Еве јас да ти кажам од мафтање 2 години во Аудио БМ, пукање тапанчиња два пати, снимање трет крајник таму и никаква дијагноза, стигнав ќеркава да не слуша. А се настине, оглувува. Оди си Систина одма, не се влечкај по државно и кај полуписмени како мене. Бевме кај Демири пред 1 месец, целосен преглед со снимање, тимпанометрија, се установи дека е зголемен третиот крајник, нешто што во Аудио БМ не го видоа, а 5 пати сме биле. Моментално е на терапија па ќе видиме што понатака.
Abe da, ama eve mojava na primer trojca ja drzevme i nemozese da se dodrzi za usi so obicen otoskop da i vidat ne pa so endoskop piknat vo nos do grlo. Znam deka vo bolnicite nekogas i kratka anastezija im stavaat za toj pregled. Za razlika od golemiov koga kako mal isto mu pravea endoskopija ne mrdna.
Мене во државните ме најдуваа виновна, ми викаа мајка справи се смири си го детето Затоа кажувам јас не сум доктор туку треба тие малку да знаат како, еве во Ремедика магично го прегледаа веднаш.
E kako da go smiris ajde..gluposti taka e toa. Eve i mojava vcera trojca ja drzevme nemozevme da ja dodrzime za timpanomertija kako so lav da se boris Inaku ve molam znam deka citav tuka cevcinja koj stavase, @Tea SK @Ano @Spidy mislam bese, ke mi kazete li iskustvo da ne vrakam nanazad sea da citam. Ili nekoj drug, sekoe iskustvo e dobredojdeno. Mora da stavame i nie kaj malovo sedum pati do sega otitis napravi preporaca i orl i maticen. Vo sistina sekako ke bide kaj Demiri eventualno ako ne stava on a mislam deka ne stava zosto krajnici na golemiov koga mu vadese ne mu stavi, ke odime kaj Makedonka. Ama me plasi posle toa, znam ne treba da se mokrat usite, da miruva i slicno... Ova mojava e diva liga nema sansi toa
Ќерката е оперирана од трет крајник и ставени цевчиња пред 2ипол недели во Систина кај Македонка. Прелесно помина. Отидовме на операција само заради воспаленија на уши, мислам 8 пати беше во 15 месеца. Мојата е мирна, дома е пукната од досада, ама слуша да не прави глупости периодов. Од понеделник ќе оди и во градинка веќе.
Не сме ние со цевчињата. Кажи ми кога вадевте крајници? Кај мојава изгледа ќе треба третиот да се вади, 3 ипол години е. Мене некако мала ми се чини дека е. На маж ми му ги ваделе на 4 ипол...
Памук со малку кремче измачкан, така ми кажа докторката мене но јас не го капев со глава додека беше воспалено. А цефчињата колку време траат? Јас нешто прочитав дека по 6 месеци сами се апсорбираат и зараснуваат дупчињата.
Истото искуство лошо го имам и јас од аудио бм. Докторот ме убедуваше дека не е зголемен крајниот дека тоа што се разболува и уво ја боли многу често било од градинка и како совет ми рече не ја носете од ноември до април нека седи дома. По еден месец кај Мирка ја однесов ми рече да се вади третиот одма. И нормално го извадивме. Ужас од доктор е тој.
Na kolku godini go izvadivte? Mene vo Remedika mi kazaa deka e mal, ima dve i pol godini. Vidoa zgolemen tret krajnik.
Паѓаат цефчињата, па дупчињата зараснуваат. Околу 6мес просечно, ама може да е и 3 месеца, може и цела година да стојат.
И јас баш тоа прашував. Си нарачав од тему едни како лепенки за уши, баш за таа намена. Ќе видиме кога ќе стигнат.
Koja vozrast e? Mojava sigurno ke recat mala e ama mora zosto veke 7-8 pati otitis pravi. Ke vidime Demiri sto ke kaze. Ne e mala, nad tri godini e ok. Mojava e godina ipol pa mora da stavame cevcinja a pretpostavuvam i tretiot krajnik ke se vadi. Inaku kaj golemiot na sedum godini vadevme.
Nas maticnata ni rece kaj sin i dve godini stoele, se zacudiv malce. Ama ni preporaca obavezno da se stavat. Me interesira posle od koga ke padnat, pak li isto ke e, ke se sobira sekretot pak vo sredno uvo? Ili ne ako se izvadat krajnicite, zosto sepak radi tretiot se zaglavuva sekretot. Ako e taka znaci dzabe ke ni e samo cefcinja, ke treba i tretiot da se vadi...
6 години сега направи. Како мала немала проблеми ни со грло ни со уши, на околу 4ипол првпат се пожали на затнато уво и болка. Па добра беше 6мес, и од пред петтиот роденден на секои 2 месеца е со антибиотик за ушите. Се што препорачаа пробавме изминатава година, ама ништо немаше ефект. Логиката на цефчиња е да се купи време. Како растат децата, се шират каналите и не би требало да се собира секрет. А и третиот крајник може да порасне пак после некоја година.
Golemi ste vie, mojava e mnogu mala. Tretiot krajnik vikaat deka moze da porasne do tri godini i zatoa nad tri cetiri godini preporacuvaat vadenje. Eve mojot i golem pravese otiti iako neli golem rasireni kanali ama dur ne izvadivme krajnicite ne prestanaa otitite. Ama cefcinja ne mu stavi demiri pa posle operacijata uste dva pati napravi i tolku da ne go urocam masala, ama sea zatoa si imame problem so taa dosadna streptokoka od skolo sto i ja nosi na dada. Kutrata kolateralna steta e, ne odi vo gradinka uste a sve ispofati.
Кај мојот на 2,5 години ставија цефчиња, ама само тоа, он немаше проблем со крајници. На клиника му правеа операција, ама докторката што го оперираше е во пензија (Елена Димеска, на Драшко од Систина сопругата). Цефчиња се очекува да паднат сами во период од 6-12 м, поретко пред или по оваа рамка, во екстремно ретки случаи не испаѓаат па треба интервенција. Кај мојот после една година беа излезени пред тапанче, ама во канал и Шалиќ амбулантски ги извади. Кај синко по ставање не се повтори воспаление на уво, а пред даму стават имаше мастоидит (многу сериозно воспаление кое може да доведе до менингит). Дали беше до нив или дополнително и тоа што му ставивме превенар (за него оваа не беше влезена во календар, му ја ставив на препорака на докторите со веќе навршени 2 години). Само за цефчиња операцијата е 15тина минути и утредента не испуштија со препорака само да поработиме нанимунитет и да внимаваме на бањање на ушињата.