Здравје пред изглед: 30+ и конечно учам дека здравјето е најважно

Дискусија во 'Диети' започната од LocoCroco, 3 мај 2025.

1. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Слабо е со калории,ако сакаш здравје и ослабување на подолг рок иди полека ама сигурно.Јас го пратам ДР МИТОВ,не е инфлунсер туку стварно нутрционист.Во 8 ми септеври постои центар за обезност.Инаку сум дијабет тип 2 ,па лично знам малку повеке за храната и сум мерела гликемии за здравје.Во основа е протеин и ниско калоричен зеленчук ,шекери од овошје како слива,јаболка,,малина,рибизла,урмата не ти треба ,многу благо и многу калории.Идеално ти е времето ,разновидна храна и салати .

На LocoCroco му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Фала за советов. Да, се согласувам со тебе. За слабеење нели треба да сум во калоричен дефицит и гледам да се движам околу 1000 до 1500 мислам дека е идеало сега за сега, некои денови ако не ми се јаде посебно и можам да поминам со помалку калории е ок бидејќи тоа значи други денови ќе можам да поминам со повеќе, барем ја така гледам. Плус гледам се да ми е дома зготвено... ДР Митов го знам, нешо посебно не го следам ама ќе му дадам шанса дефинитвно.
    Во список веќе си ставив - риба, јаболка,малина,рибизла...
    Како е животот со дијабет тип 2? Мораш мнг стрикно да внимаваш на шеќерот? Од протеини кои ги препорачуваш најмнг?
    сакам и мисиркино да јадам, поздраво е од пилешкото мислам само некако мнг ми е скапо

3. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Со дијабет се живее нормално ,јас внимавам исто како и со секоја друга болест,и притисок да имаш и холестерол треба да пазиш.Ако живееш поздраво ,тогаш си на помала доза лекови и терапија.Месо јадам секаво,мисирка не е толку скапа како јунешко,ама е поевтино од ЗДРАВЈЕТО.Риба обожавам секаква ,пастрмка свежа најмногу за ручек со кришка тонус леб ,и марула салата огромна ,поубаво нема.Со месо може да се прават чорби убави и вкусни кои заситуваат.Самата дебелина е предиспозиција за еден куп болести ,да не ги набројувам,не е само убавина и естетика тука.

На truffles, јolene и LocoCroco им се допаѓа ова.
  4. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    иначе фала ти што спомна дека имаме центар за гојазност тука во Мк, стварно не знаев дека постои, ги истражив на нет така да убава опција е ова и плус знам луѓе на кои исто така им треба помош па оваа информација ќе ја споделам со нив исто така

Интересна листа која случајно ја најдов на нет, за како некои ја достигнуваат својата цел. Ќе ја копирам тука, се пронајдов во неколку делови ама ќе истражам поубаво кога ке завршам со раб

Trying to finally get serious about my health-

Finding out my tdee

Learning about Macros

Getting a protein and Fiber Goal

Tracking calories based on TDee and hitting said protein + fiber goals

Forgiving myself when I don’t hit them or overeat and try again the next day without fail

Figuring out 4-5 meals I like based on my calorie and macros goals, making big batches and separating them for the week.

Hitting a minimum step goal

Tweaking my caloric intake if I feel too restricted (I started at -500 and switched to -300)

Discovered easy swaps like light mayo, sugar free male syrup, monk fruit

Discovered I’m a volume eater so creeped that subreddit

Figured out that starting my day with a big glass of water—-> protein shake—> coffee is my favorite way to do breakfast and is the most reliable thing for me to stick with plus hit my protein goals. (This is just me tho, figuring out what works for you is the goal since it makes it easier to become a habit/lifestyle if you enjoy what you’re doing)

Found a protein shake I actually enjoy

I dont restrict a single thing, I just work it into my day

I eat out with the mindset that im taking home leftovers so i can enjoy the meal twice. It helps me not overeat.

If im in a super snack and watch tv mood, i snack on a high fiber protein cereal

I subscribe to a ton of dieticians on insta who share amazing recipes and info on how to get more protein and fiber

Try to do fun active things, golf range, swimming, anything I enjoy doing. Doesn’t have to be religiously, even if I just 5000 steps in walking around a museum that’s good enough for me.

I embrace and look forward to feeling hungry now because it means I’m re-learning what my actual hunger cues are vs when I’m just bored, sad etc.

I always have protein snacks in the car or on me now, it helps me not get ravenous and make poor choices

I still eat McDonald’s, I just work it into my day or I just get a burger with no meal deal or just nuggets or just fries etc.

Последна измена од модератор: 8 мај 2025 во 13:48
    На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.924
    @LocoCroco тоа со инсулинот е глупост. ПО јадење е нормално да се крене инсулинот тоа е нормалната физиолошка реакција на организмот и без тоа нема искористување на енергијата од храната. Ако панкреасот не излачи доволно инсулин после јадење имаш дијабет. Јас имам ПЦОС (синдром на полицистични јајници) и имам инсулинска резистенција па добро го знам тој момент на лачење на инсулин. Инфлуенсерите во голема мерка зборат работи што звучат како нешто вау, а во принцип немаат врска со физиологија (односно нормалниот скок на инсулинот го претставуваат како нешто страшно).

Инаку за одржливо слабеење потребно е околу 1500 калории ако имаш физичка активност.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.800
    Допаѓања:
    202.784
    Не ја објасни добро поентата на Џеси, таа не тврди дека не треба да се крене инсулинот после оброк, туку пожелно е да не дојде до нагло качување на шеќерот во крвта и ослободување на големи количини инсулин што е причина за брзо огладнување и појава на cravings. Џеси потенцира дека треба да се јаде храна што постепено ќе ослободува шеќер во крвта и со тоа нема да има нагли скокови во лачењето на инсулин и подолго време ќе бидеш сита и нема да ти фали енергија. Ако јадеме слатко на гладно, поради простите шеќери во слаткото доаѓа до нагло покачување на шеќерот во крвта, со тоа и лачење на инсулин кој брзо го разградува. Затоа таа сугерира да се јаде солено за прв оброк, по можност јаглехидратите на крај. И јас сум гледала нејзини видеа, гледам што препорачува, држи вода нејзиното, само никако не можам да го сфатам моментот дека разреден јаболков оцет оневозможува нагло ослободување на шеќер во крвта (признавам, не сум видела нејзино објаснување зошто е тоа така).

На theowndemon, Dentina и LocoCroco им се допаѓа ова.
  7. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Да тоа е моментот со нејзините совети а јас се срамам да признаам но имам реален проблем со благото....Станувам од кревет, ако има благо ќе лапнам, се враќам од раб ако има нешо благо ќе лапнам и тоа пред ручек и ако има и после итн итн....како тоа еден гриз од чоколада мора цела и мора одма! А да не кажам кога сум стресирана или во пмс...мнг мнг лошо...плус колку скриени шеќери има по обичните намирници и типови на храна...тоа башка.. (а да не зборам кога ќе почнев диета, од денес ни ронка благо нишо што содржи шеќери, и после месец дена дупло кг)
    Затоа мене Џеси ми дојде како одличен старт на ова патување и како супер извор на корисни информации....
    За јаболковиов оцет еве терам па ќе видиме...сигурно има некоја логика чим има и апчиња за слабеење на база на јаболков оцет значи нешо помага...идам по таа логика јас :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Луѓе денов хаос...но да не губам фокус

Artboard 1.jpg
    Artboard 1-1.jpg

Исхрана:
    7:00 макијато без шеќер
    8:00 пешачење околу 40 мин
    10:00 макијато без шеќер
    14:00 појадок сендвич со салата
    17:00 околу 40 мин пешачење
    18:30 ручек, по обемен со протеини
    19:00 пешачење околу 30 мин

Размислувања:
    Значи и денес ужасна гужва, доручкував пак касно како вчера
    Дознав зошто бев уморна деновиве скроз...ем времево се мењава 300 пати ем добив денес...топ
    Докупив овошје и зеленчук... Не знам како да го средам времето на работа и јадењево.
    Искрено можев цел ден да поминам само на кафиња од што не можев глава да кренам ама не ја бива така плус само лошо си правам...некако морам да се изборам...видов убава идеа на инстаграм за закуски кроз работниот ден, па се мислам нешто вака да си имам при рака
    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.924
    @Annath сложени јаглехидрати ослободуваат исто постепено се разградуваат. И се битни исто колку и протеините во држење ситост (зголемуваат волумен кога се варат). Мене така ми кажуваа. Сите совети што држат вода за ПЦОС кај што проблем е баш метаболизирање на јаглехидрати тоа викаат. Затоа пишав. Инаку прости шеќери не се волуминозни и брзо поминуваат низ желудник. Не држат ситост. Ама пофенси е да кажеш инсулин, шеќер, крв, метаболизам итн.

10. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    да да токму тоа е поентата за прости и сложени шеќери значи сите се разбравме тоа е најбитно! Нормално е инсулинот да се качува после јадење само си има добро качување и не толку добро и катастрофално лошо качување хахаха инсулин, шеќер, метаб. се само стручни термини! фала мнг девојки

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    34.924
    @LocoCroco најголемиот проблем со благо е што во мала количина има многи калории.

12. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Artboard 1.jpg

Исхрана:
    7:00 макијато без шеќер
    8:00 пешачење околу 40 мин
    10:00 макијато без шеќер
    12:00 салата со брускети, не можев да ја дојадам, не се терав со сила, пола тањир фрлив
    17:00 околу 40 мин пешачење
    18:30 ручек, грашокот што ми остана од пред неколку ден со пола мало селско лебче
    19:00 кино- па си грицкав начос со сосови и искрено не се исплати ахахаха

Размислувања:
    Заборавив саатот да го сликам, последен пат кога видов околу 12илјади чекори
    Денес бев кино па си дозволив да уживам и си грицкав начос и сега ми е криво бидејќи којзнае колку внесов. ЈБГ бидна!
    Мнг касно пишувам бев искочена и сега полека заспивам....утре е нов ден јееееееееееее

Последна измена: 10 мај 2025 во 01:34
  13. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.453
    Моментално поминувам низ сличен пат. Фокус на менување на психата ми помага најмногу.
    Пример за некои реченички што ми се водилки (воедно и ми помогнаа да откажам цигари пред точно 1 месец):

1. Cravings are temporary. Your strength is permanent.

2. You’re not just quitting a bad habit. You’re reclaiming control. That anxiety you feel? It’s just your brain doing its reset.

3. Just remember: the craving isn’t stronger than you—it’s just louder for a little while.

4. I don’t reward myself with things that are harmful to me.

5. This is the discomfort of healing. You’re not breaking—you’re rebuilding.

6. Every craving resisted is a muscle strengthened. You’re getting stronger every day.

14. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    63
    Со среќа и само напред! Испаѓа дека се е до психата, едуцираноста и балансирање со секојдневието....секој...божји ден... мислам дека повеќето се во слична ситуација ко нашата... :)
    ми се допаѓаат цитатвие и се е вистина