Здравствени проблеми со ушите кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од babymama, 22 октомври 2012.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    @Чанта @le.soleil немам видено што сте имале во претходни постови, дали слични проблеми биле. Инаку ќерка ми се жалеше дека не не слуша на едното уво и отидовме на орл во ремедика, таму и видоа зголемен трет крајник, за хрчење не дека не хрчела ама не нешто страшно и долго. На терапија беше 10 дена антибиотик и септаназал, откако завршивме со тоа, цел месец аериус навечер и 2 пати на ден насонекс, и синомарин за чистење. На контрола виде дека добро реагира на терапијата и ни ја продолжи уште еден месец, па после празниците пак да одиме. Така што мојава ќе е 2 месеци со терапија. Ама не планирам да одам во ремедика зошто закажав кај Мирка па ќе видам и она што ќе ми каже. Скоро 3 год е. Претходно немала некоја мака со уши. Инаку откако почна да не слуша си ја повлеков од градинка :| одеше недела ипол пак почна да се мрсулави и реков до јануари нека е дома пошто има кој да ја чува. Имам другарка што малиот мноогу хрчеше, тешко дишеше, ова само навечер, преку ден немаше проблем, со уши немаше проблем, беше блед со подочњаци, одеа кај Мирка, година дена може беше со терапии, во градинка исто тргни застани и после веќе 3 години го оперираа, сега на 8 год пак има проблем ама реагира на терапиите и веројатно ќе прогура додека полека атрофира.

На le.soleil, Carolin. и sani99 им се допаѓа ова.
  2. Dijana p

Dijana p Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Zdravo, ve molam za preporaka za dobar doktor za uvo nos i grlo osven doktor Mirka i doktor Meri.

3. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Колкаво е детето?
    Ние цел септември се навраќавме во државна, не успеваа да ги направат потребните испитувања за операција, не соработувало детето.
    Пред 3 недели го оперираа во Ремедика, околу 20 дена го пазевме да не влезе вода во ушите, сега спие одлично без да се гуши, слуша се, дури имаме и говор развијано.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    9.443
    Jas imam iskustvo i so drzavno i so privatno za vadenje krajnici. Jas licno vadev pred devet deset godini na klinika ama so dobri vrski. Lani za sin mi sakav kaj nadobriot doktor za deca tamu (ne spomnuvam ime) ama apla barase da mu slikam i da mu pratam na viber "upatot" (citaj mitoto) pa posle nemalo termini da sme cekale dogodina pa neznam koga i mi se smaci otidov vo Sistina Demiri go operirase. Sistina kako Sistina znaes uslovina nivo, vo drzavna bidejki bev so vrski dobro pominav ama gi gledav ostanatite okolu mene..... Operacijata kako operacija sekade e taa, ne trae dolgo, ama eve nema da te lazam sekoj koj sto vadel krajnici znae. Tie dve nedeli posle operacijata se teski. Bolka, nemozes a i nesmees da jades nisto drugo osven puding, pire i sladoled. Vozrasen ke izdrzi ama dete tesko. Poebno ako prebira hrana. Mozat i komplikacii da nastanat jas posle edna nedela se vrativ vo bolnica so krvarenje od mestoto kade sto bile krajnicite isto i cimerkata so mene sto bese, sin mi odbivase da jade i pie od bolka i se vrativme na infuzii zosto bese dehidriran. E posle tie dve najteski nedeli e drugo. Ama sepak ke kazam sekoj organizam e razlicen i razlino reagira.

5. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    175
    Дали сте задоволни од Ремедика од прегледот?
    Нас ни рекоа да се спремаме за операција и цевчиња ама не знам каде да одиме. Одненадеж ми дојде ова.
    Ќе го носам негде и на уште едно мислење ама ни тоа не знам каде да биде.

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Не знам, некако недефинирано ми е мислењето за ремедика. Јас на второ мислење кај Мирка ќе ја носам. Весна и Оровчанец имаат студија правено и мислам дека форсираат операции дури чудно ми е што на нас не ни рекоа. Верувам дека е стручна ама таков впечаток добив.

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Приметив во увото на ќерка ми се собрало едно топче од церумен што скоро цел канал го блокира. Вака е подлабоко и ми личи како да е тврдо.
    За жива глава не дава да и пипкам во уво и не знам како да го извадиме, а искрено и ми е шубе да и правам било што додека е будна, да не ја повредам или да не го напикам уште толку ако ми мрдне.

Има ли некое спрејче, препарат, метода за соодветно отстранување на овој заглавен секрет?

8. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    И јас на почеток таков впечаток имав. Прегледот не траеше ни 5 минути, веднаш заклучија дека е за операција.
    Ама бидеќи влијаеше на слухот и терапија не помагаше, веднаш се согласив за операција. После еден месец од операцијата еве можам да кажам дека сум пресреќна. Детево е преродено, и со спиење и со слухот. На моменти се прашувам зошто не појдов веднаш таму.

9. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    175
    На моето дете носот му е затнат многу често. Кај Мирка двата пати кога бевме и двата пати не беше затнат и одговорот нејзин беше дека детето е сосема ок со малку задебелен крајник.
    Од октомври навака детево е со проблем со ушите. Цело време се воспалуваат и се полнат, според докторот.
    Имаме и проблем со бактерија што никако не може да ја излечиме.
    Детево збори и досега сме немале проблем со слухот, само ми беше мака заради носот, ова со ушите ми дојде како шок.
    Ако ја чекам Мирка уште два месеци не знам во каква состојба ќе биде малиот ама не ми изгледа нешто дека ќе се подобри, а два месеци ми изгледаат многу далеку вака да се мачи..

10. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    731
    Како одеше опоравувањето? Колкј години имаше кога го опериравте ? Многу ми е жал мене,мојот е 5. Имаме говор ама често треба по два пати да го препрашаш или да викнеш посилно ако не те гледа во лице. И му викав често мислев ми се прави на удрен а тој да не ти слушал…. Жално.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.293
    Парафински масло да капнете додеке спие, би требало да истече за некое време

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Јас би се јавила кај Мирка кога ќе биде акутно за да го види, претпоставувам јасно и е на докторката дека додека се стигне кај нејзе децата може да немаат симптоми. Кај кој доктор сте биле и колку време е под терапија што не му реагира? Викаш според докторот се полнат, детето не кажува дека има некаков проблем со ушите, да го болат, да слуша чудно и сл? Оди во градинка?

13. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    175
    Кај Гоце го носам. Не ми дал како вашата терапија два месеци да прима ама знам дека се пие сируп за алергија, кортико во нос , кортико прскам.
    Детето до сега кога го болат ушите си кажува, дури и кога се полни ми кажува дека има вода во увото. Детето има говор и слушал, не сме имале ваков проблем со ушите, а носен е цело време кај орл.
    Моментално не оди во градинка, а инаку оди.

14. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Супер поминавме, со оглед на тоа што син ми е 2 години. 20 дена го пазевме од ушињата вода да не му влези. Течна храна за крајниците околу 10 дена, зачинета и сок од лимон или портокал не смее. Се треба да јаде ладно или на собна температура и не смее шише и цуцла, само од чаша да пие. Болка имаше само наредниот ден кога не пуштија но со блокмакс поминуваше веднаш. После тоа нема болки, само се внимава на овие работи што ги набројав.

На Чанта му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Моето се мачеше предолго вака, обилен секрет од нос што не поминуваше со ништо, од кога разбравме каков проблем има тоа беше во Јули до операцијата во Ноември испи 7 антибиотици и цело време беше со воспалени уши. Секаде ме маткаа со спрејови со сирупи и што не. Јас сама барав операција, кога појдов во Ремедика на преглед, пишав погоре се исплашив кога ми кажаа единствена опција е операција. Криво ми е и порано што не го направивме, ќе си пуштеше и говор на време. Сега точно после еден месец од операцијата, не си го препознавам детево колку многу разбира.

На Irimiri и Чанта им се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Јас би го однела во ремедика ако е така ситуација. Не се чекаше многу, за неколку дена до недела има термини. На контролата она примети дека има разлика и во ушите и дека се добри со подобрени рефлекси. Само гледај ако можеш бар 1 месец додека е под терапија да е дома, да не фаќа нови инфекти, за да може да се види дали има резултат. Терапиите сигурно се различни од случај до случај, кај нас така испадна да тераме 2 месеци за сега, понатака не знам.

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.933
    Preporaka za doktor vo Remedika, moram da go nosam vo Makedonija sto pobrzo na pregled

18. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Весна или Никола. Предобри!

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.131
    Допаѓања:
    10.501
    Ќерката е 3 ипол години. Од бебе кога беше секоја настинка на уши и мавашр, два пати и пукаше тапанче. Носена е цело време во Аудио БМ.
    Сега секоја настинка, детево многу слабо слуша. Летово ја носевме за снимање на крајници и да и мерат дали слуша, се излезе ок. Ама пак е истото, а и тече носот, не слуша. Кога ќе оздрави, ок е, слуша.
    Ве молам за искуство што да правам кај да ја носатм, што да испитувам? Доктори приватно, Систина, Ремедика, небитно.

20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.433
    Допаѓања:
    6.933
    Jas malku istrazuvav i mislam deka vo Remedika ima dobi ORL, denovive tamu ke zakazam termin.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.