Здравствени проблеми со ушите кај децата

Discussion in 'Дете' started by babymama, Oct 22, 2012.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ти кажав капки дексаметазон да се ставаат во комбинација на канестен капки. Овие вториве се за друго ама ги даваат ради мешавина со дексаметазон.
    Знаев дека ништо од сумамедот бидејќи му треба појак антибиотик. Порано не лечеа со ампицилин ( немаше сумамед ). Оперил капки за нос е супер комбинација.
    Почнало со инфекција на увото па се развило натаму, уво,нос и грло се е поврзано.

Во иднина ако наидеш на ваков проблем од прва капнувај неколку капки чувар куќа додека заминете на лекар.

Нестручни не лечат, една дијагноза не можат да воспостават. За дете се работи, давај ова,давај она и нема ефект.

Ќе биде добар :hug:

macalavica likes this.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

@buba4e89 ни даде дексаметазон со неомицин капки,ваљда е тоа тоа.Само згрешил пишал во нос да се ставаат место во уво, среќа се освестив на време дека предходно во уво гибстававме и му се јавив да го препрашам па ми рече во уво ставајте ги сум згрешил во пишување.Малку и докторите се неодговорни, да му ги ставав во нос како што пишува уште поголема беља ке биднеше.Како и да е само нека помине.
    20221021_141146.jpg

buba4e89 likes this.
  3. macalavica

macalavica Популарен член

Dexametason neomicin капки дали има посебни за деца? Јас во тие што му ги ставам сега прочитав во упатство пишува деке не се употребуваат кај деца а јас веќе 3 дена му ги ставам на 6 часа.
    20221023_220303.jpg 20221023_220308.jpg

4. duffi

duffi Форумски идол

Нема посебно за деца. Продолжи да го ставаш штом ви се дадени.

macalavica likes this.
  5. ivani30

ivani30 Популарен член

Што да и се стави додека да се консултираме со педијатар

Attached Files:

6. Annath

Annath Форумски идол

Одете на дежурен, сигурно има некаде. Ако сте во Скопје, на клиника за уво, нос и грло има дежурен ОРЛ специјалист.

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Ponedelnik nokta se razbudi so bolku vo useto placesr premnogu mu dadov sirup nekako se potsmiri zaspa .Potoa pocna da mu izlaga tecnost kako mrsuli od uvoto , bevme na doktor ni dade kapki i mi rece da go cistam uvoto malku i da stavam kapki 4 pati na den.Od bolka ne se pozali , a toa sekretot se namaluvase ili voopsto go nemase.Nokeska pak se razbudi so plakanje i so silna bolka se drzese za glavata vikase crkase pak mu dadov sirup i kapki vo useto,toj se izgubi od plakanje i od bolka. Otkako zaspa uvoto mu se prepolni pak so sekret.Sega ke go nosam pak na lekar ama mislam kako da tapkame vo mesto i nemozam da.mu pomognam...

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Знам дека не си во МК ама некако ОРЛ да го види.
    Чим истекува има воспаление, може да треба орален антибиотик... бар кај нас даваат за уво.
    Мора убаво да се чисти носот и да се следи секретот во уво да го снема.

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

eve sega se vrativme pak od pregled sto traese 1 min ama nekako dobivme antibiotik pa ke vidime.Da ima vospalenie i opasni bolki ...

TeddyGrey likes this.
  10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Антобиотикот ќе му делува... ама искрено за скроз чисто уво децава 10+дена ми пиеле .
    Со чести контроли на ОРЛ,за да сеповлече секретот, за да не се повтори пак набрзо.
    Давај му бруфен за болката, кај нас парацетамол не делува.

SanelaS likes this.
  11. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Имате ли број да ми дадете да закажам за преглед за малово? Ние одиме кај д-р мери му костатираа зголемен трет крајник ама сакам и второ мислење :)

12. An-na

An-na Форумски идол

https://www.abv.mk/details/intergin-dva-pzu-skopje

13. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Ти благодарам веднаш се јавив ама немаат термини за на приватно мирекоја да следиме прекуматичен побрзо ќе сме начекале изгледа повеќе работат преку фондот

An-na likes this.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Вие што одите редовно кај Мирка Шалиќ може да ми кажете како закажувате, со приоритетен да не одите? До сега ме примала кога е итно, сега малиот има воспаление не е страшно ама пак сакам она да го прегледува и ѕвонам не можеле да го примат да сум одела на друг ОРЛ. Малку безвезе зошто веќе ако одам кај еден доктор сакам тој да го прегледува, а не секој пат да се шетам по разни ОРЛ.
    Уште лани со Мирка зборев дека сакаме кај неа да одиме за ушите и рече нема проблем за ништо ни за консултации слободно барајте. Сега испадна не може да не прими, а си плаќаме на приватно се тоа регуларно. Чудно ми е малку да не можат да вметнат за преглед. Разбирам и гужви и се...
    Некој слично искуство и како дошол до преглед кога детето има проблем.

15. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Zdravo gledam poveketo pisuvate za decata no vo ovaj slucaj jas imam.vospalenie na usite 22 god imam I toa i na dvete strasno me bolat I nemozam.da spiam.noke.. bev na doktor mi prepisa panecef tabelieti, blok.max I I tobradeks kapki, nesto ne osekam promenu pak me.bili a na kontrola sum za 7 dena.. kolku vreme trae ova vospalenie ve molam kazete mi I zosto kapkite se za oci gi stavam ama nemam podobruvanje dva dena gi stavam a so apcinjata od vcera pocnav.. sto da pravam.ako.znae nekoj neka mi odgovori kolku dena trae vospalenieto I dali.se dobri lekarstvata?

16. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Океј е терапијата, обично секогаш локално капки даваат и плус антибиотик. Мене пречесто ми се случува ова и треба неколку дена да се смири воспалението. Што ти кажаа, од што ти се воспалени?

Milickaa555 likes this.
  17. Milickaa555

Pa neznam deka sum Imala tesni kanali I so cepkalka sum gi vospalila ama jas si znam od sto mi se od slusalkite bidejki spiev so niv I den I nok so niv I edno sabajle se razbudiv pred dva dena me bole usite a dr nez sto bi mozelo da bide ako ne e od slusalkite? I plus mi vikaat ne se za cistenje a jas osekam kako namalen slux ama dobro sega I nemozat da mi gi cistat oti se vospaleni a posle ke videme posle kolku dena bi trebalo da mi pominat bolkite od terapijata?

18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Чистење после намалување на отокот, да. Инаку нормално е и намален слух, еве моментално сум приглува :rofl: Ако за 2-3 дена не ти е подобро пак да одиш. Иначе антибиотикот почнува да делува по 24-48 часа. Ако имаш неиздржливи болки и блокмакс не ти помага, прашај за некое појако апче за болка.

Milickaa555 likes this.
  19. Milickaa555

I jas sum prigluva haha sega od blokmaksot ne osekam mnogu bolka pak osekam ama ne do tolku koga legnam da spiam pak nisto ne mi pomaga.. vcera bev kaj maticnata I trazam inekcija protiv bolka ne mi dade mi vika ne ti treba koga ke pomine dejsvoto pak ke osekas I vikam pak da mi dade prioriteten uput za na usno vika posle 7 dena prvo terapijata da ja koristam.. I nez sto da pravam ako za dva dena ne se protein nisto da baram pobrzo uput za na usno taka velis? Toa e do petok da cekam..

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

@Bozica1980 @NarCis@ Девојки вас ќе ве тагнам, читав и вие сте оделе/носеле деца кај докторката па ако може совет за погоре мојот пост. Фала

Bozica1980 likes this.