Dali koga ke te prijavat na rabota treba da se odi do fond? Imam osiguruvanje lica so plata mi izleguva ✅. E sega dali treba da odam samo nesto da nosam tamu da dopisat vo kniskata ili ne? I za da go zemam soprugot preku mene sto treba da napravam?
Нема потреба ништо да носиш. Книшката ќе ја дадеш на работа за да ти стават печат. Ама и не мораш. Никој веќе не бара печат. Гледаат по матичен број. А за сопругот ќе побараш пријава од работа и ќе однесеш копија од извод на венчани. Ги даваш на шалтер и толку.
Да. Ќе им кажеш дека ти треба пријава за да ја однесеш во Фондот, за да го пријавиш маж ти преку тебе. Ако ја даваш твојата книшка, дај ја и таа на сопругот. Пријавата ти ќе ја пополниш. Од работа ќе ги запишат само регистарските броеви.
Здраво, Дали некој знае што документи требаат за да се промени здравствена книшка, и да се ажурираат новите податоци? Пр. Извод, венчаница, не знам..
Денес бев во фонд за промена на презиме поради склучен брак само копија од лична карта треба (со ново презиме) а во книшка поправа матичната не праат проблем
На сајтот мое осигурување осигурана сум до 31.12.2023 а во рабптен однос сум до март 2024 зошто така?
Затоа што осигурувањето иде заедно со платата. Кога ќе ти пуштат плата во јануари, осигурувањето ќе ти биде до крај на јануари.
Симни апликација на телефонот- Мое здравје, се логираш со мејлот и пасвордот од УЈП (она за скенирање сметки), и таму на апликацијата имаш се, од прегледи, лабаратории, интервенции, мислам од 2012 па навака. Таму го имаш ЕЗБО.
Zdravo, od mesec fevruari sum osiguran na rabotno mesto, platata ja zedov na 1vi vo Petokot (beshe pushtena nekade okolu 15 casot), koga proveruvam online seushte mi stoi crven X, a podolu ja pishuva firmata. Dali treba da pomine odreden vremenski period od isplatata na platata do aktiviranje na osiguruvanjeto ili neshto drugo e problemot?