Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Зелен чај

Дискусија во 'Диети' започната од mKdevojce, 6 јануари 2010.

1. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    29.307
    Пред 3 недели пиев редовно зелен чај секој ден 7 дена, и ослабев 2 кила, така да има резултати.Еве сега пак се токмам да пијам, ама па не ми се пие дека топол е, а ладен не знам дали има ефекти.Инаку на почетокот вкусот ми беше што знам одвратен, ама се навикнав и го пијам без никакви додатоци.

2. portokalova

portokalova Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    32
    зелениот чај е одличен! малку е гаден на вкус ама само помислуваш колку е здраво да се пие и полесно го пиеш, повкусен ти станува :D најмногу го сакам зашто го забрзува метаболизмот.... ииии право во вц :lol: хахаххахах
    престанав да го пијам летниов период зашто во лето ич не ми се пие чаеви никакви. ама да дојде есен и пак почнувам :)

3. CIA

CIA Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Девојки мене не ми треба многу слабеење,ама сепак сакам да пијам барем по 1 шолја зелен чај дневно,и сега колку шолји на ден треба да испиеш за да изгубиш килограми?
    и може ли ладен да се пие,го има истиот ефект? :?:

4. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Jas pocnuvam od denes paralelno so dietata na irenna da pijam zelen caj. Kupiv na Alkaloid vo filter kesicki i ne mi e grd. :) Nekoja pie od ovoj na Alkaloid?

5. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Јас испив 3 пакетчиња по ред, првото ми беше на Алкалоид, а останатите две на Цедевита (моментално го пијам третото) . Е сега и јас незнам како треба да го пијам дали пред јадење, на гладно, после јадење, топол, ладен, незнам. Јас пијам дневно по една чаша и тоа кога стигнам тогаш. Ако некој знае точно како треба да се пие нека пише. Некако метаболизмот ми е ист, бавен како претходно, ама можеби е така бидејќи не го пијам како треба... :?:

6. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    ^ Немој да очекуваш чуда, јас го пијам со години па метаболизмот ми бил и сеуште ми е бавен, без никакви значителни промени во текот на цел овој период. Јас пијам по 1 чаша наутро, секое утро, и преку ден кога ќе ми текне, а препорачливо е по неколку чаши на ден (кој колку може) по можност пред јадење и да се избегнува пред спиење.

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Betty.Boop

Betty.Boop Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2011
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    61
    Зар имало врска топол ладен ???Јас колку сто знам повеке од три не се препорачува да се пие

8. LaBella

LaBella Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.092

Убаво си знаеш :)

9. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Не се препорачува да се конзумира повеќе од две шољи чај заради преголемата количина на кофеин кој има прејако дејство на нервниот систем што може да доведе до анкциозност и несоница.
    Една шоља час содржи 50-100мг кофеин и 300-400мг полифенол кои се заслужни за антиоксидативните својства на чајот.

Се зависи од организмот, мене не ми пречи да конзумирам и повеќе па дури и пред спиење.

10. rilly

rilly Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdr na site ...
    i jas da kazam dva zbora za zeleniot caj,
    jas lani piev caj ama nemi pomogna mnogu pa si zemav od apteka kapsuli od zelen caj (koncentrat)nekoj germanski...tie se TOP.za 1 mesece igubiv 10kg.od mojata tezina...ama za zal nemozam pak da gi najdam istite vo nasite apteki....470den/30kapsuli/enda dnevno...pa sega ke moram da probam pak so zelen caj
    procitav nesto za ZELENOTO KAFFE vo ovoj forum...kolku sto mie poznato toj caj e zabranet vo nekoj drzavi...zatoa sto predizvikuva INFRAKT...pred da go piete... procitajte nesto za nego....
    pozdrav

11. CIA

CIA Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Јас како што имам разбрано од една другарка,треба да се пие пола час пред јаденње,3 пати на ден...точно ли е ова,или нема врска кога ќе го пиеш?? :?:

12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас последнава недела се обидувам да се откажам од кафето (или барем некој период да не го пијам воопшто :$ ). Во замена за тоа, почнав да пијам по две шолји зелен чај дневно.
    Малку тешко ми оди, не само затоа што сум голем љубител на кафето, туку и затоа што зелениот чај ми има одвратен вкус, па го пијам на екс. Ама почнав да се навикнувам, со оглед на тоа дека веќе неколку години се борам против ешерихиа коли и имам пиено најразлични чаеви (од секакви билки, корења, гранки и други чуда |( ).
    Го пијам без никакви засладувачи, само додавам лимон. Колку-толку го подобрува вкусот.

Туку сакав да прашам, дали внимавата на температурата на водата при подготовка? :?:
    Читав дека на зелениот и белиот чај за разлика од другите, им треба температура до 85 степени максимум. Ама јас некогаш се подзаборавам, па водата веќе почнува да врие :tmi:

13. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    118
    Зелениот чај е и онака здрав за организмота јас многу го пиев значи не е само за диети :) ама сега мислам во бременоста не се препорачува така да ништо |( но потоа пак ќе си го пијам :rofl:

14. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Јас го пијам и има доста добар вкус али со мед и лимон.....и така го имам пијано без ништо и не беше лош....али секој нема да може да го пие...
    А ми влијае и на здравјето и на имунитето...поволно/....

15. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.534
    Девојки ако сте анемични немојте да претерувате со чајот- ПРОВЕРЕНО.
    Јас претерав периодов а хронична анемија имам пијам лекови со години за едвај хемоглобин 110 да стигнам. Пиев зелен чај месец дена ама претерував, по 6-7 шолји дневно и ми падна ми падна многу железото во крвта. Лекарката рече дека здрав е чајов ама за луге со анемија најдобро е по една шолја дневно.
    Како и секогаш СЕ ШТО Е ПРЕТЕРАНО Е ЛОШО. Плус на ова додајте го и високото количество на кофеин.

Освен ова, друго се најпозитивно за чајот. Јас имам многу бавен метаболизам, на втората недела се ми се регулира. Во врска со слабеење не знам како делува ама јас пиев секогаш кога сум гладна и после неговиот јак вкус ништо во уста не ми се става.

А за ова за вкусот, па искрено сум пробала мноогу поневкусни работи од чајов. Така да ке си продолжам да го пијам само умерено како што ми кажа лекарката.

И кога го пиете не мислете на топењето масти туку на десетиците други позитивни својсва за кои организмот кога тогаш ке ви биде благодарен :)

16. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Речиси секојдневно конзумирам од оној на Виталиа, некои си 3 години. Не знам навика ми стана, не дека нешто многу помага за слабеење, ама ете. :)

17. Dinnna

Dinnna Популарен член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    423
    Ској ден пијаам ваков Чај , доволно е 3 пати на ден да се пие , Без претерувања !
    Има премногу позитивни дејства и е добар антиоксиданс .
    ПоЧнав да го пијам за слабеење во комбинација со режим и искрено мене ми помага , ми го забрзува метаболизмот .
    Нутириционист ме посоветува денот да ми запоЧне со зелен Чај , ова секој ден го применувам и супер ми е .
    Метаболизмот ми е забрзан , немам надуеност во стомаков .
    Применувајте го , ова е една здрава навика која многу ке ви помогне , не само за слабеење туку и за други работи како една превентива .
    Една работа плус , благодарение на Чајов скоро да го исфрлив кафето од употреба , мислев дека тоа нема да ми се деси мене , бев зависник од кафе .
    Знам дека не е многу пријатен за пиење , но тоа само првата недела , се е навика !

18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.439
    Допаѓања:
    17.082
    Секоја вечер пред спиење обавезно пијам по една шоља голема :!: .

19. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625

Да, јас внимавам да не зоврие водата. Нормално не можам точно да знам дали е 85 степени, ама кога ке почне да се слуша дека зоврива водата, ја тргам одма. Иначе белиот чај е прекрасен. Многу е убав вкусот. :)

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Јас пак го ставам кога врие. Фала што пишавте да не правиме вакви грешки :)