Здравствени проблеми со ушите кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од babymama, 22 октомври 2012.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Ти кажав капки дексаметазон да се ставаат во комбинација на канестен капки. Овие вториве се за друго ама ги даваат ради мешавина со дексаметазон.
    Знаев дека ништо од сумамедот бидејќи му треба појак антибиотик. Порано не лечеа со ампицилин ( немаше сумамед ). Оперил капки за нос е супер комбинација.
    Почнало со инфекција на увото па се развило натаму, уво,нос и грло се е поврзано.

Во иднина ако наидеш на ваков проблем од прва капнувај неколку капки чувар куќа додека заминете на лекар.

Нестручни не лечат, една дијагноза не можат да воспостават. За дете се работи, давај ова,давај она и нема ефект.

Ќе биде добар :hug:

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    @buba4e89 ни даде дексаметазон со неомицин капки,ваљда е тоа тоа.Само згрешил пишал во нос да се ставаат место во уво, среќа се освестив на време дека предходно во уво гибстававме и му се јавив да го препрашам па ми рече во уво ставајте ги сум згрешил во пишување.Малку и докторите се неодговорни, да му ги ставав во нос како што пишува уште поголема беља ке биднеше.Како и да е само нека помине.
    20221021_141146.jpg

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Dexametason neomicin капки дали има посебни за деца? Јас во тие што му ги ставам сега прочитав во упатство пишува деке не се употребуваат кај деца а јас веќе 3 дена му ги ставам на 6 часа.
    20221023_220303.jpg 20221023_220308.jpg

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Нема посебно за деца. Продолжи да го ставаш штом ви се дадени.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Што да и се стави додека да се консултираме со педијатар

Прикачени фајлови:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.898
    Допаѓања:
    203.079
    Одете на дежурен, сигурно има некаде. Ако сте во Скопје, на клиника за уво, нос и грло има дежурен ОРЛ специјалист.

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.431
    Допаѓања:
    6.923
    Ponedelnik nokta se razbudi so bolku vo useto placesr premnogu mu dadov sirup nekako se potsmiri zaspa .Potoa pocna da mu izlaga tecnost kako mrsuli od uvoto , bevme na doktor ni dade kapki i mi rece da go cistam uvoto malku i da stavam kapki 4 pati na den.Od bolka ne se pozali , a toa sekretot se namaluvase ili voopsto go nemase.Nokeska pak se razbudi so plakanje i so silna bolka se drzese za glavata vikase crkase pak mu dadov sirup i kapki vo useto,toj se izgubi od plakanje i od bolka. Otkako zaspa uvoto mu se prepolni pak so sekret.Sega ke go nosam pak na lekar ama mislam kako da tapkame vo mesto i nemozam da.mu pomognam...

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Знам дека не си во МК ама некако ОРЛ да го види.
    Чим истекува има воспаление, може да треба орален антибиотик... бар кај нас даваат за уво.
    Мора убаво да се чисти носот и да се следи секретот во уво да го снема.

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.431
    Допаѓања:
    6.923
    eve sega se vrativme pak od pregled sto traese 1 min ama nekako dobivme antibiotik pa ke vidime.Da ima vospalenie i opasni bolki ...

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Антобиотикот ќе му делува... ама искрено за скроз чисто уво децава 10+дена ми пиеле .
    Со чести контроли на ОРЛ,за да сеповлече секретот, за да не се повтори пак набрзо.
    Давај му бруфен за болката, кај нас парацетамол не делува.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    17
    Имате ли број да ми дадете да закажам за преглед за малово? Ние одиме кај д-р мери му костатираа зголемен трет крајник ама сакам и второ мислење :)

12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    36.940
    https://www.abv.mk/details/intergin-dva-pzu-skopje

13. Zastitnicka

Zastitnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    17
    Ти благодарам веднаш се јавив ама немаат термини за на приватно мирекоја да следиме прекуматичен побрзо ќе сме начекале изгледа повеќе работат преку фондот

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Вие што одите редовно кај Мирка Шалиќ може да ми кажете како закажувате, со приоритетен да не одите? До сега ме примала кога е итно, сега малиот има воспаление не е страшно ама пак сакам она да го прегледува и ѕвонам не можеле да го примат да сум одела на друг ОРЛ. Малку безвезе зошто веќе ако одам кај еден доктор сакам тој да го прегледува, а не секој пат да се шетам по разни ОРЛ.
    Уште лани со Мирка зборев дека сакаме кај неа да одиме за ушите и рече нема проблем за ништо ни за консултации слободно барајте. Сега испадна не може да не прими, а си плаќаме на приватно се тоа регуларно. Чудно ми е малку да не можат да вметнат за преглед. Разбирам и гужви и се...
    Некој слично искуство и како дошол до преглед кога детето има проблем.

15. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    200
    Zdravo gledam poveketo pisuvate za decata no vo ovaj slucaj jas imam.vospalenie na usite 22 god imam I toa i na dvete strasno me bolat I nemozam.da spiam.noke.. bev na doktor mi prepisa panecef tabelieti, blok.max I I tobradeks kapki, nesto ne osekam promenu pak me.bili a na kontrola sum za 7 dena.. kolku vreme trae ova vospalenie ve molam kazete mi I zosto kapkite se za oci gi stavam ama nemam podobruvanje dva dena gi stavam a so apcinjata od vcera pocnav.. sto da pravam.ako.znae nekoj neka mi odgovori kolku dena trae vospalenieto I dali.se dobri lekarstvata?

16. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Океј е терапијата, обично секогаш локално капки даваат и плус антибиотик. Мене пречесто ми се случува ова и треба неколку дена да се смири воспалението. Што ти кажаа, од што ти се воспалени?

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    200
    Pa neznam deka sum Imala tesni kanali I so cepkalka sum gi vospalila ama jas si znam od sto mi se od slusalkite bidejki spiev so niv I den I nok so niv I edno sabajle se razbudiv pred dva dena me bole usite a dr nez sto bi mozelo da bide ako ne e od slusalkite? I plus mi vikaat ne se za cistenje a jas osekam kako namalen slux ama dobro sega I nemozat da mi gi cistat oti se vospaleni a posle ke videme posle kolku dena bi trebalo da mi pominat bolkite od terapijata?

18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Чистење после намалување на отокот, да. Инаку нормално е и намален слух, еве моментално сум приглува :rofl: Ако за 2-3 дена не ти е подобро пак да одиш. Иначе антибиотикот почнува да делува по 24-48 часа. Ако имаш неиздржливи болки и блокмакс не ти помага, прашај за некое појако апче за болка.

На Milickaa555 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    200
    I jas sum prigluva haha sega od blokmaksot ne osekam mnogu bolka pak osekam ama ne do tolku koga legnam da spiam pak nisto ne mi pomaga.. vcera bev kaj maticnata I trazam inekcija protiv bolka ne mi dade mi vika ne ti treba koga ke pomine dejsvoto pak ke osekas I vikam pak da mi dade prioriteten uput za na usno vika posle 7 dena prvo terapijata da ja koristam.. I nez sto da pravam ako za dva dena ne se protein nisto da baram pobrzo uput za na usno taka velis? Toa e do petok da cekam..

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    @Bozica1980 @NarCis@ Девојки вас ќе ве тагнам, читав и вие сте оделе/носеле деца кај докторката па ако може совет за погоре мојот пост. Фала

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.