njezina reaktivnost veća. Na takav način, plastična vrećica puno brže reagira sa hranom nego čvrste plastične posude.

    Nemojte stavljati hranu u plastične kutije, u kojima su se prije nalazile kemikalije. Također, nije preporučljivo korištenje plastike u mikrovalnoj pećnici.

    Polivinil klorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa.
    Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30C).

    Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

    1. Nehrđajući Čelik (Inox)
    Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.

    U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.

    Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
    Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.

    2. Ugljični čelik
    Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

    3. Gus (lijevano željezo)
    Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira sa ionima željeza.

    Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor

    1. Emajlirano posuđe
    Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal. Postoji nekoliko brandova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Chantal itd.

    Jedini nedostatak je to, da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe, koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi Vašeg novca.

    Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u Vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati sa hranom. Zbog toga, ako ste u stanju, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

    2. Titan
    Posuđe od titana je ne-reaktivno i nije preteško, ali loše provodi toplinu.

    Zbog toga obično posuđe, koje se prodaje pod oznakom „titan“, nije napravljeno u potpunosti od titana, već je aluminijsko posuđe, koje je pokriveno keramičko-titanskim neprianjajućim slojem. Takvo posuđe je skupo, ali je dugovječno i zdravo.

    3. Staklo
    Stakleno posuđe, kao što je vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cijenu.

    Preporučujemo, da kod spremanja namirnica i jela koristite staklene zdjele.

    4. Bambus
    Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su ne-reaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.

    5. Glineno i keramičko posuđe
    Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga, ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.

    Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko, i zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

    6. Papir
    Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.

    Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

    7. Silikon
    Posuđe od silikona je inertno i odobreno od strane FDA, i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru.
     
    На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. trendafilka2

    trendafilka2 Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    а зошто сите сме запнале делимано па делимано да е ??можеби е точно незнам..
     
  10. Maroon5

    Maroon5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Ние имаме делимано, и баш е добра. Со една капка зејтин се пржи се ..
     
    На trendafilka2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. trendafilka2

    trendafilka2 Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    ХРАНАТА ИМА ЛИ ДРУГ ВКУС ИЛИ ИСТА СИ Е мислам нели што рекламираат има ли ефекти со вкусот а како ја чистиш во машина ли ? :$ :lol:
     
  12. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Тоа е моќта на рекламата...многумина паднале на таа реклама и сонуваат да имаат делимано или такви тави од друга фирма, а не знаат и не се заинтересирале да прочитаат за каква технологија се работи. Може е точно дека не се лепи храната на нив, може се точни и сите други позитивни работи што ги истакнуваат ама нормално никој не ја кажува другата негативна страна и особено можните опасности и последици по здравје. Јас би сакала да докажат дека ваквиот тип на нови садови со керамички намаз се сосема исправни, но до тогаш сигурно нема да се излажам да купам.
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kravce

    kravce Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    52.964
    А да ве питам јас, каква тава за пржење советувате, штом Делимано не се добри, ама да бара малку масло и да не лепи тавата? Ние имаме иноксна, ама не иде без масло :|
     
  14. KidA

    KidA Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    980
    Здраво! Дали знаете каде во Скопје може да се купат глинени садови слични на овие? Ги најдов на tc.mk но ги нема на залиха.. Се извинувам што е огромна сликава и сигурно претпоставувате дека не живеам во Скопје штом прашувам вакво очигледно прашање :) Фала! [​IMG]
     
  15. oraiaeleni

    oraiaeleni Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Најздрави садови се секако оние чинганите, емајлирани за кои знаеме од нашето детство, од лиено железо па емајлирани-кој има можност, потоа сите стаклени огноотпорни и керамички. Се друго е-сомнително за употреба, сите тие новокомпоновани легури, метали кои испуштаат никел и слично, колку и да се лични, практични, светкави и претставителни за кујна ги ставам под знак прашалник. Ги користам исклучително првите две категории.
     
  16. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.892
    Препорачајте добри тави и тенџериња за готвење кои не лепат. Само немојте делимано оти кај и да е ќе ги складирам во подрум, не ми се фрлаат само поради парите што ги дадов. Добри се само првиот месец-два и се такви како што ги рекламираат. Малку масло, храната не се лепи, лесно се чистат. После некое време ни јајце не можеш да испржиш без да се залепи. Плус од страната се прават едни кафени дамки кои со ништо не се чистат, а според упатството треба да ги чистиш само со меката страна од сунѓерчето, немој да ме ј.... Тоа е изводливо како што кажав само на почеток. Еве сега пробав и со жичка и не излегуваат. За палачинки се ок уште се држат, ама месо, јајца, риба...јок. Старите тефлонски повеќе работа ми вршат.
    Има ли користено некој на Тефал, тие ми влегоа во око сега па се мислам такви да купам.
    Здрави нездрави нема врска, не ми е битно толку, пишав тука оти друга тема за ова не најдов.
     
    Последна измена: 9 ноември 2014
  17. Kom.pot

    Kom.pot Популарен член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.786
    Јас готвам во садовите на Братство Охрид. Сега се подновив и со тава со капак, ја користам за динстање, ја ставам во рерна, ептен е добра.
    Ги имам сите тенџериња, сега имам и со стаклен капак, исто од Братство, ги купувам од продавницата во Охрид. Никогаш ништо не им се случило, иако буквално секој ден ги користам. Иноксот е најквалитетен материјал за садови за готвење, така што иако се поскапи вредат за секој денар( сепак во споредба со Zepter се каде, каде поефтини, а со квалитет се исти). Храната останува топла во тенџерето, и не го менува вкусот.
    Колку за проба купив од овие Делимано, се излажав и 100 пати се покајав. После 1 месец користење, за ништо не чини. Тавата лепи премногу, за ништо не ја бива.
    Така да бирам македонски производ :)
     
    На Annath и irenna им се допаѓа ова.
  18. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Moze li slika od tie tavi i tengjerinja na Bratstvo Ohrid,od sto se izraboteni i koja im e cenata?Sakam da smenam komplet sadovi po kujnata,so nekoi koi se bezbedni za koristenje makar bile i poskapi..imav moznost da se zapoznaam so Amc,neznam kolku e poznat vo Mk.no,mnoogu im se skapi,okolu 3 iljadi evra,na 3 god e isplakjanjeto.Zatoa sakam da razgledam i nekoi drugi poekonomicni opcii..Ako nekoj nesto znae za amc,ili nekoja dr.dobra marka neka spodeli iskustvo.Blagodaram.
     
  19. Kom.pot

    Kom.pot Популарен член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    1.786
    Најди ги на фб Bratstvo inox-Ohrid има слики од тенџерињата. Изработени се од ростфреи, т.е stainless steel и мене досега ми се покажале како повеќе од одлични. Цело време готвам во нив , буквално како нови се. Цената им е повеќе од достапна за тој квалитет, зависи од големината на садот од 1000-3000 денари. Топло ти ги препорачувам
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

    TeddyGrey Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.060
    Допаѓања:
    72.332
    Пол:
    Женски
    Има во Веро со купони керамички садови за печење.
    Мене ми изгледаат убаво и здраво.
    Сте ги виделе?
    Ги зема веќе некој?