Јас кога бев невработена, кога поднесов документи за осигурување чекав една недела за да проверат дали и колку приходи имам месечно за дали да плаќам или целосно да ми е покриено. Не бев во УЈП.
Штом ве интересира, гледам користите интернет, зошто не си пребарате на интернет?! Читајте на странава https://fzo.org.mk/proekt-za-nevraboteni-lica
Не знам за сигурно, јас кога носев немаше уште електронски или не функционираа не знам како беше точно.
Здраво, Дали некој знае што документи требаат за да се промени здравствена книшка, и да се ажурираат новите податоци?
с Здравствено да,пензиско е да ти тече стаж кога си вработен , и да уплаќа придонеси.Нешто збунка ,не разбирам за последново ?.
Здравствено да, ќе прашаш само во ФЗО да не надминуваш тој лимитот што е за бесплатно здравствено па да треба да плаќаш. Пензиско не може да ти следува ако си невработена.
Ти благодарам. Ама како што кажа @bookslover очигледно треба да се појди таму. И така не разбирам ништо.... Не сум мажена, немам семејство. Или под семејство се сметаат, јас, мајка ми и татко ми...
Можеш пример додека си студент и мислам докај 25 или 26 возраст, да си осигурана преку татко ти, а понатака пример ако си мажена, преку сопругот да си осигурана меѓутоа вака мислам дека ќе мораш или да си плаќаш месечно ако ти пресметаат дека си земала повисока плата, или ќе ти следува приватно, ама пак ќе мораш таму да отидеш и да ти направат пресметка.
Ова е за немажении неженети,треба под мајка и татко,сум чекала по шалтери ,па те враќаат,донеси ова,со вруќините.Мој предлог да си поднесес под АВРМ дека ти завршил договор има таков закон имаше нешто и да земеш надоместок некој месец,зависно од стаж.За тоа распрашај се во АВРМ ,дали ти следи нешто како невработено лице,додека одмориш малку .сум зимала вакво нешто.За вработени на определено време беше,за спогба не.