Здравствено осигурување

Discussion in 'На работното место' started by Sophie90, Nov 7, 2013.

1. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Здраво. Како може да се провери онлајн дали сум осигурана кај работодавецот?

2. Dominik

Dominik Истакнат член

https://moeosiguruvanje.fzo.org.mk/

3. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Вработен во фирма, поради проблеми со подмирени долгови - неосигурана личност. Има ли некаква опција да личноста си плати нешто во Фонд и да си обезбеди барем краткорочно здравствено осигурување, знае некој?

4. pamelche

pamelche Форумски идол

Што значи ова?

Screenshot 2021-04-07 154210.png

5. Be kind

Be kind Активен член

Здраво. Бидејќи прв/ втор пат се пријавувам не ми е јасно како оди сето ова, па ако може некој да ми појасни
    1. Осигурана сум до 31.05.2021 за да го продолжам и понатаму (од 1 јуни) треба да одам сега до крај на април или може и во мај или пак тоа не е битно
    2. Кога се пријавуваш ти даваат некакво ливче што треба да се прави со тоа, пак да се оди и зошто? Бидејќи првиот пат ми дадоа но поради ковидов не отидов притоа гледам на страната мое осигурување сум пријавена, па што е функцијата на тоа ливче

6. poenta

poenta Форумски идол

Здравствено осигурување на товар на фондот треба да имаш се додека не се вработиш. Така беше. Веројатно нема промена.
    Но, најдобро да се информираш таму. Сигурно пишува која е функцијата на листот што ти го дале.

Be kind and cresa-jagoda like this.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Кога беше да се пријавиш?
    Од каде знаеш дека си осигурана само до 31.05.2021??
    Бидејќи штом си невработена, осигурувањето треба да ти трае додека да се вработиш.
    Кога ти го дале тоа ливче сигурно то рекле да отидеш после една недела пак, нели? Во рок од таа една недела тие по службена линија испитуваат дали имаш некои приходи. Затоа што ако имаш приходи кои надмимуваат одредена сума на годишно ниво, ќе треба одреден износ да си плаќаш секој месец за здравствено осигурување. Доколку немаш приходи не плаќаш ништо. И после една недела кога требало да отидеш со тоа ливче и со здравствената книшка, тие во книшката треба да ти го чкртнат претходниот број на осигурување и да запишат нов број. После извесен период, после некој месец на домашна адреса треба да ти стигне и решението дека си осигурана како невработено лице.

Be kind likes this.
  8. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Може ли лп на некој да пишам што е упатен во здравствено осигурување за невработени?

9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Пиши ми лп или прашај слободно во темава :)

10. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Дали ако ми се плаќа здравственото осигурување од работното место значи дека ми тече и стажот?

11. Forca

Forca Популарен член

Да, придонесите се плаќаат во целост пензиско осигурување + здравдтвено осигурување + надомест за осигурување во случај на невработеност, му излегува некаде 26% од бруто платата. :)

Traveler91 likes this.
  12. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Не сум сигурна дека е за темава но немам каде да прашам дека е викенд, дечко ми удрил во некој ром во колата, нашата е оповеќе оштетена од нивната али нема везе му дал пари и готово, но сега тој звони и вели дали сне знаеле некој од социјалното за упат, дали е можно нешто да сака да тужи, да земе плус пари, дали знаете каков упут би дале од социјално?!

13. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Често останувам без здравствено заради промена на статус вработена невработена. Еве осум дена сум без осигурување. Дали има некој искуство со автоматско продолжување на осигурувањето? Вртев на контакт броеви на фзом но не постојат. Катастрофа.

14. Ellier

Ellier Истакнат член

При вработување дали осигурување се има од прв ден или кога ќе помине еден месец од пријавувањето во аврм?

15. Abel

Abel Популарен член

Мислам дека откако ќе ти ја префрлат првата плата, тогаш и придонесите ги плаќаат.

16. Ana_zvezda86

Ana_zvezda86 Истакнат член

Zdravo. Na koj broj moze da se javam da prasam zosto uste ne mi e aktivno zdr.osiguruvanje. Prva plata e pominata, kniskite i obrazec se odenseni vo fzo. Decata se na moe osig, bolni se itno mi treba a nikoj ne diga tel od tie na internet sajtot . Sto bi mozelo dq bide problemot.

17. macencef

macencef Популарен член

Dali nekoj bil na pola vreme osiguran penzisko? Dali vo toj slucaj celosno firmata ke mi plati za zdravstveno osiguruvanje ili ke treba jas da doplakam vo fzo? Mi treba zdravstvenoto mi e bitno

18. TheDreamGirl

TheDreamGirl Истакнат член

Бев вработена на определено време, ми заврши договорот и сега немам здравствено осигурување, како може да добијам, ако може некој да ми објасни?

19. Powerpuff_Girl

Powerpuff_Girl Активен член

Која е постапката и кои документи требаат за добивање здравствено како невработено лице преку завод?

20. macencef

macencef Популарен член

Си носиш здравствена книшка, таму пополнуваш формулар и само треба да знајш дали имаш повеќе од минимумот и спрема тоа ќе ти определат дали ќе плаќаш или не.